Yoghurt met rabarbercompote en crumble van havermout en zaden
Yoghurt met rabarbercompote en crumble van havermout en zaden
Yoghurt met rabarbercompote en crumble van havermout en zaden
Yoghurt met rabarbercompote en crumble van havermout en zaden
Ingrediënten
4 personen
Rabarber
5 stengel
Suiker
100 g
Vanillestokje
1
Havermoutvlokken
50 g
Bloem
60 g
Vanillesuiker
20 g
Boter
60 g
Zonnebloempitten
1 el
Pompoenpit
1 el
Lijnzaad
1 el
Pijnboompitten
Yoghurt
0,8 l
Esdoornsiroop
Benodigdheden
Een bakmatje of vel bakpapier
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
5 stengel Rabarber, 100 g suiker, 1 vanillestokje, 50 g havermoutvlokken, 60 g bloem, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 el zonnebloempitten, 1 el pompoenpit, 1 el lijnzaad, pijnboompitten
1
Laat de boter voor de crumble op kamertemperatuur komen. Malse boter verwerk je gemakkelijker.
2
Spoel de rabarstelen en schil ze met een aardappelmesje. Snij de boven- en onderzijde bij en verdeel ze in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter breed.
3
Doe de rabarberstukken in een kookpot en strooi er kristal- of rietsuiker over. Voeg ook een scheutje water toe.
4
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peul in de pot met rabarber.
5
Stoof de rabarber op een zacht vuur, tot je een compote verkrijgt. Roer af en toe even. Reken hiervoor ong. 15 minuten.
6
Verwarm de oven voor tot 180°C.
7
Neem een ruime mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheden havermoutvlokken, bloem, zachte boter en suiker in. Gebruik indien mogelijk een mengeling van klasiieke en vanillesuiker.
8
Was je handen en kneed alles met de vingers. Geef niet op, want na enkele minuten vingerwerk verandert het droge mengsel in een brokkelige massa crumbledeeg.
9
Neem een bakplaat en leg er een bakmatje of een vel bakpapier op. Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
10
Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.
11
Let op: Strooi na een baktijd van 15 minuten de selectie zaden en pitten over de crumble. Ik gebruik zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad. Je kan ook pijnboompitten gebruiken. Prak te grote stukken crumble evt. even met een vork en laat alles verder bakken.
12
Schep de gare compote in een schaaltje en laat de rabarber deels of volledig afkoelen. Verwijder de lege vanillepeul.
13
Laat ook de versgebakken crumble afkoelen. Dan worden de brokjes gebak extra krokant. (Bewaar een overschot in een afgesloten pot.)
Afwerken en serveren
0,8 l Yoghurt, esdoornsiroop
14
Serveer porties yoghurt in diepe borden of schaaltjes.
15
Voeg wat zoete esdoornsiroop toe. Gebruik, een hoeveelheid naar smaak.
16
Lepel er compote van rabarber bovenop.
17
Schep tenslotte crumble met havermout, zaden en pitten over ieders portie.
Bereiding
5 stengel Rabarber, 100 g suiker, 1 vanillestokje, 50 g havermoutvlokken, 60 g bloem, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 el zonnebloempitten, 1 el pompoenpit, 1 el lijnzaad, pijnboompitten
1
Laat de boter voor de crumble op kamertemperatuur komen. Malse boter verwerk je gemakkelijker.
2
Spoel de rabarstelen en schil ze met een aardappelmesje. Snij de boven- en onderzijde bij en verdeel ze in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter breed.
3
Doe de rabarberstukken in een kookpot en strooi er kristal- of rietsuiker over. Voeg ook een scheutje water toe.
4
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peul in de pot met rabarber.
5
Stoof de rabarber op een zacht vuur, tot je een compote verkrijgt. Roer af en toe even. Reken hiervoor ong. 15 minuten.
6
Verwarm de oven voor tot 180°C.
7
Neem een ruime mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheden havermoutvlokken, bloem, zachte boter en suiker in. Gebruik indien mogelijk een mengeling van klasiieke en vanillesuiker.
8
Was je handen en kneed alles met de vingers. Geef niet op, want na enkele minuten vingerwerk verandert het droge mengsel in een brokkelige massa crumbledeeg.
