Pappardelle met ham en courgettenpesto
Pappardelle met ham en courgettenpesto
Iedereen weet dat Jeroen verzot ben op een lekkere schotel pasta, liefst met een beperkt aantal ingrediënten die een goed gezelschap vormen. Hij maakt het al graag eens pikant, maar deze keer gaat hij voor een pot pasta vol milde smaken die toch voldoende boeiend zijn. Alles begint met enkele courgetten en een dikke plak kookham, die bij voorkeur artisanaal bereid is. De saus is een variant op de klassieke pesto. Meng alles, serveer de lintpasta in een grote serveerschaal en laat het vooral niet koud worden!
Pappardelle met ham en courgettenpesto
Pappardelle met ham en courgettenpesto
Iedereen weet dat Jeroen verzot ben op een lekkere schotel pasta, liefst met een beperkt aantal ingrediënten die een goed gezelschap vormen. Hij maakt het al graag eens pikant, maar deze keer gaat hij voor een pot pasta vol milde smaken die toch voldoende boeiend zijn. Alles begint met enkele courgetten en een dikke plak kookham, die bij voorkeur artisanaal bereid is. De saus is een variant op de klassieke pesto. Meng alles, serveer de lintpasta in een grote serveerschaal en laat het vooral niet koud worden!
Ingrediënten
4 personen
Kaas
80 g
Pijnboompitten
60 g
Courgettes
3
Basilicum
Olijfolie
0,15 l
Olijfolie
1 scheutje
Citroenen
0,5
Look
1 teentje
Peper
Zout
Pappardelle
500 g
Ham
300 g
Ui
1
Benodigdheden
Blender, hakmolen, een hakmolen of blender, een chinese mandoline
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De pasta
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe.
Voor de pesto met courgette
80 g kaas, 60 g pijnboompitten, 1 courgette, basilicum, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 0,5 teentjes Look, peper, zout
2
Hak de harde Parmezaanse kaas in brokjes en doe ze in de beker van de hakmolen (of blender).
3
Voeg het stukje gepelde look toe, samen met de pijnboompitten en de verse basilicum. Schenk er fijne olijfolie bij en mix alles tot een fijne smeuïge pesto.
4
Spoel de courgette (voor pesto) en snij ze in twee gelijke stukken. Snij het vruchtvlees (mét schil) eraf, langs het waterige hart van de groente. Verdeel het in grove blokjes.
5
Doe de stukjes vruchtvlees bij de pesto en mix opnieuw. Proef en voeg wat versgemalen peper en een snuif zout toe. Werk de koude saus af met een beetje vers citroensap en mix een laatste keer.
Voor de pasta met garnituren
500 g pappardelle, 300 g ham, 2 courgettes, 1 ui, 0,5 teentjes Look, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
6
Pel de ui, snij hem in helften en snij deze vervolgens in fijne halve ringen. Plet het (resterende) stukje look tot pulp.
7
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de slierten ui, samen met de lookpulp. Laat de ui niet kleuren.
8
Verwijder het zwoerd van de gekookte ham. Snij de dikke plak eerst in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
9
Doe de sliertjes kookham in de pot en stoof het vlees even mee.
10
Snij de uiteinden van de courgetten. Snij ze (in de lengte) in slierten, met behulp van een mandoline. Gebruik enkel het stevige vruchtvlees, en niet de waterige kern van de courgette. (Gebruik de restjes groente in bv. een soep.)
11
Geen mandoline in huis? Snij het stevige vruchtvlees van de ongeschilde courgetten in dunne plakken. Snij deze vervolgens in fijne lange slierten.
12
Doe de fijne slierten courgette in het kokende water. Na een minuut zijn ze al voldoende beetgaar. Laat ze uitlekken en meng de groentespaghetti met de gestoofde uien met ham.
13
Kook de pasta beetgaar en meng ze door de gestoofde ui met ham en courgetteslierten. (Voeg eventueel een scheutje van het kookvocht van de pasta toe.)
14
Schep de pesto in de pot en meng de bereiding. Proef en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
15
Schep de hele inhoud van de pot in een grote serveerschaal en verhuis de pasta naar de tafel.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De pasta
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe.
Voor de pesto met courgette
80 g kaas, 60 g pijnboompitten, 1 courgette, basilicum, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 0,5 teentjes Look, peper, zout
2
Hak de harde Parmezaanse kaas in brokjes en doe ze in de beker van de hakmolen (of blender).
3
Voeg het stukje gepelde look toe, samen met de pijnboompitten en de verse basilicum. Schenk er fijne olijfolie bij en mix alles tot een fijne smeuïge pesto.
4
Spoel de courgette (voor pesto) en snij ze in twee gelijke stukken. Snij het vruchtvlees (mét schil) eraf, langs het waterige hart van de groente. Verdeel het in grove blokjes.
5
Doe de stukjes vruchtvlees bij de pesto en mix opnieuw. Proef en voeg wat versgemalen peper en een snuif zout toe. Werk de koude saus af met een beetje vers citroensap en mix een laatste keer.
