
Als jonge gast verdiende Jeroen een centje bij in een pannenkoekenhuis. Daar leerde hij erg eenvoudige vanillepannenkoeken bakken. Het beslag kan je in 1-2-3 bereiden in de blender en met een geurige kop chocolademelk erbij, zit je gebakken voor een heerlijk vieruurtje.
Ingrediënten
- 5 dl melk
- 2 ei
- 200 g patisseriebloem
- 2 vanillestok
- 40 g boter
- zout
- scheutje arachideolie
- 1 liter melk
- 1 kaneelstokje
- 175 g chocolade
Benodigdheden
- een blender (maar niet noodzakelijk)
Bereiding
De vanillepannenkoeken
Het beslag voor deze pannenkoeken kan je eenvoudig maken in de blender. Als je niet zo’n toestel in huis hebt, dan kan het natuurlijk ook op de traditionele manier. Let er dan wel extra op dat het deeg geen klontertjes bevat. Meet de hoeveelheid melk af en giet ze in de beker van de blender. Weeg de bloem en doe ze bij de melk, samen met de eieren.
Snij de vanillestokjes overlangs en schraap de zaadjes uit de peulen. Voeg de vanillezaadjes toe aan het mengsel voor het beslag.
Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt hierin de boter.
Giet ook de gesmolten boter in de beker van de blender. Voeg tenslotte een snuifje zout toe.
Mix de hele inhoud van de blenderbeker tot een glad beslag.
Schenk een beetje olie met een neutrale smaak in een schaaltje (bv. arachideolie). Gebruik bij voorkeur een gietijzeren bakpan of een pan met antikleeflaag.
Verhit de pan en schenk hierin een portie beslag. Let erop dat je geen te dikke pannenkoeken bakt. Probeer tijdens het bakken de ideale stand van het kookvuur te vinden, waardoor je continu kan doorbakken.
Draai de pannenkoeken niet te snel om in de pan. Zodra de rand van de pannenkoek wat krokant wordt, is hij klaar.
De chocolademelk
Verwarm de melk in een pannetje en voeg er een kaneelstok aan toe.
Breek de nootjeschocolade in stukjes en voeg deze toe aan de melk.
Roer regelmatig met een garde in de melk, zodat de chocolade mooi smelt en oplost.
Vis de kaneelstok uit de pan en serveer warm.