Hoegaardse suikervlaai

Hoegaardse suikervlaai

1u 30m
12
-
3.4K
Recepten

Hoegaardse suikervlaai

Een traditionele Hoegaardse suikervlaai, perfect voor liefhebbers van zoet gebak. Dit recept combineert een luchtig gistdeeg met een romige flanvulling, afgewerkt met een krokante suiker- en boterlaag. Ideaal voor bij de koffie of als dessert.
Hoegaardse suikervlaai

Hoegaardse suikervlaai

1u 30m
12
-
3.4K
Recepten

Hoegaardse suikervlaai

Een traditionele Hoegaardse suikervlaai, perfect voor liefhebbers van zoet gebak. Dit recept combineert een luchtig gistdeeg met een romige flanvulling, afgewerkt met een krokante suiker- en boterlaag. Ideaal voor bij de koffie of als dessert.

Type gerechtDessert
Totale tijd1u 30m
Ingrediënten12
Beoordeling-
Aantal likes3.4K

Ingrediënten

4 personen
Bloem
420 g
Volkoren bloem
Volkoren bloemEven lekker, veel gezonder
Suiker
130 g
Melk
5 dl
Bloemvoor het bestuiven van de vorm
Suiker
50 g
Malse boter
210 g
Water
80 g
Verse gist
20 g
Zout
1 snuifje
VanillesuikerImperial
20 g
Puddingpoeder
40 g
Eierdooiers
4
Vanillestokje
1
Eierdooiermet een klein likje water
1
Boter
50 g
Botervoor het invetten van de vorm
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Volkoren bloem
Volkoren bloem
Even lekker, veel gezonder
Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!

Instructies

Voor het flanbeslag

1 dl melk, 40 g puddingpoeder
1
Hou een vijfde van de melk apart en los daar het puddingpoeder in op.
4 dl melk, 50 g suiker, 20 g vanillesuiker, 1 vanillestokje
2
Breng de rest van de melk met de suiker, vanillesuiker en de zaadjes en peul van het vanillestokje aan de kook.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!
3
Voeg het opgeloste puddingpoeder toe aan de kokende melk en breng het geheel opnieuw aan de kook, tot de pudding bindt.
4 eierdooiers
4
Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de vanillepeul eruit en roer de dooiers erdoor.

Voor het gistdeeg

20 g verse gist, 80 g Water
5
Los de gist op in het lauwe water.
420 g bloem, 210 g malse boter, 30 g suiker, 1 snuifje zout
6
Doe de bloem met de zachte boter, de suiker en een snuif zout in de kom van de keukenmachine.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Volkoren bloem
Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!
7
Voeg er het water met de gist aan toe.
8
Laat de machine kort draaien tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Kneed het deeg daarna nog even met de hand.

Bereiding

9
Laat de oven voorverwarmen tot 185 °C.
bloem (voor het bestuiven van de vorm), boter (voor het invetten van de vorm)
10
Rol twee derde van het gistdeeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee een ingeboterde en met bloem bestoven taartvorm van 24 cm.
11
Rol met een deegrol over de rand van de taartvorm om het overtollige deeg te verwijderen.
12
Rol de rest van het deeg dun uit tot een cirkel.
1 eierdooier (met een klein likje water)
13
Kluts de dooier met een klein likje water en strijk de randen van het deeg ermee in.
14
Leg de tweede lap deeg over de taart. Duw het overtollige deeg weg en druk de randen mooi aan.
50 g suiker, 50 g boter
15
Strooi de suiker over de bovenkant van de taart en verdeel er de boter in blokjes over.
16
Knip enkele openingen in het deeg om de stoom eruit te laten.
17
Schuif de taart in de oven en bak hem 45 minuten.
18
Laat de taart eerst volledig afkoelen voor je ze snijdt en serveert.
1
Hou een vijfde van de melk apart en los daar het puddingpoeder in op.
2
Breng de rest van de melk met de suiker, vanillesuiker en de zaadjes en peul van het vanillestokje aan de kook.

Wat vond je van dit recept?

Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Volkoren bloem
Volkoren bloem
Even lekker, veel gezonder
Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!

Instructies

Voor het flanbeslag

1 dl melk, 40 g puddingpoeder
1
Hou een vijfde van de melk apart en los daar het puddingpoeder in op.
4 dl melk, 50 g suiker, 20 g vanillesuiker, 1 vanillestokje
2
Breng de rest van de melk met de suiker, vanillesuiker en de zaadjes en peul van het vanillestokje aan de kook.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!
3
Voeg het opgeloste puddingpoeder toe aan de kokende melk en breng het geheel opnieuw aan de kook, tot de pudding bindt.
4 eierdooiers
4
Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de vanillepeul eruit en roer de dooiers erdoor.

Voor het gistdeeg

20 g verse gist, 80 g Water
5
Los de gist op in het lauwe water.
420 g bloem, 210 g malse boter, 30 g suiker, 1 snuifje zout
6
Doe de bloem met de zachte boter, de suiker en een snuif zout in de kom van de keukenmachine.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Volkoren bloem
Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!
7
Voeg er het water met de gist aan toe.
8
Laat de machine kort draaien tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Kneed het deeg daarna nog even met de hand.

Bereiding

9
Laat de oven voorverwarmen tot 185 °C.
bloem (voor het bestuiven van de vorm), boter (voor het invetten van de vorm)
10
Rol twee derde van het gistdeeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee een ingeboterde en met bloem bestoven taartvorm van 24 cm.
11
Rol met een deegrol over de rand van de taartvorm om het overtollige deeg te verwijderen.
12
Rol de rest van het deeg dun uit tot een cirkel.
1 eierdooier (met een klein likje water)
13
Kluts de dooier met een klein likje water en strijk de randen van het deeg ermee in.
14
Leg de tweede lap deeg over de taart. Duw het overtollige deeg weg en druk de randen mooi aan.
50 g suiker, 50 g boter
15
Strooi de suiker over de bovenkant van de taart en verdeel er de boter in blokjes over.
16
Knip enkele openingen in het deeg om de stoom eruit te laten.
17
Schuif de taart in de oven en bak hem 45 minuten.
18
Laat de taart eerst volledig afkoelen voor je ze snijdt en serveert.
1
Hou een vijfde van de melk apart en los daar het puddingpoeder in op.
2
Breng de rest van de melk met de suiker, vanillesuiker en de zaadjes en peul van het vanillestokje aan de kook.

Wat vond je van dit recept?

Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden