Ragu van schouderstuk met spaghetti

De meesten onder ons eten spaghetti met een bolognesesaus boordevol groentjes en gehakt. De originele spaghetti eten de Italianen echter met ragu van rundvlees. Jeroen gebruikt hiervoor het zenuwstuk van de hals van de koe (vraag naar paleron of halslap bij je slager). Hij laat de stukjes vlees zachtjes garen in de oven wat voor een echte smaakbom in je bord zorgt.

Ingrediënten

  • 600 g rund
  • olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 tenen look
  • 2 stengels selder
  • 2 wortel
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 dl rode wijn
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 blikken tomatenblokjes
  • peper
  • zout
  • 400 g spaghetti
  • 50 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een grote stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C.

Snijd het rundvlees in dunne reepjes en daarna in blokjes.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Bak de stukjes vlees aan in de pan.

tip Schep niet meteen al het vlees in de pot maar bak in meerdere keren zodat de olie heet genoeg blijft en het vlees mooi kan korsten.

Snipper de uien fijn en plet de look.

Maak de selder schoon, verwijder de draadjes (schil ze eventueel) en snijd in fijne blokjes (brunoise).

kookvraag Wat is Brunoise?

Schil de wortels en snijd ze in fijne stukjes (brunoise).

Schep het gekorste vlees uit de pot en hou het even apart in een kom.

Stoof de stukjes ui en de look aan in dezelfde pot tot ze mooi glazig zijn.

Voeg de selder en de wortel toe.

Schep de tomatenpuree erbij en laat even meebakken.

Doe het vlees terug in de pot.

Bevochtig de groenten en het vlees met de rode wijn en laat volledig uitkoken.

Maak een kruidentuil van de rozemarijn, tijm en laurier en leg ze in de pot.

Voeg de tomatenblokjes en een scheutje water toe. Kruid met peper en zout.

Zet het deksel op de pot en laat de ragu gedurende 2 uur verder garen in de oven op 160°C.

Kook vlak voor het serveren de pasta gaar.

Serveer de pasta met een flinke schep ragu en rasp er wat Parmezaanse kaas over. Smakelijk!

Ragu van schouderstuk met spaghetti