Penne met gegrilde gehaktballetjes en broccoli

Pasta zonder poeha, met gezonde broccoli in een saus alla carbonara. Om de vleesballetjes extra smaak te geven, zet Jeroen de grillpan op een stevig vuur.

Ingrediënten

  • 600 g gehakt
  • 1 liter bouillon
  • 20 g paneermeel
  • dragon
  • Provençaalse kruiden
  • peper
  • zout
  • 500 g penne
  • 1 broccoli
  • 200 g diepvrieserwten
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 3 ei
  • zout

Benodigdheden

  • een kaasrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een portie kippen- of groentebouillon of gebruik water waarin je een bouillonblokje hebt opgelost. Tip: vleesballetjes die vooraf gegaard worden in bouillon zullen extra sappig en smakelijk zijn.

De gegrilde balletjes

Doe het gemengde gehakt in een mengschaal. Voeg er een snuifje Provençaalse kruiden bij én een beetje gedroogde dragon. Voeg enkel peper en zout toe wanneer het gehakt onvoldoende gekruid is.
Voeg het ei toe aan het vlees en meng alles met een vork, of met schone handen.
Strooi paneermeel over het vleesmengsel en meng opnieuw. Probeer tot een sappig maar tegelijk stevig mengsel te komen, waar je gemakkelijk balletjes kan van rollen.
Breng een portie bouillon zachtjes aan de kook, of gebruik water met en bouillonblokje erin opgelost.
Rol intussen het gehaktmengsel tot balletjes van ongeveer 3 tot 4 centimeter diameter. Druk de balletjes een klein beetje plat, zodat ze makkelijk gegrild kunnen worden.
Drop de 'platte' vleesballetjes in de kokende bouillon. Zodra de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar, en klaar om te grillen.
Zet de grillpan op een stevig vuur en laat ze minstens 10 minuten voorverwarmen. Een grillpan hoort gloeiend heet te zijn.
Schep de balletjes uit de bouillon en laat ze even uitlekken. Bewaar de bouillon voor een andere bereiding.
Leg de balletjes een paar minuten op de gloeiend hete grillpan. Draai ze om en grill ook de ommezijde.

De pastaschotel

Breng een ruime pot met water aan de kook met een flinke snuif zout.

Doe de pasta in het kokende water en voeg 3 minuten voor de penne gaar zijn de broccoliroosjes toe. Zo zijn de broccoli en de pasta tegelijk gaar, in één energievriendelijke kookbeurt. Bewaar straks een klein beetje van het kookvocht.Opmerking: Gaar de pasta 1 minuut korter dan wat op de verpakking aangegeven staat.
Scheid de eieren en doe de dooiers in een mengschaaltje en klop ze los. Rasp er 2/3 van de Parmezaanse kaas bij en meng de beide ingrediënten. De rest van de kaas dient om het gerecht straks af te werken. Het eiwit gebruik je niet.
Doe de uitgelekte pasta met broccoli in een pot en stook er een zacht vuurtje onder.
Strooi de diepgevroren erwten erbij en roer.
Schenk het stevige mengsel van kaas en ei in de pot en voeg ook een lepeltje van het kookvocht van de pasta toe. Roer tot de erwtjes beetgaar zijn en het kaasmengsel gesmolten is.
Proef de pastabereiding en voeg naar smaak wat peper van de molen en zout toe.
Drop tenslotte de gegrilde vleesballetjes in de pot en serveer de pastaschotel meteen.
Werk de borden af met een beetje extra geraspte Parmezaanse kaas. Kijk wel uit dat je de gegrilde vleesballetjes eerlijk verdeelt!
Penne met gegrilde gehaktballetjes en broccoli