Ovengegaarde schartong met mosselboter, aardappelen en tuinkers

Schartong is een fantastisch lekkere vis die niet veel nodig heeft. Al is Jeroen zijn zelfgemaakte mosselboter wel een absolute meerwaarde. Heerlijk met gekookte aardappelen en wat tuinkers.

Ingrediënten

  • 400 g boter
  • een klontje boter
  • 500 g mosselen
  • een flinke scheut witte wijn
  • peper
  • 6 vastkokende aardappelen
  • keukenzout
  • 1 dl room
  • 2 teentjes knoflook
  • een scheut olijfolie
  • een snuif grof zout
  • 4 schartong
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • een halve citroen
  • een bakje tuinkers

Benodigdheden

  • zeef
  • grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 195° en haal de boter uit de koelkast zodat deze zacht kan worden.

Zet een pot op het vuur. Doe er de mosselen in en giet er een flinke scheut witte wijn over. Voeg peper toe.

Zet het deksel op de pot en laat de mosselen garen. Haal van het vuur wanneer gaar. Laat de mosselen nog even doorstomen in de gesloten pot.

tip Mosselen zijn gaar wanneer alle schelpen geopend zijn.

Zet een pot met water op het vuur. Schil de aardappelen en snijd in even grote stukken. Doe de stukken in de pot met kokend water, voeg een snuif zout toe en kook gaar.

Giet de mosselen in een zeef en vang het mosselsap op in een aparte kom. Breng een deel van het sap terug aan de kook op een middelhoog vuur. Hou de mosselen apart voor later.

Voeg de room toe aan het mosselsap.

Pel de look en snijd in hele fijne stukken. Laat meekoken met de room en het mosselsap.

Verwarm boter in een grillpan.

Olie de vis in langs beide kanten. Strooi een flinke hoeveelheid grof zout en peper over de vis heen. Bak de vis aan beide kanten goudbruin in de warme grillpan.

Haal de vis van het vuur en leg op een bakplaat. Sprenkel nog wat extra olie over de vis en plaats in de oven voor 5 minuten.

Snijd de boter in stukken. Voeg toe aan de saus. Roer tot een glad mengsel.

Haal de mosselen uit hun schelp en snijd de peterselie fijn. Voeg beide toe aan de saus.

Leg een gebakken schartong op een bord samen met de gebakken aardappelen en de tuinkers. Giet er de saus overheen. Werk af met wat citroensap.

Ovengegaarde schartong met mosselboter, aardappelen en tuinkers