Pizza salame

Wat een prachtvoorbeeld van een pizza, geniaal in al zijn eenvoud. Meer dan een lekkere tomatensaus als basis, kerstomaten, gezouten ricotta, gemalen mozzarella en snippers Boulogneworst heb je niet nodig om je nieuwe lievelingspizza klaar te maken.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 270 ml water
  • 1 pakje verse gist
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 10 g zout
  • 10 g witte suiker
  • polenta
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • een snuif grof zout
  • 1 flinke snuif chiliflakes
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes basilicum
  • enkele takjes oregano
  • 400 g Boulogneworst
  • 1 bakje troskerstomaat
  • 100 g rucola
  • een handvol mozzarella

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • passe-vite
  • pizzasteen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de bloem voor het deeg in een kom en voeg er de suiker, de gist en de olie aan toe. Nadien voeg je het zout toe. Giet het water erbij en laat de machine 10 minuten draaien tot je een elastisch deeg hebt. Dek vervolgens het deeg af met een handdoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.

tip Maak intussen de verse tomatensaus

Bestuif je werkvlak met bloem. Klop de lucht uit het deeg, verdeel het deeg in 2 gelijke delen en maak twee bollen van het deeg. Laat het deeg nog eens 20 minuten rijzen.

Strooi wat polenta op je werkvlak. Duw de deegbol met je handpalm open tot een ronde pizzabodem.

De saus

Laat een scheut olijfolie heet worden in een pan. Pel de ui, snijd ze in stukken en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe. Snijd de ansjovis fijn en stoof mee aan. Voeg er de tomatenpuree aan toe.

Snijd de tomaten in grove stukken, strooi er wat grof zout en chiliflakes over en voeg ze toe. Voeg de overige kruiden toe. Laat de saus rustig inkoken onder een deksel.

Duw de grove tomatensaus door de passe-vite en vang ze op in een kom. Laat de saus even afkoelen en kruid ze eventueel wat bij met extra chiliflakes en zout.

tip Je kan ook een fles passata gebruiken en deze zelf bijkruiden.

Afwerken en serveren

Laat de oven en de pizzasteen voorverwarmen tot 250°C.

Snijd de Boulogneworst in fijne reepjes en de kerstomaten in twee. Spoel de rucola onder koud water en laat uitlekken.

Verdeel een lepel tomatensaus over de bodem van de pizza. Strooi er redelijk wat gemalen mozzarella over, gevolgd door de fijngesneden Boulogneworst en de gehalveerde tomaten.

Bak de pizza op een pizzasteen in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.

Brokkel de ricotta over de pizza en werk af met de rucola.

Pizza salame