
De regenboogforel is eigenlijk een overgewaaide Noord-Amerikaan die vaak onterecht verkocht wordt als ‘zalmforel’. Het vel van de vis bezit regenboogkleurige vlekken en het visvlees is rozig. Vandaar de verwarring met zalm.
Jeroen bakt de vis op het vel en serveert hem naast een risotto met een lekkere groentegarnituur met spek. De rijst wordt vermengd met sliertjes groene kool die de pan gedeeld hebben met smakelijk Italiaans spek.
Ingrediënten
- 0.5 groene kool
- snuifje zout
- 1 ui
- scheutje olijfolie
- 1 teentje look
- 300 g risottorijst
- 6 dl groente- of kippenbouillon
- 2 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- 1 ui
- scheutje olijfolie
- 6 plak pancetta
- 4 stuk regenboogforel
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- klontje boter
- 100 g Parmezaanse kaas
- peper
- zout
Benodigdheden
- een mandoline of Chinese mandoline
- een keukenweegschaal
Bereiding
Voorbereiding
De risotto
Pel de ui en snipper hem fijn.
Neem een ruime pot en schenk er een bodempje olijfolie in. Stoof hierin de uisnippers tot ze glazig zijn.
Voeg een gepeld en gekneusd teentje look toe voor extra smaak. Verwijder het later uit de bereiding.
Weeg de risottorijst en roer de korrels door de uisnippers. Laat de rijst heel kort meebakken.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Gebruik dubbel zoveel vocht als rijst. Roer niet in de pot.
Voeg wat tijm en laurier toe en zet het vuur zacht.
Roer en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen. Reken hiervoor ongeveer 15 minuten. Controleer of de korrels gaar zijn.
De garnituur voor de risotto
De vis
De afwerking
Vis de tijm, de laurier en de teen knoflook uit de pot met gare rijst.
Voeg een flinke klont boter toe en roer ze door de warme rijst.
Rasp de Parmezaanse kaas boven de risotto en roer tot de boter en de kaas in de rijstbereiding zijn weggesmolten. Voeg indien nodig nog een klein beetje bouillon (of water) toe.
Schep de gestoofde kool met pancetta bij de smeuïge risotto en roer.
Kruid de risotto met een flinke hoeveelheid peper van de molen.
Voeg slechts een beetje zout toe. Hou er rekening mee dat de pancetta en de Parmezaanse kaas al zout smaken.
Lepel op elk bord risotto met kool en leg er een stuk gebakken regenboogforel bovenop.