
Het is niet nodig om de beste banketbakker te zijn om iets lekker in de oven te stoppen. Deze zachte rozijnenkoekjes zijn zeker het proberen waard. Jeroen maakt ze met een vulling van boter en suiker. Toegegeven, het zijn ‘bommetjes’, maar dan wel hele lekkere.
Ingrediënten
- 25 g boter
- 300 g patisseriebloem
- 10 g gist
- 1 dl melk
- 2 eetlepel ahornsiroop
- 0.5 theelepel zout
- 1 ei
- 55 g boter
- 50 g suiker
- 1 scheutje bruine rum
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 50 g rozijn
Benodigdheden
- een keukenmachine (het kan ook zonder)
- een deegrol
- een (plastic) spuitzak
- een keukenweegschaal
- een maatbeker
- een vel vershoudfolie
Bereiding
Voor het koekjesdeeg
Laat de rozijnen weken in een scheutje bruine rum of cognac. Dit kan je gerust een uurtje op voorhand doen.
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig om het beste resultaat te verkrijgen.
Neem de mengbeker en doe er de melk in, samen met het ei en de verbrokkelde gist. Kluts alles tot de gist oplost.
Smelt een deel van de boter (het deel voor het koekjesdeeg) op een zeer zacht vuur.
Doe de bloem en het zout in de mengbeker van de keukenmachine.
Plaats de beker op de machine en laat ze draaien op matige snelheid. Schenk er het mengsel van melk, gist en ei bij. Verhoog nadien de snelheid.
Schenk er de gesmolten boter bij en laat de machine draaien tot je mooie bol deeg krijgt.
Haal het deeg uit de machine en kneed het nog even met de hand.
Neem een kom, en vet de binnenzijde in met wat boter. Leg de bol deeg erin en dek de kom af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg 30 tot 40 minuten rijzen.
Intussen kan je de vulling voor de koekjes maken.