
Prei is een op en top Belgische groente die je op heel veel manieren kunt klaarmaken. Kwaliteitsprei wordt vooral gekweekt in de streek rond Roeselare. Je herkent hem aan de mooie stronken waarvan het wit ongeveer 15 centimeter lang is.Deze keer gebruikt Jeroen prei voor een verfijnde velouté met kruidige room en gerookte zalm.
Ingrediënten
- 4 stronken prei
- 600 g aardappel
- 4 ui
- 3 liter groente- of kippenbouillon
- peterseliestengel
- 4 takje tijm
- 4 blaadje laurier
- boter
- peper
- zout
- 3 dl room
- 1 bussel bieslook
- 0.5 bussel peterselie
- peper
- zout
- 4 plak zalm
- 2 dl room
- 2 ei
Benodigdheden
- een staafmixer
- Keukentouw
Bereiding
Voorbereiding
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.
De soep
Pel de uien en snijd ze grof.
Snijd het wit van de prei en spoel de stronken grondig onder koud stromend water. Snijd de prei in stukken.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien maar laat ze niet kleuren. De soep moet mooi wit blijven.
Doe de prei in de pot en laat mee aanstoven zonder te kleuren.
Doe er de aardappelen bij en bevochtig met de warme bouillon.
Bind de peterseliestengels, tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.
Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten garen op een zacht vuur.
Bieslookroom
Afwerken en serveren
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.