
De veelzijdigheid van pasta heeft z’n grenzen nog niet bereikt. Jeroen gebruikt deze keer de ‘orecchiette’, maar die kan je naar eigen keuze vervangen door een ander type pasta. Het is vooral belangrijk om veel groene groenten te gebruiken en het gerecht te verfijnen met een frisse salsa of saus. Wie graag vegetarisch eet kan meteen aan de slag, maar ook wie graag een stuk vlees lust, zal zich niet tekort gedaan voelen.
Ingrediënten
- 1 eetlepel mosterd
- 4 augurk
- 100 g basilicumblaadje
- 100 g peterselieblaadje
- 250 milliliter olijfolie
- 0.5 citroen
- peper
- zout
- 500 g pasta
- 500 g snijbonen
- 3 sjalot
- 1 courgette
- 200 g diepvrieserwten
- boter
- zout
- 100 g Parmezaanse kaas
- rucola
Benodigdheden
- een blender
- een dunschiller of kaasrasp
Bereiding
Voor de salsa verde
Voor de pasta met groenten
Pel de sjalotten en halveer ze. Snij de helften in dunne halve ringen.
Zet een stoofpot op een matig vuur en laat er een klontje boter in smelten. Stoof daarin de stukjes sjalot gedurende enkele minuten.
Spoel de snijbonen en snij of knijp het steeltje en de top van elke boon. Snij de bonen schuin, in stukjes van zo’n halve centimeter.
Laat de boontjes meestoven in de pot. Reken ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Roer regelmatig!
Snij de courgette in dikke plakken en snij deze plakken vervolgens in fijne reepjes. (alsof het dunne frieten zijn)
Laat de reepjes courgette kort meestoven samen met de diepvrieserwten. Roer regelmatig in de pot. (Je kan uiteraard ook verse erwten gebruiken, afhankelijk van het seizoen.)
Voeg nu een scheutje water toe aan de gestoofde groenten. Plaats het deksel op de kookpot en laat alles zo’n 10 minuten stoven op een zacht vuur.
Breng water aan de kook in een ruime kookpot of pastakoker. Voeg een flinke snuif zout toe aan het water voor de ‘orecchiette’ (of schelpenpasta).
Kook de pasta ‘al dente’. Controleer de aangegeven kooktijd op de verpakking. Giet de orecchiette nadien af en laat de pasta uitlekken. Let op: Bewaar een klein beetje van het kookvocht.
Giet de pasta bij de mengeling van gestoofde groenten.
Schenk een kleine soeplepel van het kookvocht van de pasta bij het gerecht. Dit zorgt voor een licht binding en voor meer glans.
Proef en kruid het gerecht naar smaak met peper van de molen en wat zout.