
Groene kool of savooikool is een van de oudste koolsoorten, en volgens Jeroen ook de mooiste groente die er bestaat. Hij maakt er een winterse kom soep mee, afgewerkt met fijngesneden beenham.
Ingrediƫnten
- 3 liter groentebouillon
- boter
- 2 ajuin
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel prei
- 3 stengels selder
- 0.5 groene kool
- 2 aardappel
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 4 sneetjes beenham
- 2 eetlepel mosterd
Benodigdheden
- keukentouw
- een elektrische staafmixer
- een zeef
Bereiding
Bereiding
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.
Smelt een klont boter in een grote soepketel.
Pel de uien en snijd ze grof.
Kneus en pel de knoflook. Stoof de tenen met de ui in de boter.
Was de prei en de selder.
Snijd de stengels prei en selder in stukken. Stoof ze met de uien.
Haal de grote bladeren van de savooikool. Rol ze op en snijd ze in fijne reepjes. Stoof de reepjes kool mee aan.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in de soepketel, en schenk er de warme bouillon bij. Voeg tijm en laurier toe, liefst tot een bouquet garni gebonden met keukentouw.
Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Zet het deksel op de ketel en laat de koolsoep pruttelen op een zacht vuur.
Snipper de rest van de savooikool fijn voor het garnituur.
Snijd de beenham in reepjes.
Breng een kookpot met water en een snuif zout aan de kook. Kook de versneden savooi (niet te lang) in het water. Giet af en laat uitlekken.
Haal het bouquet garni uit de soep.
Doe de mosterd bij de soep. Mix ze glad met een staafmixer.
Zeef de soep voor een fijner resultaat. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Doe de gekookte kool erbij. Serveer de soep in kommetjes en werk af met enkele reepjes ham. En voor de liefhebbers: een scheutje room.