Savarin met Grand Marnier en sinaasappel

Een zalige cake met een luchtige textuur, gedrenkt in een marinade van sinaasappel en sinaasappellikeur. Een oude Franse patisserieklassieker waar Jeroen met plezier nog eens ruchtbaarheid aan geeft.

Ingrediënten

  • 5 cl melk
  • 30 g verse gist
  • 3 ei
  • 350 g zelfrijzende bloem
  • 240 g witte suiker
  • een snuif zout
  • 160 g boter
  • 4 sinaasappel
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestok
  • 2 steranijs
  • 3 dl room
  • 20 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • tulbandvorm (24 cm)
  • spuitzak
  • zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Warm de melk lichtjes op en los de gist op in de lauwe melk. Doe er de eieren bij en klop het geheel los.

Doe de bloem met de suiker en een snuif zout in een mengkom. Meng alles goed onder elkaar. Voeg er de melk met de eieren aan toe, gevolgd door de boter in blokjes. Doe er een vel plasticfolie over en laat het beslag 40 minuten rijzen.

Boter een tulbandvorm in en bestuif hem met bloem.

tip Gebruik je een flexibele tulbandvorm? Dan hoef je er geen bloem en boter in te doen.

Doe het gerezen beslag in een spuitzak, spuit het in de vorm en laat nog eens 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Zet de tulbandvorm met het gerezen beslag in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten.

Doe het sap en de zeste van de sinaasappel in een steelpan. Voeg er de Grand Marnier, de suiker, het kaneelstokje, de zaadjes van de vanillestok en de steranijs aan toe. Laat het inkoken tot een siroop.

Haal het gebak uit de oven en laat even afkoelen.

Prik gaatjes in de onderkant van de cake en giet er het grootste deel van de siroop door een zeef over. Laat de siroop even intrekken. Haal de cake uit de vorm en doe de rest van de siroop op de bovenkant erover.

Klop de room met bloemsuiker tot slagroom. Snijd de rest van de sinaasappels à vif. Snijd de cake in plakjes en werk ze af met de slagroom en de partjes sinaasappel.

Savarin met Grand Marnier en sinaasappel