9
Neem een bakplaat en leg er een bakmatje of een vel bakpapier op. Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
10
Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.
11
Let op: Strooi na een baktijd van 15 minuten de selectie zaden en pitten over de crumble. Ik gebruik zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad. Je kan ook pijnboompitten gebruiken. Prak te grote stukken crumble evt. even met een vork en laat alles verder bakken.
12
Schep de gare compote in een schaaltje en laat de rabarber deels of volledig afkoelen. Verwijder de lege vanillepeul.
13
Laat ook de versgebakken crumble afkoelen. Dan worden de brokjes gebak extra krokant. (Bewaar een overschot in een afgesloten pot.)
Afwerken en serveren
0,8 l Yoghurt, esdoornsiroop
14
Serveer porties yoghurt in diepe borden of schaaltjes.
15
Voeg wat zoete esdoornsiroop toe. Gebruik, een hoeveelheid naar smaak.
16
Lepel er compote van rabarber bovenop.
17
Schep tenslotte crumble met havermout, zaden en pitten over ieders portie.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Rabarber
5 stengel
Suiker
100 g
Vanillestokje
1
Havermoutvlokken
50 g
Bloem
60 g
Vanillesuiker
20 g
Boter
60 g
Zonnebloempitten
1 el
Pompoenpit
1 el
Lijnzaad
1 el
Pijnboompitten
Yoghurt
0,8 l
Esdoornsiroop
Yoghurt met rabarbercompote en crumble van havermout en zaden
Havermout is helemaal terug van weggeweest. Verwerkt in een crumble, samen met voedzame zaden en pitten, zijn de graanvlokken deel van een uiterst voedzaam ontbijt of tussendoortje. Jeroen serveert de krokante crumble met yoghurt en een compote van rabarber.De compote en de crumble kan je op voorhand bereiden. Zo zet je in de vroege uurtjes van de dag op in 1-2-3 een voedzaam ontbijt op de tafel.Instructies
Bereiding
5 stengel Rabarber, 100 g suiker, 1 vanillestokje, 50 g havermoutvlokken, 60 g bloem, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 el zonnebloempitten, 1 el pompoenpit, 1 el lijnzaad, pijnboompitten
1
Laat de boter voor de crumble op kamertemperatuur komen. Malse boter verwerk je gemakkelijker.
2
Spoel de rabarstelen en schil ze met een aardappelmesje. Snij de boven- en onderzijde bij en verdeel ze in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter breed.
3
Doe de rabarberstukken in een kookpot en strooi er kristal- of rietsuiker over. Voeg ook een scheutje water toe.
4
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peul in de pot met rabarber.
5
Stoof de rabarber op een zacht vuur, tot je een compote verkrijgt. Roer af en toe even. Reken hiervoor ong. 15 minuten.
6
Verwarm de oven voor tot 180°C.
7
Neem een ruime mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheden havermoutvlokken, bloem, zachte boter en suiker in. Gebruik indien mogelijk een mengeling van klasiieke en vanillesuiker.
8
Was je handen en kneed alles met de vingers. Geef niet op, want na enkele minuten vingerwerk verandert het droge mengsel in een brokkelige massa crumbledeeg.
9
Neem een bakplaat en leg er een bakmatje of een vel bakpapier op. Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
10
Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.
11
Let op: Strooi na een baktijd van 15 minuten de selectie zaden en pitten over de crumble. Ik gebruik zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad. Je kan ook pijnboompitten gebruiken. Prak te grote stukken crumble evt. even met een vork en laat alles verder bakken.
12
Schep de gare compote in een schaaltje en laat de rabarber deels of volledig afkoelen. Verwijder de lege vanillepeul.
13
Laat ook de versgebakken crumble afkoelen. Dan worden de brokjes gebak extra krokant. (Bewaar een overschot in een afgesloten pot.)
Afwerken en serveren
0,8 l Yoghurt, esdoornsiroop
14
Serveer porties yoghurt in diepe borden of schaaltjes.
15
Voeg wat zoete esdoornsiroop toe. Gebruik, een hoeveelheid naar smaak.
16
Lepel er compote van rabarber bovenop.
17
Schep tenslotte crumble met havermout, zaden en pitten over ieders portie.