Voor de pasta met garnituren
500 g pappardelle, 300 g ham, 2 courgettes, 1 ui, 0,5 teentjes Look, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
6
Pel de ui, snij hem in helften en snij deze vervolgens in fijne halve ringen. Plet het (resterende) stukje look tot pulp.
7
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de slierten ui, samen met de lookpulp. Laat de ui niet kleuren.
8
Verwijder het zwoerd van de gekookte ham. Snij de dikke plak eerst in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
9
Doe de sliertjes kookham in de pot en stoof het vlees even mee.
10
Snij de uiteinden van de courgetten. Snij ze (in de lengte) in slierten, met behulp van een mandoline. Gebruik enkel het stevige vruchtvlees, en niet de waterige kern van de courgette. (Gebruik de restjes groente in bv. een soep.)
11
Geen mandoline in huis? Snij het stevige vruchtvlees van de ongeschilde courgetten in dunne plakken. Snij deze vervolgens in fijne lange slierten.
12
Doe de fijne slierten courgette in het kokende water. Na een minuut zijn ze al voldoende beetgaar. Laat ze uitlekken en meng de groentespaghetti met de gestoofde uien met ham.
13
Kook de pasta beetgaar en meng ze door de gestoofde ui met ham en courgetteslierten. (Voeg eventueel een scheutje van het kookvocht van de pasta toe.)
14
Schep de pesto in de pot en meng de bereiding. Proef en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
15
Schep de hele inhoud van de pot in een grote serveerschaal en verhuis de pasta naar de tafel.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Kaas
80 g
Pijnboompitten
60 g
Courgettes
3
Basilicum
Olijfolie
0,15 l
Olijfolie
1 scheutje
Citroenen
0,5
Look
1 teentje
Peper
Zout
Pappardelle
500 g
Ham
300 g
Ui
1
Pappardelle met ham en courgettenpesto
Iedereen weet dat Jeroen verzot ben op een lekkere schotel pasta, liefst met een beperkt aantal ingrediënten die een goed gezelschap vormen. Hij maakt het al graag eens pikant, maar deze keer gaat hij voor een pot pasta vol milde smaken die toch voldoende boeiend zijn. Alles begint met enkele courgetten en een dikke plak kookham, die bij voorkeur artisanaal bereid is. De saus is een variant op de klassieke pesto. Meng alles, serveer de lintpasta in een grote serveerschaal en laat het vooral niet koud worden!Instructies
De pasta
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe.
Voor de pesto met courgette
80 g kaas, 60 g pijnboompitten, 1 courgette, basilicum, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 0,5 teentjes Look, peper, zout
2
Hak de harde Parmezaanse kaas in brokjes en doe ze in de beker van de hakmolen (of blender).
3
Voeg het stukje gepelde look toe, samen met de pijnboompitten en de verse basilicum. Schenk er fijne olijfolie bij en mix alles tot een fijne smeuïge pesto.
4
Spoel de courgette (voor pesto) en snij ze in twee gelijke stukken. Snij het vruchtvlees (mét schil) eraf, langs het waterige hart van de groente. Verdeel het in grove blokjes.
5
Doe de stukjes vruchtvlees bij de pesto en mix opnieuw. Proef en voeg wat versgemalen peper en een snuif zout toe. Werk de koude saus af met een beetje vers citroensap en mix een laatste keer.
Voor de pasta met garnituren
500 g pappardelle, 300 g ham, 2 courgettes, 1 ui, 0,5 teentjes Look, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
6
Pel de ui, snij hem in helften en snij deze vervolgens in fijne halve ringen. Plet het (resterende) stukje look tot pulp.
7
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de slierten ui, samen met de lookpulp. Laat de ui niet kleuren.
8
Verwijder het zwoerd van de gekookte ham. Snij de dikke plak eerst in gelijke reepjes van een halve centimeter breed.
9
Doe de sliertjes kookham in de pot en stoof het vlees even mee.
10
Snij de uiteinden van de courgetten. Snij ze (in de lengte) in slierten, met behulp van een mandoline. Gebruik enkel het stevige vruchtvlees, en niet de waterige kern van de courgette. (Gebruik de restjes groente in bv. een soep.)
11
Geen mandoline in huis? Snij het stevige vruchtvlees van de ongeschilde courgetten in dunne plakken. Snij deze vervolgens in fijne lange slierten.
12
Doe de fijne slierten courgette in het kokende water. Na een minuut zijn ze al voldoende beetgaar. Laat ze uitlekken en meng de groentespaghetti met de gestoofde uien met ham.
13
Kook de pasta beetgaar en meng ze door de gestoofde ui met ham en courgetteslierten. (Voeg eventueel een scheutje van het kookvocht van de pasta toe.)
14
Schep de pesto in de pot en meng de bereiding. Proef en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
15
Schep de hele inhoud van de pot in een grote serveerschaal en verhuis de pasta naar de tafel.