Spruitjes in de wok met kip
Spruitjes in de wok met kip
Ingrediënten
4 personen
Kippenborsten
4
Basmatirijst
250 g
Spruiten
800 g
Lente-uien
8
Look
1 teentje
Gember
30 g
Koriander
Sesamzaadjes
4 el
Mirin
8 el
Sesamolie
2 el
Sojasaus
6 el
Ahornsiroop
4 el
Arachideolie
1 scheutje
Zout
Benodigdheden
Een fijne rasp, een wok, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Spruitjes in de wok met kip
4 kippenborsten, 250 g basmatirijst, 800 g spruiten, 8 lente-uien, 1 teentje Look, 30 g gember, koriander, 4 el sesamzaadjes, 8 el mirin, 2 el sesamolie, 6 el sojasaus, 4 el ahornsiroop, 1 scheutje arachideolie, zout
1
Breng water aan de kook in een kookpot op een matig vuur; Voeg een snuif zout toe.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Spoel de spruiten schoon en snij het ‘kontje’ van elke mini-kool bij. Als vanzelf kan je dan ook het buitenste blad van de spruiten verwijderen.
3
Maak ook in taai onderste deel van de spruiten een kruisvormige insnijding. Zo zullen de buitenkant én de binnenkant van de groente gelijktijdig gaar zijn.
4
Kook de spruiten beetgaar in enkele minuten. Spoel de kooltjes nadien meteen onder koud stromend water en snij elke spruit in twee gelijke helften.
5
Breng water aan de kook en gaar de rijst. Controleer de instructies van de producent. Laat de rijst nadien uitlekken.
6
Meng in een schaaltje de sojasaus, de mirin, de sesamolie en de zoete ahornsiroop.
7
Pel de teen look en schil het stukje gember. Rasp de beide in de woksaus. Roer en zet ze opzij.
8
Snij (indien nodig) de kippenborsten los en snij ook eventuele resjes vet of kraakbeen weg. Snij het vlees in hapklare reepjes of blokjes.
9
Spoel je werkplank schoon om kruisbesmetting te vermijden. Na het werken met rauwe kip is dit sowieso een aanrader om de keukenhygiëne op peil te houden.
10
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in rondjes. Snij ze diagonaal ‘op z’n Oosters’.
11
Verhit de wok op een stevig vuur. Geef de grote bakpan de nodige tijd om gloeiend heet teworden.
12
Schenk er een scheut plantaardige olie in (bv. arachideolie) en bak de kippenreepjes of -blokjes tot ze een beetje kleur krijgen en binnenin bijna gaar zijn. Schep nadien de kip uit de wok.
13
Laat de wok terug op temperatuur komen en doe nu de halve spruiten in de pan. Roerbak ze een dikke minuut tot de kooltjes een beetje kleur krijgen.
14
Doe de voorgebakken stukjes kip in de wok en lepel er een deel woksaus overheen. Laat alles nog kort bakken. (Voeg meer saus toe indien nodig.) Eindig met een royale portie lente-ui en meng alles.
15
Spoel de takjes koriander.
16
Lepel op elk bord wat dampende rijst en leg bovenop de bamsmati een portie gewokte kip met spruitjes.
17
Werk de borden af met een schepje geroosterde sesamzaadjes en wat pluksels koriander.
Spruitjes in de wok met kip
4 kippenborsten, 250 g basmatirijst, 800 g spruiten, 8 lente-uien, 1 teentje Look, 30 g gember, koriander, 4 el sesamzaadjes, 8 el mirin, 2 el sesamolie, 6 el sojasaus, 4 el ahornsiroop, 1 scheutje arachideolie, zout
1
Breng water aan de kook in een kookpot op een matig vuur; Voeg een snuif zout toe.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Spoel de spruiten schoon en snij het ‘kontje’ van elke mini-kool bij. Als vanzelf kan je dan ook het buitenste blad van de spruiten verwijderen.
3
Maak ook in taai onderste deel van de spruiten een kruisvormige insnijding. Zo zullen de buitenkant én de binnenkant van de groente gelijktijdig gaar zijn.
4
Kook de spruiten beetgaar in enkele minuten. Spoel de kooltjes nadien meteen onder koud stromend water en snij elke spruit in twee gelijke helften.
5
Breng water aan de kook en gaar de rijst. Controleer de instructies van de producent. Laat de rijst nadien uitlekken.
6
Meng in een schaaltje de sojasaus, de mirin, de sesamolie en de zoete ahornsiroop.
7
Pel de teen look en schil het stukje gember. Rasp de beide in de woksaus. Roer en zet ze opzij.
8
Snij (indien nodig) de kippenborsten los en snij ook eventuele resjes vet of kraakbeen weg. Snij het vlees in hapklare reepjes of blokjes.
