
Gebakken vis en puree gaan hand in hand. Vergeet voor één keer de klassieke kabeljauw met aardappelpuree. Jeroen bakt porties verse roodbaars en serveert ze met een puree met venkel en een fijne tomatenolie als saus.
Ingrediënten
- 4 aardappel
- 1 venkel
- 1 ui
- 1 teentje look
- 2 takje tijm
- 2 blaadje laurier
- 1 steranijsje
- 2 cl anijslikeur
- olijfolie
- boter
- peper
- zout
- 200 g kerstomaten
- 100 g tomaat
- 1 teentje look
- 2 takjes tijm
- 1 blaadje laurier
- 1 koffielepel Harissa
- 2 dl olijfolie
- 1 scheutje water
- 1 scheutje wijnazijn
- zout
- 4 roodbaarsfilet
- olijfolie
- boter
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een keukenpincet
- een staafmixer
- een fijne zeef
Bereiding
Venkelpuree bereiden
Snij de venkelknol in twee helften en snij vervolgens het taaie hart weg. Snipper de groente in kleine stukken.
Snipper de ui even fijn en plet de look tot pulp.
Schenk een flinke scheut olijfolie en een klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
Stoof de stukjes venkel en laat ze zelfs een beetje bakken. Voeg na een paar minuten de snippers ui en de lookpulp toe.
Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en stoof ze mee. Schenk een scheutje anijslikeur (pastis) in de pot en laat de drank bijna volledig verdampen. Schenk vervolgens water bij de groenten, tot de inhoud van de pot half onder staat.
TIP: De likeur kan je naar smaak vervangen door wat witte wijn.
Bind de blaadjes laurier en de takjes tijm tot een kruidentuil. Doe deze ‘bouquet garni’ in de pot, samen met een steranijs, een snuifje zout en wat gemalen peper.
Gaar de aardappelen met venkel onder een gekanteld deksel. Neem na een kwartier het deksel weg en laat de bereiding nog een kwartier pruttelen, tot het meeste vocht verdampt is.
Tomatenolie
Schenk de flinke hoeveelheid olijfolie in een potje. Voeg een scheutje water en een scheutje rodewijnazijn of sherryazijn toe.
Kneus de gepelde teen look en doe hem samen met de tijm en de laurier in de pot.
Snij de kerstomaten in kwartjes en hou ¼ ervan opzij om straks de borden af te werken. Hak de zongedroogde tomaten fijn en doe ze in de pot samen met de meeste partjes kerstomaat en een toefje pittige harissa. (pikante Tunesische saus)
Warm de tomaten olie op een zacht vuur en laat ze 10 minuten pruttelen zodat alle ingrediënten smaak afgeven.