Poire belle Hélène
Poire belle Hélène
De Hélène in dit recept verwijst naar Helena van Troje, dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde. Zo mooi zelfs dat de Fransen eind 19de eeuw een dessert naar haar vernoemden. Een klassieker met gepocheerde peer, vanille-ijs, een toefje slagroom en chocoladesaus.
Poire belle Hélène
Poire belle Hélène
De Hélène in dit recept verwijst naar Helena van Troje, dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde. Zo mooi zelfs dat de Fransen eind 19de eeuw een dessert naar haar vernoemden. Een klassieker met gepocheerde peer, vanille-ijs, een toefje slagroom en chocoladesaus.
Ingrediënten
4 personen
Water
0,6 l
Kristalsuiker
300 g
Vanillestok
1
Kaneelstokje
1
Steranijs
3
Citroen
1
Peren
2
Room
0,3 l
Vanillesuiker
5 el
Olie met neutrale smaak
1 scheutje
Amandelschilfers
50 g
Melk
0,1 l
Pure chocolade
200 g
Boter
1 een klontje
Vanille-ijs
4 bolletje
Benodigdheden
Een keukenmachine met k vormig hulpstuk, een garde, keukenpapier, een spuitzak, 4 dessertglazen, een ijsschep
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
0,6 l Water, 300 g kristalsuiker
1
Verwarm het water met de suiker op een zacht vuur.
1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 3 Steranijs
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij het suikerwater. Voeg ook de kaneelstok en de steranijsjes toe.
1 citroen
3
Schil enkele dunne reepjes schil van de citroen. Doe de zeste in de pot met suikerwater.
2 peren
4
Schil de peren en snijd ze doormidden. Let op: het klokhuis verwijder je pas later.
5
Leg de 4 halve peren kort in het pruttelende suikerwater. Plaats een klein bord bovenop de stukken peer zodat ze mooi ondergedompeld blijven. Zet het vuur na 5 minuten af en laat de peren in de kookpot afkoelen tot kamertemperatuur.
0,3 l Room, 5 el vanillesuiker
6
Maak intussen de slagroom. Doe de room in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker toe. Klop de gezoete room op tot slagroom met de keukenmachine.
7
Schep de slagroom in de spuitzak. Bewaar in de koelkast.
1 scheutje olie met neutrale smaak, 50 g amandelschilfers
8
Rooster de amandelschilfers in een hete pan met een klein scheutje neutrale olie. Schud ze regelmatig op. Laat de amandelschilfers nadien uitlekken op keukenpapier.
9
Zet het lauwe suikerwater met de peren in de koelkast. Geef de peren de tijd om volledig af te koelen.
0,1 l melk, 200 g pure chocolade, 1 een klontje boter
10
Maak de chocoladesaus. Schenk een bodem melk in een kleine kookpot. Verwarm de pot op een zacht vuur. Breek de donkere chocolade in stukjes en roer ze door de melk. Roer met de garde tot de chocolade weggesmolten is. Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus om ze mooi te doen glanzen.
11
Snijd de 4 halve gepocheerde peren nog eens in twee en verwijder het klokhuis. Snijd alle kwartjes peer in blokjes.
12
Verdeel de blokjes peer over de dessertglazen.
4 bolletje vanille-ijs
13
Doe warm water in een maatbeker. Zet er een ijsschep in. Schep een bolletje vanille-ijs op de peer.
14
Serveer de poire belle Hélène met de chocoladesaus en een toef slagroom. Werk af met de amandelschilfers.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!0,6 l Water, 300 g kristalsuiker
1
Verwarm het water met de suiker op een zacht vuur.
1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 3 Steranijs
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij het suikerwater. Voeg ook de kaneelstok en de steranijsjes toe.
1 citroen
3
Schil enkele dunne reepjes schil van de citroen. Doe de zeste in de pot met suikerwater.
2 peren
4
Schil de peren en snijd ze doormidden. Let op: het klokhuis verwijder je pas later.
5
Leg de 4 halve peren kort in het pruttelende suikerwater. Plaats een klein bord bovenop de stukken peer zodat ze mooi ondergedompeld blijven. Zet het vuur na 5 minuten af en laat de peren in de kookpot afkoelen tot kamertemperatuur.
0,3 l Room, 5 el vanillesuiker
6
Maak intussen de slagroom. Doe de room in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker toe. Klop de gezoete room op tot slagroom met de keukenmachine.
