Romige tomatensoep met pestoballetjes

Jeroen heft de klassieke tomatensoep naar een ander niveau! Met enkele lepels mascarpone in de soep en wat verse pesto in het gehakt zal tomatensoep met balletjes nooit meer hetzelfde zijn.

Ingrediënten

  • een scheutje olijfolie
  • 3 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 3 wortel
  • 1 kg tomaten
  • 3 teentjes look
  • een scheutje olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 liter groentebouillon
  • enkele takken rozemarijn
  • 3 blaadje laurier
  • enkele takjes tijm
  • 100 g parmezaan
  • 1 teentje look
  • 1 bussel basilicum
  • peper
  • keukenzout
  • 0.5 citroen
  • 500 g gemengd gehakt
  • 4 eetlepel paneermeel
  • 125 g mascarpone
  • basilicum

Benodigdheden

  • blender
  • staafmixer
  • rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Laat in een grote pot een scheut olijfolie heet worden. Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan. Spoel de selder, de wortelen en de tomaten, snijd ze grof en voeg toe. Pel en plet de look Voeg de look toe. en laat alles rustig stoven.

 

Laat een scheutje olie heet worden in een pannetje en rooster de pijnboompitten. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes of de passata toe aan de groenten.  Laat even meestoven en voeg vervolgens de bouillon toe.

Maak een kruidentuil van de rozemarijn, de tijm en de laurier en voeg hem toe.

Breng de soep aan de kook.

Pesto

Doe de afgekoelde pijnboompitten in de blender samen met een gepeld teentje look en de parmezaan. Voeg de basilicumblaadjes toe en mix een eerste keer.

Kruid met peper en zout, voeg het citroensap toe en mix tot een fijne pesto.

Doe het gehakt in een kom en meng de pesto en het paneermeel eronder. Rol kleine balletjes van het gehakt.

tip Maak je handen nat om balletjes te rollen. Zo plakt het gehakt minder aan je vingers.

Laat een scheut olijfolie warm worden in een pan. Bak de balletjes kort en haal ze uit de pan.

Afwerking

Haal de kruidentuil uit de soep en voeg de mascarpone eraan toe. Kruid met peper en zout en mix de soep glad. Breng ze daarna weer aan de kook. Voeg de balletjes toe. Werk de soep af met wat snippers basilicum, een scheutje fijne olijfolie en wat zeste van citroen.

Romige tomatensoep met pestoballetjes