
Bij de Italiaan eten we maar al te graag een bord verse pasta, maar waarom zou je die niet zelf serveren? Met een beetje handigheid en wat extra tijd, zet je verse ravioli ‘maison’ op het menu. Serveer de ravioli met warme kerstomaten en een eenvoudige groene salsa. Dit gerecht is ook geschikt voor wie liever vegetarisch eet.
Ingrediënten
- 300 g pastabloem
- snuifje zout
- 3 ei
- 0.5 chilipeper
- 100 g Parmezaanse kaas
- 150 g ricotta
- 2 koffielepel kappertjes
- 4 augurk
- 1 eetlepel mosterd
- 40 g peterselieblaadje
- 40 g basilicumblaadje
- 1 dl olijfolie
- peper
- zout
- bloem
- 250 g kerstomaten
- Parmezaanse kaas
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- keukenmachine met kneedhulpstuk (optioneel)
- een pastamolen of een deegrol
- een hakmolen
- een (plastic) spuitzak en een (rond) spuitmondje
- een gekartelde pastasnijder (optioneel)
- een kaasrasp
Bereiding
Het pastadeeg
Voeg de eieren toe en een snuifje zout. Laat de machine 5 minuten draaien op een matige snelheid. Het mengsel lijkt in het begin te droog, maar geef de machine wat tijd.
De vulling
De salsa verde
De ravioli
Snij de bal pastadeeg in twee. Rol de delen deeg één voor één tot lange dunne lappen pasta.
Haal het deeg verschillende keren doorheen de pastamolen. Begin op de laagste stand (voor dikke lappen) en eindig op de laagste stand, zodat je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen pasta verkrijgt. (doorgaans stand 5, raadpleeg eventueel de handleiding van je pastamolen)
Mocht de lap deeg wat kleverig worden, bepoeder het pastadeeg dan met een klein beetje bloem.
Neem de deegrol en rol stukken pastadeeg uit tot identieke dunne lappen. (een paar millimeter dik, bijna doorschijnend)
Bepoeder je werkblad met wat bloem. Leg een lange lap pastadeeg daarbovenop.
Plooi de lap deeg heel even dicht om te bepalen op welke plaats je de toefjes met vulling moet spuiten.
Neem de spuitzak met raviolivulling erbij. Spuit bescheiden toefjes van de vulling, op zo’n 3 tot 4 centimeter van elkaar verwijderd. Spuit dit rijtje vulling over de bovenste helft van de lange lap pastadeeg.
Plooi de onderste helft van de lap deeg voorzichtig over de rij met hoopjes vulling.
Druk de twee dunne lagen pastadeeg aan, zodat er geen lucht in de pakketjes achterblijft. Begin telkens vlak rond de hoopjes vulling. Zorg ervoor dat er nergens luchtbellen gevangen zitten tussen de twee dunne vellen deeg.
Gebruik een gekartelde pastasnijder of een scherp mes om de vierkante kussentjes te snijden.
Maak zoveel ravioli als nodig. Gebruik gerust alle ingrediënten op. Stop de ravioli die je niet meteen wil bereiden in een afgesloten doos en vries ze in. Bewaartip: Bepoeder de ravioli met een dun laagje bloem. Leg ze in laagjes in een bewaardoos. Leg tussen elke laag ravioli een vel bakpapier.