
Langoustines zijn een delicatesse. Je voert echter geen grote culinaire kunsten uit als je de langoustines schikt op een eenvoudige zelfgebakken pizza. Maar zo krijgt die populaire Italiaanse broodschijf in één klap wel een flinke upgrade. Uiteraard gaat zo’n edel product uit de zee niet mee in de oven. De langoustines bak je kort in de pan, en leg je vervolgens op de versgebakken pizza.
Let wel: Met de aangegeven hoeveelheden voor het deeg bak je meerdere pizza’s. Je kunt het deeg een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Let er wel op dat je het ingevroren deeg voor gebruik rustig op kamertemperatuur laat komen.
Ingrediënten
- 325 g patisseriebloem
- 8 g gist
- 18 cl water
- 2 eetlepel melk
- 2 eetlepel olijfolie
- zout
- 8 tomaat
- 1 sjalot
- 0.5 teentje look
- olijfolie
- peper
- zout
- 8 langoustine
- 300 g mozzarella
- 40 g rucola
- oregano
- patisseriebloem
- olijfolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een keukenmachine met kneedhaak
- een deegrol
- vershoudfolie
- optie: een brede schep (voor pizza)
- optie: een pizzasteen
Bereiding
Het pizzadeeg
De tomatensaus
Breng water aan de kook om de tomaten te ontvellen. Deze techniek heet ‘emonderen’.
Snij de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
Verhit een redelijke scheut olijfolie in een potje.
Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Pel ook de look en plet het teentje tot pulp. Laat de sjalot en de look een paar minuten zacht stoven.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat ze 20 minuten stoven op een zacht vuur, tot er een deel vocht is verdampt en de tomaten in een compote zijn veranderd. Dit wordt de basissaus voor de pizza Margarita.
Proef en kruid de saus met peper van de molen en wat zout.
De afwerking
Scheur de bol (buffel)mozzarella in stukjes. Hou de kaas even apart.
Spoel de blaadjes rucola schoon en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven ruim voldoende op voorhand. Kies voor een zo hoog mogelijke temperatuur. (bv. 250°C) Wie een pizzasteen bezit, legt die nu in de oven. Pizza bakken gebeurt kort en krachtig.
Verwijder de kop van de langoustines en pluk ook voorzichtig het pantser en de staart weg. Maak met een scherp mesje een ondiepe insnede langs de rug van de langoustines en verwijder het (donkere) darmkanaaltje.
TIP: Bewaar de kopjes en de pantsers om er een fumet van te koken. Je kunt ze invriezen tot het moment is aangebroken.
Haal de bol deeg uit de schaal en leg het gerezen pizzadeeg op een goed bebloemd werkblad.
Kneed het deeg kort, zodat het ‘ontgast’ wordt.
Neem een bolletje deeg (ong. 125 g) en rol het uit tot een flinterdunne ronde lap met een diameter van ong. 25 centimeter. Strooi bij het uitrollen voldoende bloem op je werkblad, zodat het deeg er niet aan vast kleeft.
TIP: Als je een brede pizzaschep hebt, bloem ze dan voldoende in en leg de lap deeg erop. Werk dan de pizza snel af.
Smeer een dun laagje van de tomatencompote over het deeg. Hou een paar centimeter van de rand van de ronde lap vrij van saus. Zo is een knapperige pizzarand gegarandeerd.
Verdeel brokjes mozzarella over het laagje tomatensaus. Strooi er een beetje gedroogde oregano over en schuif de pizza meteen in de hete oven van 250°C. Bak de pizza gedurende 6 tot 8 minuten. (De baktijd is afhankelijk van de oventemperatuur en de dikte van de pizzabodem.)
Terwijl de pizza bakt, verhit je een scheutje olijfolie in een braadpan. Strooi een klein beetje peper en zout over de kleine kreeften. Bak de langoustines kort en krachtig, zonder ze om te draaien. Na zo’n 2 minuten zijn ze voldoende gaar.
Haal de pizza uit de oven en strooi er frisse blaadjes rucola over. Verdeel de versgebakken langoustines over de pizza en serveer meteen.