Romige soep van zoete aardappel, dumplings van scampi en limoenbladolie

Als tussengerecht serveert Jeroen een zijdezachte soep van zoete aardappel en kokos met dumplings en een frisse limoenolie. De deegkussentjes zijn gevuld met tartaar van scampi. Er kruipt een beetje werk in, maar het is zo leuk om te maken! En het resultaat mag er ook wezen.

Ingrediënten

  • 1 pakje dumplingvellen
  • 400 g scampi
  • een scheut olijfolie
  • 2.5 teentje look
  • 2 ajuin
  • 3 zoete aardappel
  • 40 g gember
  • 2 stengel prei
  • 2 stengels selder
  • 2 wortel
  • 2 liter water
  • 2 blikje kokosmelk
  • 5 eetlepel vissaus
  • 2 stengel citroengras
  • 1 eetlepel currypasta
  • 1 dl arachideolie
  • 10 limoenblaadjes
  • 20 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • een scheut sesamolie
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • 3 stengel lente-ui

Benodigdheden

  • grote kookpot
  • keukenrol of zeef
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Ontdooi de scampi’s, de limoenblaadjes en de dumplingvellen tijdig.

Pel de scampi’s, hou de pantsers bij. Verwijder het darmkanaal en hou de scampi’s nog even apart. Verhit een flinke scheut olie in een grote pot en bak de pantsers in de olie. Haal de gebakken schalen uit de pot en hou enkel de geparfumeerde olie bij.

Pel de look en de uien. Snijd ze grof en stoof ze aan in de olie van de pantsers.

Schil de zoete aardappelen, de wortelen en de gember. Spoed de prei en de selder. Snijd alles in grote stukken en stoof mee aan.

Voeg het water, de kokosmelk en de vissaus toe, samen met de gekneusde stengels citroengras, de gember en de currypasta, en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 30 minuten op een middelhoog vuur koken.

Verhit intussen de arachideolie in een pan en fruit de limoenblaadjes enkele minuten in de olie. Schep de gebakken limoenblaadjes uit de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Laat de olie afkoelen.

Doe de rauwe scampi’s in de blender, mix fijn en schep het in een kom. Pel de look, schil de gember en rasp beide erbij. Snipper de chilipeper heel fijn en voeg toe. Breng op smaak met de vissaus en de sesamolie en meng alles goed onder elkaar.

Breng water aan de kook.

Neem een dumplingvel in je hand en schep er een lepel vulling in. Dip je vinger in een glas water en ga over de randen. Plooi de dumpling naar boven toe dicht. Knijp de randen goed samen. Kook de dumplings in 5 minuten gaar en hou ze warm.

Doe de afgekoelde olie met het limoenblad in de blender en mix het geheel heel fijn. Giet de olie door een fijne zeef of door een vel keukenpapier.

Haal de stengels citroengras uit de soep en mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de lente-ui fijn. Schenk de soep in een diep bord en schik er enkele dumplings in. Werk af met de limoenbladolie, de fijngesnipperde lente-ui en wat extra fijngesneden chilipeper. 

Romige soep van zoete aardappel, dumplings van scampi en limoenbladolie