
Een prachtige afsluiter van een lekkere maaltijd: roomijs, rood fruit, koekjes en sabayon. Gemakkelijker klaar te maken dan je denkt!
Ingrediënten
- 600 g rood fruit
- 1 dl violetsiroop
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 60 g boter
- 100 g bruine suiker
- zout
- kaneelpoeder
- 50 g esdoornsiroop
- 50 g bloem
- 1 koffielepel maïzena
- 5 eierdooier
- 1 eierdopje Cointreau
- 4 eierdopjes sinaasappelsap
- 3 eierdopjes vanillesuiker
- 0.5 liter vanille-ijs
Benodigdheden
- een siliconen matje of bakpapier
Bereiding
Het rood fruit
Verwarm het rood fruit in een kookpot met de violetsiroop.
Zet een deksel op de kookpot en laat het fruit helemaal gaar worden op een zacht vuur.
Haal het deksel van de kookpot en laat inkoken tot een mooie compote. Roer er de vanillesuiker door.
Laat afkoelen.
De kletskoppen
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Smelt de boter in een steelpan. Doe er op het vuur de bruine suiker, een snuifje zout, een snuif kaneelpoeder en de esdoornsiroop bij.
Roer de bloem en de maïzena door het beslag. Voeg een scheutje water toe als het beslag te dik is. Haal de steelpan van het vuur.
Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of bakpapier. Strijk er het beslag dun op uit met de bolle kant van een lepel.
Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de bakplaat uit de oven. Laat afkoelen en hard worden.
Breek de koek in stukjes.
De sabayon
Klop de eierdooiers los in kookpot, bij voorkeur een conische sauteuse zonder ‘hoeken’.
Houd een half eierdopje bij en gebruik het als maat.
Doe de Cointreau, het sinaasappelsap en de vanillesuiker bij de eierdooiers. Zet de kom op het vuur en klop met een garde tot sabayon.
De afwerking
Doe een schep fruitcompote in een mooi glas. Schep er vanille-ijs bij. Werk af met verkruimelde kletskoppen en sabayon.