7
Schep de slagroom in de spuitzak. Bewaar in de koelkast.
1 scheutje olie met neutrale smaak, 50 g amandelschilfers
8
Rooster de amandelschilfers in een hete pan met een klein scheutje neutrale olie. Schud ze regelmatig op. Laat de amandelschilfers nadien uitlekken op keukenpapier.
9
Zet het lauwe suikerwater met de peren in de koelkast. Geef de peren de tijd om volledig af te koelen.
0,1 l melk, 200 g pure chocolade, 1 een klontje boter
10
Maak de chocoladesaus. Schenk een bodem melk in een kleine kookpot. Verwarm de pot op een zacht vuur. Breek de donkere chocolade in stukjes en roer ze door de melk. Roer met de garde tot de chocolade weggesmolten is. Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus om ze mooi te doen glanzen.
11
Snijd de 4 halve gepocheerde peren nog eens in twee en verwijder het klokhuis. Snijd alle kwartjes peer in blokjes.
12
Verdeel de blokjes peer over de dessertglazen.
4 bolletje vanille-ijs
13
Doe warm water in een maatbeker. Zet er een ijsschep in. Schep een bolletje vanille-ijs op de peer.
14
Serveer de poire belle Hélène met de chocoladesaus en een toef slagroom. Werk af met de amandelschilfers.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Water
0,6 l
Kristalsuiker
300 g
Vanillestok
1
Kaneelstokje
1
Steranijs
3
Citroen
1
Peren
2
Room
0,3 l
Vanillesuiker
5 el
Olie met neutrale smaak
1 scheutje
Amandelschilfers
50 g
Melk
0,1 l
Pure chocolade
200 g
Boter
1 een klontje
Vanille-ijs
4 bolletje
Poire belle Hélène
De Hélène in dit recept verwijst naar Helena van Troje, dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde. Zo mooi zelfs dat de Fransen eind 19de eeuw een dessert naar haar vernoemden. Een klassieker met gepocheerde peer, vanille-ijs, een toefje slagroom en chocoladesaus.Instructies
0,6 l Water, 300 g kristalsuiker
1
Verwarm het water met de suiker op een zacht vuur.
1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 3 Steranijs
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij het suikerwater. Voeg ook de kaneelstok en de steranijsjes toe.
1 citroen
3
Schil enkele dunne reepjes schil van de citroen. Doe de zeste in de pot met suikerwater.
2 peren
4
Schil de peren en snijd ze doormidden. Let op: het klokhuis verwijder je pas later.
5
Leg de 4 halve peren kort in het pruttelende suikerwater. Plaats een klein bord bovenop de stukken peer zodat ze mooi ondergedompeld blijven. Zet het vuur na 5 minuten af en laat de peren in de kookpot afkoelen tot kamertemperatuur.
0,3 l Room, 5 el vanillesuiker
6
Maak intussen de slagroom. Doe de room in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker toe. Klop de gezoete room op tot slagroom met de keukenmachine.
7
Schep de slagroom in de spuitzak. Bewaar in de koelkast.
1 scheutje olie met neutrale smaak, 50 g amandelschilfers
8
Rooster de amandelschilfers in een hete pan met een klein scheutje neutrale olie. Schud ze regelmatig op. Laat de amandelschilfers nadien uitlekken op keukenpapier.
9
Zet het lauwe suikerwater met de peren in de koelkast. Geef de peren de tijd om volledig af te koelen.
0,1 l melk, 200 g pure chocolade, 1 een klontje boter
10
Maak de chocoladesaus. Schenk een bodem melk in een kleine kookpot. Verwarm de pot op een zacht vuur. Breek de donkere chocolade in stukjes en roer ze door de melk. Roer met de garde tot de chocolade weggesmolten is. Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus om ze mooi te doen glanzen.
11
Snijd de 4 halve gepocheerde peren nog eens in twee en verwijder het klokhuis. Snijd alle kwartjes peer in blokjes.
12
Verdeel de blokjes peer over de dessertglazen.
4 bolletje vanille-ijs
13
Doe warm water in een maatbeker. Zet er een ijsschep in. Schep een bolletje vanille-ijs op de peer.
14
Serveer de poire belle Hélène met de chocoladesaus en een toef slagroom. Werk af met de amandelschilfers.