Rijsttaartjes

Tijdens de koers leefde wielerlegende Briek Schotte op boterhammen met kaas en hesp, kippenbillen en rijsttaartjes. Die laatste gebakjes zijn de eenvoud zelf, maar ze blijven generatie na generatie populair. Hoog tijd dus om de geur van vers gebak nog eens in huis te halen, want vanaf nu bakt u die rijsttaartjes gewoon zelf.

Ingrediënten

  • 65 g dessertrijst
  • 90 g suiker
  • 22 g puddingpoeder
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 5 dl melk
  • 1 vel bladerdeeg

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenpenseel
  • 4 gekartelde taartvormpjes voor rijsttaartjes (diameter: ong. 12 cm)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Meet de juiste hoeveelheid dessertrijst en 4/5 van de melk af (de rest van de melk, 1/5 van de totale hoeveelheid, hou je om later het puddingpoeder in op te lossen). Doe beide in een kookpot en breng de rijst aan de kook op een matig vuur.

Snij ondertussen een vanillestok overlangs in twee. Schraap er met een mespunt de zaadjes uit en doe ze in de melk met rijst. Laat de vanillepeul meekoken, voor extra smaak.

Zodra het mengsel richting het kookpunt gaat, zet je het vuur lager. Laat de pot bubbelen tot de rijst ¾ van de melk heeft geabsorbeerd. Roer regelmatig in de pot, zodat de rijst niet aan de bodem kleeft en er risico is op aanbranden.

Om de taartjes na het bakken gemakkelijk uit de vormpjes te halen, wrijf je ze in met een beetje boter. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Bepoeder de vormpjes met een laagje bloem. Verwijder de overtollige bloem.

Strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het vel bladerdeeg uit. Snij er rondjes uit die iets groter zijn dan het oppervlak van de vormpjes. Bedek de bodem en de randen van elk vormpje met een laagje bladerdeeg. Druk op de randen van de vormpjes om overtollig bladerdeeg te verwijderen.

Los intussen het puddingpoeder op in de tweede hoeveelheid melk (zie ingrediënten).

Strooi de juiste hoeveelheid suiker in de gare dessertrijst en schenk er ook het mengsel van melk en puddingpoeder bij. Zet de pan op een zacht vuur. Blijf roeren, terwijl de vanillepap bindt. Verwijder daarna de peulen van de vanillestok, en laat de rijstpap wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Scheid het ei. Roer het eigeel door de lauwe vanillepap. Het eiwit klop je op tot een stevig schuim.

Spatel het eiwitschuim onder de rijstpap.

Vul de taartvormpjes tot aan de rand met rijstpap.

Plaats ze op een ovenplaat en bak de taartjes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven van 175°C.

Laat het gebak afkoelen en ontvorm de rijsttaartjes.

Rijsttaartjes