Savarin met Grand Marnier en sinaasappel

Tijd voor een klassieker uit de patisseriewereld. Deze oude taart werd uitgevonden door twee broers in Parijs aan het einde van de 19e eeuw. Savarin is een cake waarvan de luchtige textuur aanleunt bij dat van een broodbeslag. De cake wordt gemarineerd in een siroop van sinaasappel en Grand Marnier, en geserveerd met een flinke toef slagroom. Heerlijk! 

Ingrediënten

  • een halve dl melk
  • 30 g gist
  • 3 ei
  • 350 g bloem
  • bloem
  • 1 snuif bloem
  • 240 g kristalsuiker
  • een snuif zout
  • 160 g boter
  • 1 klontje boter
  • een halve water
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijsje
  • 1 vanillestokje
  • 4 sinaasappel
  • 3 dl room
  • 20 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • Een tulbandvorm (diameter ong. 23 cm)
  • een keukenmachine met de deeghaak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de verse gist in de melk. Verwarm het geheel op het vuur tot de melk lauw is en de gist is opgelost. 

Doe er de eieren bij en klop het geheel los.

Doe de zelfrijzende bloem met de suiker en een snuif zout in een mengkom. Kneed onder elkaar.

Voeg er het mengsel van eieren en melk aan toe, gevolgd door de malse boter in klontjes.

Doe er een vel plastic folie over en laat het beslag rijzen ongeveer 40 minuten rijzen op een warme plaats.

Maak de tulbandvorm bakklaar met met boter en bloem.

Doe het gerezen beslag in een spuitzak. Spuit het beslag vervolgens in de tulbandvorm, bestuif het beslag met een snuif bloem en strijk de bovenkant plat met behulp van de achterkant van een lepel. Laat het beslag opnieuw ongeveer 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Doe het water met de Grand Marnier, de suiker, het kaneelstokje en de steranijsjes in een pannetje. Laat het geheel inkoken tot je een siroop bekomt.

Voeg er dan de zaadjes van het vanillestokje, de zeste van één sinaasappel en het sap van de twee sinaasappels aan toe.

Zet de tulbandvorm met het gerezen beslag in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten ongeveer.

Haal de cake uit de oven en laat zo’n 10 minuten afkoelen.

Giet een deel van siroop door een zeefje in de tulbandvorm.

Prik gaatjes in de cake en leg de cake opnieuw in de vorm met de siroop.

Giet de rest van de siroop door een zeefje over de onderkant van de cake. Laat de siroop even intrekken.

Klop de room met de bloemsuiker op tot een slagroom.

Snijd de sinaasappels à vif.

Snijd een stukje uit de tulbandcake en serveer het plakje cake met de slagroom en enkele partjes sinaasappel.

Savarin met Grand Marnier en sinaasappel