
Dit is een vegetarische wintersalade met gebakken spruiten en boschampignons, afgewerkt met een portosiroop. Jeroen schept er bulgur of gebroken tarwe door zodat het een volwaardige maaltijd wordt.
Ingrediƫnten
- 400 g bulgur
- 8 dl groentebouillon
- 5 dl porto
- 1 dl balsamicoazijn
- 4 eetlepel perensiroop
- 400 g spruiten
- 200 g boschampignon
- boter
- 2 sjalot
- 2 tenen knoflook
- peper
- zout
- 1 Romeinse sla
- olijfolie
- een handvol walnoten
Benodigdheden
- Een wok
Bereiding
Bulgur
Doe de bulgur bij de groentebouillon en breng aan de kook. Laat garen op het vuur.
Portosiroop
Breng in een steelpan de porto aan de kook met de balsamico-azijn en de perensiroop. Laat inkoken. Zet de steelpan van het vuur. Het mengsel wordt stroperiger tijdens het afkoelen.
Salade
Haal de buitenste blaadjes van de spruiten. Doe de blaadjes in een kom en giet er kokend water op. Laat kort garen en spoel onder koud stromend water. Houd apart.
Borstel de boschampignons en trek ze in stukken.
Smelt een klont boter in een wok. Bak de champignons.
Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Doe ze bij de champignons. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de pulp ook bij de champignons.
Snijd de spruiten fijn en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout. Giet een likje water in de wok (langs de zijkant).
Haal de bladeren van de Romeinse sla. Was ze en laat uitlekken in een vergiet.
Schep de bulgur door de spruiten met champignons. Voeg er een scheutje olijfolie aan toe.
Breek de walnoten in stukken.
Leg de blaadjes sla in een kom. Schep er wat van de bulgur met groenten op. Werk af met geblancheerde spruitjesbladeren, walnoten en lauwe portosiroop.