9
Spoel je werkplank schoon om kruisbesmetting te vermijden. Na het werken met rauwe kip is dit sowieso een aanrader om de keukenhygiëne op peil te houden.
10
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in rondjes. Snij ze diagonaal ‘op z’n Oosters’.
11
Verhit de wok op een stevig vuur. Geef de grote bakpan de nodige tijd om gloeiend heet teworden.
12
Schenk er een scheut plantaardige olie in (bv. arachideolie) en bak de kippenreepjes of -blokjes tot ze een beetje kleur krijgen en binnenin bijna gaar zijn. Schep nadien de kip uit de wok.
13
Laat de wok terug op temperatuur komen en doe nu de halve spruiten in de pan. Roerbak ze een dikke minuut tot de kooltjes een beetje kleur krijgen.
14
Doe de voorgebakken stukjes kip in de wok en lepel er een deel woksaus overheen. Laat alles nog kort bakken. (Voeg meer saus toe indien nodig.) Eindig met een royale portie lente-ui en meng alles.
15
Spoel de takjes koriander.
16
Lepel op elk bord wat dampende rijst en leg bovenop de bamsmati een portie gewokte kip met spruitjes.
17
Werk de borden af met een schepje geroosterde sesamzaadjes en wat pluksels koriander.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Kippenborsten
4
Basmatirijst
250 g
Spruiten
800 g
Lente-uien
8
Look
1 teentje
Gember
30 g
Koriander
Sesamzaadjes
4 el
Mirin
8 el
Sesamolie
2 el
Sojasaus
6 el
Ahornsiroop
4 el
Arachideolie
1 scheutje
Zout
Spruitjes in de wok met kip
Ook met onze beroemde spruiten kan je experimenteren. Naast gestoofde exemplaren of spruiten in witte saus, kan je de minikolen ook in de wok gooien en er een roerbakgerecht met kip mee maken. Oost en west gaan smakelijk samen.Instructies
Spruitjes in de wok met kip
4 kippenborsten, 250 g basmatirijst, 800 g spruiten, 8 lente-uien, 1 teentje Look, 30 g gember, koriander, 4 el sesamzaadjes, 8 el mirin, 2 el sesamolie, 6 el sojasaus, 4 el ahornsiroop, 1 scheutje arachideolie, zout
1
Breng water aan de kook in een kookpot op een matig vuur; Voeg een snuif zout toe.
2
Spoel de spruiten schoon en snij het ‘kontje’ van elke mini-kool bij. Als vanzelf kan je dan ook het buitenste blad van de spruiten verwijderen.
3
Maak ook in taai onderste deel van de spruiten een kruisvormige insnijding. Zo zullen de buitenkant én de binnenkant van de groente gelijktijdig gaar zijn.
4
Kook de spruiten beetgaar in enkele minuten. Spoel de kooltjes nadien meteen onder koud stromend water en snij elke spruit in twee gelijke helften.
5
Breng water aan de kook en gaar de rijst. Controleer de instructies van de producent. Laat de rijst nadien uitlekken.
6
Meng in een schaaltje de sojasaus, de mirin, de sesamolie en de zoete ahornsiroop.
7
Pel de teen look en schil het stukje gember. Rasp de beide in de woksaus. Roer en zet ze opzij.
8
Snij (indien nodig) de kippenborsten los en snij ook eventuele resjes vet of kraakbeen weg. Snij het vlees in hapklare reepjes of blokjes.
9
Spoel je werkplank schoon om kruisbesmetting te vermijden. Na het werken met rauwe kip is dit sowieso een aanrader om de keukenhygiëne op peil te houden.
10
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in rondjes. Snij ze diagonaal ‘op z’n Oosters’.
11
Verhit de wok op een stevig vuur. Geef de grote bakpan de nodige tijd om gloeiend heet teworden.
12
Schenk er een scheut plantaardige olie in (bv. arachideolie) en bak de kippenreepjes of -blokjes tot ze een beetje kleur krijgen en binnenin bijna gaar zijn. Schep nadien de kip uit de wok.
13
Laat de wok terug op temperatuur komen en doe nu de halve spruiten in de pan. Roerbak ze een dikke minuut tot de kooltjes een beetje kleur krijgen.
14
Doe de voorgebakken stukjes kip in de wok en lepel er een deel woksaus overheen. Laat alles nog kort bakken. (Voeg meer saus toe indien nodig.) Eindig met een royale portie lente-ui en meng alles.
15
Spoel de takjes koriander.
16
Lepel op elk bord wat dampende rijst en leg bovenop de bamsmati een portie gewokte kip met spruitjes.
17
Werk de borden af met een schepje geroosterde sesamzaadjes en wat pluksels koriander.