
Voor oudjaar bakt Jeroen samosa’s: deegflapjes die hij rijkelijk vult met geitenkaas, ham en spek en serveert met appel’ketchup’.Hij maakt er een limonade van citrusvruchten bij. Gemengd met gin is het de ideale basis voor een lekkere cocktail; zonder gin is het een verfrissend drankje voor de BOBs in het gezelschap.
Opgelet: Dit recept is voor 20 personen. Nodig zeker al je vrienden uit om te proeven.
Ingrediënten
- 1 liter clementine
- 3 pompelmoes
- 5 citroen
- 8 limoen
- 1 stuk gember
- 750 g rietsuiker
- 8 kaneelstokje
- 2 vanillestokje
- 2 bussel munt
- gin
- 300 g ham
- 600 g spek
- 450 g geitenkaas
- 100 g pijnboompit
- 10 ei
- 1 pakje brickdeeg
- cayennepeper
- 4 Jonagold appel
- 3 sjalot
- 1 chilipeper
- 2 eetlepel suiker
- 200 milligram appelazijn
- boter
- ijs
- plak clementine
- blaadje munt
Benodigdheden
- een hakmolen met S-vormig mes
- een borsteltje of penseel
- een friteuse
Bereiding
Limonade/cocktails
Vulling samosa's
De samosa's
Splits de eieren en klop de eierdooiers los met een scheutje water. Vries het eiwit eventueel in voor een andere bereiding.
De appelketchup
Pel de sjalotten en snijd ze in grote stukken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze grof. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snipper hem fijn.
Verwarm een klont boter in een kookpot en stoof de sjalotten. Doe er de appels en de chilipeper bij. De appels mogen niet kleuren.
Strooi er suiker over en giet er appelazijn en een scheutje water bij. Laat de appels helemaal zacht worden op een zacht vuur.
Mix in de hakmolen of blender tot een gladde ‘ketchup’ en laat afkoelen in de koelkast.