dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette (thumbnail)Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

30m
0
-
4.9K
Recepten

Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

Het geheim van een geslaagde salade is smaak. Met een slimme combinatie van karaktervolle producten wordt zo’n bordje groen boeiend om te eten. Bij deze een poging met waterkers en rucola en een vinaigrette op basis van sinaasappel, honing en gember. Stukjes blauwschimmelkaas, krokant gerookt spek en knapperige walnoten maken het af.
Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette (thumbnail)Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

30m
0
-
4.9K
Recepten

Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

Het geheim van een geslaagde salade is smaak. Met een slimme combinatie van karaktervolle producten wordt zo’n bordje groen boeiend om te eten. Bij deze een poging met waterkers en rucola en een vinaigrette op basis van sinaasappel, honing en gember. Stukjes blauwschimmelkaas, krokant gerookt spek en knapperige walnoten maken het af.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd30m
Ingrediënten0
Beoordeling-
Aantal likes4.9K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Gerookt spek0,5 cm
4
Blauwschimmelkaasbv. roquefort
150 g
Sinaasappelen
3
Waterkers
1 bosje
Rucola
1 bosje
Walnoten
50 g
Sesamolie
Gemberstukje knol
15 g
Honing
2 el
Peper
Zout

Benodigdheden

Een ruime serveerschaal

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Bereiding

1
Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en ook mogelijke restjes kraakbeen. Snij het spek in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
2
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de ‘lardons’ goudbruin krokant tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de spekjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
3
Het gesmolten spekvet stolt na afkoeling. Dat kwam vroeger wel vaker op de boterham terecht. Maar dat vind de gezondheidspolitie van vandaag wellicht niet zo’n goed idee…
4
Snij een schijfje van de onderzijde en de bovenzijde van elke sinaasappel. Zo kan je elke vrucht stabiel op je werkblad neerzetten.
5
Gebruik de a vif-techniek om de sinaasappelen te versnijden in beeldschone partjes zonder vlies. Meer uitleg over deze snijtechniek vind je hier.
6
Werk boven een schaal met een zeef erin. Vang al het sap op dat wegdruppelt tijdens het snijwerk. Knijp elke versneden vrucht ook nog eens uit. Zet de partjes sinaasappel even opzij.
7
Schil het stukje gember en rasp het in het sinaasappelsap. Schenk er een scheut honing bij en een wat fijne olijfolie. Meng de vinaigrette met een garde.
8
Druppel er vervolgens een voorzichtig beetje sesamolie bij en kruid de sinaasvinaigrette met een snuifje zout en wat peper van de molen.
9
Hak de walnoten in grove stukken.
10
Spoel de rucola en de fijne takjes waterkers voorzichtig schoon en laat de sla grondig uitlekken. Bedek een ruime vlakke serveerschotel met het groen.
11
Strooi de stukjes walnoot over de sla en schik er de partjes sinaasappel op.
12
Lepel (een deel) van de vinaigrette over de salade.
13
Breek de blauwe kaas in stukjes. Verdeel de karaktervolle kaas en de krokante spekjes over de bereiding.
1
Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en ook mogelijke restjes kraakbeen. Snij het spek in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
2
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de ‘lardons’ goudbruin krokant tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de spekjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Instructies

Bereiding

1
Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en ook mogelijke restjes kraakbeen. Snij het spek in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
2
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de ‘lardons’ goudbruin krokant tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de spekjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
3
Het gesmolten spekvet stolt na afkoeling. Dat kwam vroeger wel vaker op de boterham terecht. Maar dat vind de gezondheidspolitie van vandaag wellicht niet zo’n goed idee…
4
Snij een schijfje van de onderzijde en de bovenzijde van elke sinaasappel. Zo kan je elke vrucht stabiel op je werkblad neerzetten.
5
Gebruik de a vif-techniek om de sinaasappelen te versnijden in beeldschone partjes zonder vlies. Meer uitleg over deze snijtechniek vind je hier.
6
Werk boven een schaal met een zeef erin. Vang al het sap op dat wegdruppelt tijdens het snijwerk. Knijp elke versneden vrucht ook nog eens uit. Zet de partjes sinaasappel even opzij.
7
Schil het stukje gember en rasp het in het sinaasappelsap. Schenk er een scheut honing bij en een wat fijne olijfolie. Meng de vinaigrette met een garde.
8
Druppel er vervolgens een voorzichtig beetje sesamolie bij en kruid de sinaasvinaigrette met een snuifje zout en wat peper van de molen.
9
Hak de walnoten in grove stukken.
10
Spoel de rucola en de fijne takjes waterkers voorzichtig schoon en laat de sla grondig uitlekken. Bedek een ruime vlakke serveerschotel met het groen.
11
Strooi de stukjes walnoot over de sla en schik er de partjes sinaasappel op.
12
Lepel (een deel) van de vinaigrette over de salade.
13
Breek de blauwe kaas in stukjes. Verdeel de karaktervolle kaas en de krokante spekjes over de bereiding.
1
Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en ook mogelijke restjes kraakbeen. Snij het spek in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
2
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de ‘lardons’ goudbruin krokant tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de spekjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.

Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette (thumbnail)Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette
4 personen
30m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Gerookt spek0,5 cm
4
Blauwschimmelkaasbv. roquefort
150 g
Sinaasappelen
3
Waterkers
1 bosje
Rucola
1 bosje
Walnoten
50 g
Sesamolie
Gemberstukje knol
15 g
Honing
2 el
Peper
Zout

Slaatje met sinaasappel, roquefort, spek en gembervinaigrette

Het geheim van een geslaagde salade is smaak. Met een slimme combinatie van karaktervolle producten wordt zo’n bordje groen boeiend om te eten. Bij deze een poging met waterkers en rucola en een vinaigrette op basis van sinaasappel, honing en gember. Stukjes blauwschimmelkaas, krokant gerookt spek en knapperige walnoten maken het af.
Instructies

Bereiding

1
Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en ook mogelijke restjes kraakbeen. Snij het spek in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
2
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de ‘lardons’ goudbruin krokant tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de spekjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
3
Het gesmolten spekvet stolt na afkoeling. Dat kwam vroeger wel vaker op de boterham terecht. Maar dat vind de gezondheidspolitie van vandaag wellicht niet zo’n goed idee…
4
Snij een schijfje van de onderzijde en de bovenzijde van elke sinaasappel. Zo kan je elke vrucht stabiel op je werkblad neerzetten.
5
Gebruik de a vif-techniek om de sinaasappelen te versnijden in beeldschone partjes zonder vlies. Meer uitleg over deze snijtechniek vind je hier.
6
Werk boven een schaal met een zeef erin. Vang al het sap op dat wegdruppelt tijdens het snijwerk. Knijp elke versneden vrucht ook nog eens uit. Zet de partjes sinaasappel even opzij.
7
Schil het stukje gember en rasp het in het sinaasappelsap. Schenk er een scheut honing bij en een wat fijne olijfolie. Meng de vinaigrette met een garde.
8
Druppel er vervolgens een voorzichtig beetje sesamolie bij en kruid de sinaasvinaigrette met een snuifje zout en wat peper van de molen.
9
Hak de walnoten in grove stukken.
10
Spoel de rucola en de fijne takjes waterkers voorzichtig schoon en laat de sla grondig uitlekken. Bedek een ruime vlakke serveerschotel met het groen.
11
Strooi de stukjes walnoot over de sla en schik er de partjes sinaasappel op.
12
Lepel (een deel) van de vinaigrette over de salade.
13
Breek de blauwe kaas in stukjes. Verdeel de karaktervolle kaas en de krokante spekjes over de bereiding.