
Piepkuiken is een ideaal product om een eenvoudige én feestelijke maaltijd te bereiden. De zelfgemaakte kruidenboter zorgt ervoor dat de hoentjes extra aroma krijgen tijdens het braden. En met gesmoorde venkel en simpele gebakken aardappelen erbij, zet je een apart stukje kip op de tafel.
Ingrediënten
- 2 venkel
- Noilly Prat
- pastis
- boter
- peper
- zout
- water
- 4 piepkuiken
- 1 teentje look
- 8 eetlepel mosterd
- 8 eetlepel honing
- laurier
- tijm
- salie
- 200 g boter
- peper
- zout
- 600 g aardappel
- peterselie
- boter
- olijfolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een vel bakpapier
- een keukenpenseel
Bereiding
De venkel
Het piepkuiken
Snij de boter in blokjes en doe ze in een mengschaal.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Doe de lookpulp bij de boter.
Voeg een snuif van diverse gedroogde kruiden toe. Maak een mix naargelang je voorraad. Jeroen gebruikt: gemalen laurier, salie, oregano, tijm, rozemarijn. Het eindresultaat mag flink gekruid zijn, want dat geeft de piepkuikens extra veel aroma.
Voeg ook wat peper en zout toe en gebruik een vork om alles tot een malse kruidenboter te pletten.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak het elastiekje of het touwtje waarmee de vogels zijn opgebonden even los en vul elk piepkuiken met een flinke klont gekruide boter. Bind nadien de piepkuikens opnieuw op.
Neem een ovenschaal of braadslede, wrijf elk piepkuiken in met een klontje boter en leg ze nadien in de schaal.
Spoel je snijplank na het verwerken van rauw gevogelte.
Neem een schaaltje en meng de honing en de mosterd. De honing zal er mee voor zorgen dat het piepkuiken glaceert in de oven. Gebruik een keukenpenseel om de kuikens royaal in te wrijven met de zoetzure mengsel.
Verdeel in de ovenschaal nog enkele klontjes boter. Gevogelte moet je voldoende kunnen ‘arroseren’ (overgieten) tijdens het bakken.
Bak de piepkuikens 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C. Open af en toe de ovendeur en lepel het braadvocht over de piepkuikens.
Haal de gebakken vogels uit de oven en schep er opnieuw wat braadsap overheen.
(voor de afwerking) Vlak voor het serveren zet je de ovengrill op. Geef de piepkuikens nog een ‘coup de chaleur’ alvorens ze op de borden belanden. Door ze kort in de hete oven te zetten, komen ze perfect warm op de tafel.