Gehaktballen met krieken, brood en verse boter
Gehaktballen met krieken, brood en verse boter
Gehaktballen met krieken, brood en verse boter
Gehaktballen met krieken, brood en verse boter
Ingrediënten
4 personen
Room
1 l
Grof zout
Peper
Noordkrieken op sap
1.000 g
Peterselie
Sjalotten
2
Zout
Paneermeel
80 g
Gemengd gehakt
800 g
Eieren
2
Vanillepuddingpoeder
2 el
Water
1 scheutje
Zuurdesembrood
Benodigdheden
Een keukenmachine met klophaak en k vormig hulpstuk, een garde, een neteldoek, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De verse boter
1 l Room
1
Giet de room in de mengkom van de keukenmachine en laat kloppen tot de room schift en uiteindelijk boter wordt.
2
Schep de roomboter in een neteldoek en knijp het vocht eruit. Laat even uitlekken.
grof zout, peper
3
Doe de verse boter in een kom. Meng er wat grof zout en een beetje gemalen peper onder. Zet opzij in de koelkast.
De gehaktballen met warme krieken
1.000 g Noordkrieken op sap
4
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een grote kookpot. Verwarm het sap. Hou de krieken even apart.
peterselie, 2 Sjalotten
5
Snijd ondertussen de sjalotjes en de peterselie zeer fijn.
peper, zout, 80 g paneermeel, 800 g gemengd gehakt, 2 eieren
6
Doe het gehakt in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de eieren, het paneermeel, de fijngesneden peterselie en sjalotjes toe. Kruid met peper en zout. Laat de machine (met K-vormig hulpstuk) alles goed mengen.
7
Maak je handen nat en rol mooie ballen van het gehakt.
8
Smelt een flinke klont boter in een pan op het vuur en bak de gehaktballen tot ze een mooi korstje hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
2 el vanillepuddingpoeder, 1 scheutje Water
9
Los ondertussen het puddingpoeder op in een scheutje water. Voeg het mengsel beetje bij beetje toe aan het warme kriekensap terwijl je roert met de garde tot de saus is ingedikt.
10
Haal de krieken er terug bij en meng ze onder de kriekensaus.
11
Laat tenslotte de gehaktballen verder garen in de saus.
Zuurdesembrood
12
Serveer de gehaktballen met de warme krieken en geef er een dikke snee krokant zuurdesembrood met verse boter bij. Smakelijk!
De verse boter
1 l Room
1
Giet de room in de mengkom van de keukenmachine en laat kloppen tot de room schift en uiteindelijk boter wordt.
2
Schep de roomboter in een neteldoek en knijp het vocht eruit. Laat even uitlekken.
grof zout, peper
3
Doe de verse boter in een kom. Meng er wat grof zout en een beetje gemalen peper onder. Zet opzij in de koelkast.
De gehaktballen met warme krieken
1.000 g Noordkrieken op sap
4
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een grote kookpot. Verwarm het sap. Hou de krieken even apart.
peterselie, 2 Sjalotten
5
Snijd ondertussen de sjalotjes en de peterselie zeer fijn.
peper, zout, 80 g paneermeel, 800 g gemengd gehakt, 2 eieren
6
Doe het gehakt in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de eieren, het paneermeel, de fijngesneden peterselie en sjalotjes toe. Kruid met peper en zout. Laat de machine (met K-vormig hulpstuk) alles goed mengen.
7
Maak je handen nat en rol mooie ballen van het gehakt.
8
Smelt een flinke klont boter in een pan op het vuur en bak de gehaktballen tot ze een mooi korstje hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
2 el vanillepuddingpoeder, 1 scheutje Water
9
Los ondertussen het puddingpoeder op in een scheutje water. Voeg het mengsel beetje bij beetje toe aan het warme kriekensap terwijl je roert met de garde tot de saus is ingedikt.
10
Haal de krieken er terug bij en meng ze onder de kriekensaus.
11
Laat tenslotte de gehaktballen verder garen in de saus.
Zuurdesembrood
12
Serveer de gehaktballen met de warme krieken en geef er een dikke snee krokant zuurdesembrood met verse boter bij. Smakelijk!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Room
1 l
Grof zout
Peper
Noordkrieken op sap
1.000 g
Peterselie
Sjalotten
2
Zout
Paneermeel
80 g
Gemengd gehakt
800 g
Eieren
2
Vanillepuddingpoeder
2 el
Water
1 scheutje
Zuurdesembrood
Gehaktballen met krieken, brood en verse boter
Voor de 2.000ste aflevering maakt Jeroen een nieuwe versie van een absolute Dagelijkse kost-klassieker: balletjes met warme krieken. Laat het sap van de krieken inkoken met vanillepuddingpoeder voor een dikke saus en gaar de balletjes erin. Wat serveer je hierbij? Een portie zelfgemaakte boter om op een heerlijk stuk bruin brood te smeren natuurlijk. Zeg nu zelf, wie lust dit niet?Instructies
De verse boter
1 l Room
1
Giet de room in de mengkom van de keukenmachine en laat kloppen tot de room schift en uiteindelijk boter wordt.
2
Schep de roomboter in een neteldoek en knijp het vocht eruit. Laat even uitlekken.
grof zout, peper
3
Doe de verse boter in een kom. Meng er wat grof zout en een beetje gemalen peper onder. Zet opzij in de koelkast.
De gehaktballen met warme krieken
1.000 g Noordkrieken op sap
4
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een grote kookpot. Verwarm het sap. Hou de krieken even apart.
peterselie, 2 Sjalotten
5
Snijd ondertussen de sjalotjes en de peterselie zeer fijn.
peper, zout, 80 g paneermeel, 800 g gemengd gehakt, 2 eieren
6
Doe het gehakt in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de eieren, het paneermeel, de fijngesneden peterselie en sjalotjes toe. Kruid met peper en zout. Laat de machine (met K-vormig hulpstuk) alles goed mengen.
7
Maak je handen nat en rol mooie ballen van het gehakt.
8
Smelt een flinke klont boter in een pan op het vuur en bak de gehaktballen tot ze een mooi korstje hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
2 el vanillepuddingpoeder, 1 scheutje Water
9
Los ondertussen het puddingpoeder op in een scheutje water. Voeg het mengsel beetje bij beetje toe aan het warme kriekensap terwijl je roert met de garde tot de saus is ingedikt.
10
Haal de krieken er terug bij en meng ze onder de kriekensaus.
11
Laat tenslotte de gehaktballen verder garen in de saus.
Zuurdesembrood
12
Serveer de gehaktballen met de warme krieken en geef er een dikke snee krokant zuurdesembrood met verse boter bij. Smakelijk!