
Deze bleke soep is een echte smaakbom. De bouillon maak je op basis van melk die de heerlijke smaak van de gerookte schelvis gemakkelijk absorbeert. En omdat een bord soep altijd een beetje moet verrassen, gebruik je fijne stukjes vis, lekkere dobbelstenen van halfharde kaas en verse bieslook als garnituur.
Ingrediënten
- 1 kg schelvis
- 1 liter water
- 1 liter melk
- 1 steranijsje
- tijm
- 4 blaadje laurier
- peper
- 2 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 prei
- 4 stengel selder
- 3 aardappel
- 2 kaas
- bieslook
- peper
- zout
- muskaatnoot
Benodigdheden
- een fijne zeef
- een staafmixer
Bereiding
De visbouillon
De soep
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Pel de knoflook en snij het teentje grof.
Verhit een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
Stoof de stukken ui en look in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot.
Verwijder het donkerste loof van de prei en snij de stam overlangs. Trek enkele stengels van de (bleek)selder. Spoel de groenten zorgvuldig onder stromend water zodat er geen zand of aarde in achterblijft.
Snij de prei en de selder grof en laat de stukjes groenten meestoven met de uien.
Schil de aardappelen en snij ze in grove blokjes. Doe de knollen ook in de stoofpot en roer. Laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. (Zodat de ingrediënten niet kleuren.)
Giet de gezeefde visbouillon in de pot met groenten en aardappelen. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten pruttelen tot de aardappelstukken gaar zijn.
Snij de korstjes van de dikke sneden smaakvolle halfharde kaas. Snij de kaas vervolgens in dobbelsteentjes.
Doe de helft van de kaasblokjes in de warme soep. De kaas maakt de soep smeuïg en vervangt bv. een scheut room. Laat de kaas even smelten.
Mix de bleke soep fluweelzacht met de staafmixer. Proef en kruid de soep indien nodig met wat peper en zout. Je kunt ook een beetje muskaatnoot gebruiken.
Spoel de pijpjes bieslook en snij ze heel fijn.