Pieterman met geplette aardappel en sjalottenvinaigrette

Pieterman is een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden. Maar je kunt 'm best niet zonder handschoenen aanpakken. Dat komt omdat hij een giftige stekelige rugvin heeft. Laat je er niet door afschrikken, want de vishandelaar zorgt ervoor dat die vin nooit in de pan zal terechtkomen. Samen met geplette aardappelen en een lauwe sjalottenvinaigrette is het een superlekker gerecht.

Koop de pieterman gefileerd (op het vel). Het vraagt een beetje vakmanschap om dit te doen. Als het kleine filets zijn, moet je misschien wat extra vis aankopen.

 

Ingrediënten

  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 dl olijfolie
  • 1 scheutje ciderazijn
  • 1 handvol bieslook
  • 1 scheutje water
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • 250 g kerstomaten
  • 100 g veldsla
  • 2 eetlepel zure room
  • boter
  • 4 pieterman
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de vinaigrette en de geplette aardappelen

Kook de kleine aardappelen ongeschild in een pot met licht gezouten water. Giet ze nadien af en laat de aardappelen afkoelen.
Verhit de (flinke scheut) olijfolie in een diepe pan op een zacht vuur. Gaar de stukjes sjalot hierin, zonder ze te laten kleuren.
Pel de grote sjalotten (voor de vinaigrette) en snipper ze in fijne stukjes of in dunne reepjes.
Pel en plet intussen de look tot pulp. Voeg de geplette look toe aan de pan met sjalot. Roer af en toe even in de pan.
Snij de blaadjes veldsla los en spoel ze in ruim water. Laat de groente daarna goed uitlekken.
Halveer de kerstomaten.
Controleer of de sjalotten in olie gaar zijn. Voeg een scheut ciderazijn toe en een scheutje water. Kruid de gestoofde sjalotten met voldoende peper van de molen en zout.
Pel de kleine aardappelen. Dit vraagt wat tijd en moeite, maar het loont de moeite. Snij de aardappelen in grove stukken.
Versnipper de sjalot voor bij de aardappelen.
Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de snippers sjalot.
Doe er na een paar minuten de aardappelen bij en plet ze heel even met de pureestamper. Let op, we willen geplette aardappel verkrijgen en geen puree. Er horen nog stukjes in over te blijven.
Schep de zure room en de halve kerstomaten bij de aardappelen en meng alles voorzichtig. Hou de geplette aardappelen warm.

Voor de visbereiding

Controleer de visfilets en trek er indien nodig nog achtergebleven graatjes uit. Tast met je vingers de filets af en verwijder ze met een pincet of een scherp mesje.
Doe een scheutje olijfolie en een klontje boter in een braadpan op een matig tot stevig vuur. Maak eventueel een paar ondiepe insnijdingen in het visvel. (Zo kan je voorkomen dat de filets opkrullen tijdens het bakken.)
Bak de filets van pieterman eerst op de velkant. Kruid de vis met peper van de molen en een snuifje zout.
Draai de filets na ongeveer anderhalve minuut om. Laat ze nu nog kort garen. Reken hiervoor één minuut.

Voor de afwerking

Het eten is bijna klaar! Roer de blaadjes veldsla (vlak voor het serveren) onder de warme geplette aardappelen. Proef en kruid de patatjes met wat peper en zout.
Snipper de pijpjes bieslook zo fijn mogelijk.
Serveer elke hongerige mens een portie geplette aardappelen met daarop een stuk gebakken pieterman. Werk het bord af met de lauwwarme sjalottenvinaigrette en wat snippers bieslook.
Pieterman met geplette aardappel en sjalottenvinaigrette