
Voor de fans van een herfst-barbecue haalt Jeroen zijn grill even uit de schuur. Zolang de bittere kou uitblijft en de lage zon nog najaarswarmte straalt, kriebelt het misschien om toch nog aan wat outdoor cooking te doen. Uiteraard kan je deze pizza ook bereiden in de oven, al moet je dan wellicht een iets langere gaartijd voorzien. Dit recept is voor maar liefst 4 pizza's!
TIP: Werk je met de barbecue? Stook het toestel dan bloedheet zodra het pizzadeeg gerezen is en de topping met paddenstoelen gestoofd is. Laat bij voorkeur een pizzasteen mee verhitten.
Ingrediënten
- 650 g patisseriebloem
- 40 g gedroogde gist
- 3.75 dl water
- 2 eetlepel melk
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 snuifje zout
- 400 g Parijse champignons
- 200 g spinazie
- 1 ui
- 1 teentje look
- 400 g mozzarella
- 150 g Parmezaanse kaas
- 1 snuifje tijm
- 1 snuifje rozemarijn
- 1 snuifje oregano
- 1 klontje boter
- 1 scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 1 ei
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een keukenmachine met kneedhaak
- een (vochtige) keukendoek
- een hakmolen
- een zeef vellen bakpapier
- evt. een deegrol
- evt. een pizzasteen
Bereiding
Het deeg
De toppings
Spoel de spinazie in ruim water, verwijder de taaiste bladnerven en laat de groente uitlekken. Hou ze opzij.
Pel de ui en de look en snipper beide fijn.
Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Verwijder eventueel het onderste stukje van de stelen. Snij elke paddenstoel in partjes, schijfjes of stukjes.
Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers ui met de lookpulp in.
Laat na een paar minuten de stukjes champignon meestoven.
Kruid de paddenstoelen met een snuif gedroogde oregano, wat droge tijm en rozemarijn. (Gebruik naar keuze evt. verse kruiden.) Voeg ook vers gemalen peper en wat zout toe.
Zodra het vocht uit de pan verdampt is, beginnen de champignons te bakken. Geef ze een beetje kleur en schenk er dan een scheutje water bij. Roer alle aanbaksels los.
Doe de gebakken champignons in de hakmolen en laat de machine draaien tot ze zeer fijn gemalen zijn.
Prik een teentje look op een vork. Schenk een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en doe er de spinazie in. Roer met de ‘lookvork’ tot de blaadjes weggeslonken zijn. Voeg wat peper en zout toe.
Doe de kortgegaarde spinazie in een zeef en laat ze uitlekken. (Druk het meeste vocht eruit.)
De pizza's afwerken en bakken
Scheur de mozzarella in hapklare stukjes of snij de kaas in dunne plakken. Verdeel wat kaas over de pizza en breek een (spiegel)ei in het midden van de hartige taart.