Kwartel met erwtjes, spek en kropsla
Kwartel met erwtjes, spek en kropsla
Kwartel met erwtjes, spek en kropsla
Kwartel met erwtjes, spek en kropsla
Ingrediënten
4 personen
Kippenbouillon
0,5 l
Arachideolie
1 scheutje
Kwartels
4
Peper
Zout
Boter
Gerookt spek
250 g
Ajuinen
4
Erwten
1.000 g
Look
1 teentje
Tijm
Laurier
Port of madeira
0,05 l
Dragonazijn
1 scheutje
Kropsla
1 krop
Benodigdheden
Een vergiet, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
0,5 l Kippenbouillon
2
Laat de kippenbouillon inkoken.
1 scheutje arachideolie
3
Zet een pot met een scheutje arachideolie op het vuur.
De kwartel en de erwtjes
4 kwartels, peper, zout
4
Kruid de kwartels met peper en zout.
5
Bak de kwartels aan in de olie.
boter
6
Zet een pan op het vuur en smelt een klontje boter.
250 g gerookt spek
7
Snijd het zwoerd van het spek en verwijder ook eventuele stukken kraakbeen. Snijd het vlees vervolgens in kleine dikke reepjes. Bak deze in de boter.
8
Laat het zwoerd van het spek even meebakken met de kwartels zodat het zijn smaak kan afgeven voor de saus later.
3 ajuinen
9
Pel de ui en snipper fijn.
10
Haal de kwartels uit de pot en giet de olie over in een klein potje. Laat een klontje boter smelten in de pot waarin je de kwartels hebt aangebakken en leg de kwartels terug.
11
Zet het deksel op de pot en steek in de oven.
1.000 g erwten
12
Laat de ui meestoven met het spek. Voeg ook de erwtjes toe samen met een scheutje water. Kruid af met een snuifje zout en wat peper van de molen. Zet het deksel op de pan en laat stomen.
1 teentje Look, 1 ajuin
13
Pel de ui en snijd in grove stukken. Pel ook de knoflook en snijd in stukjes.
tijm, laurier, 0,05 l port of madeira
14
Haal de kwartels even uit de oven en lepel wat van het vet eroverheen (aroseren). Voeg de ui, de look, de tijm en de blaadjes laurier toe aan de pot. Bevochtig met de porto of madeira en zet terug in de oven.
15
Laat de kwartels rusten in de pan met het spek en de erwtjes.
16
Giet het vocht uit de pot van de kwartels door een zeef in een nieuwe pan. Giet er wat bouillon aan toe en laat kort inkoken. Kruid af met een snuifje zout en wat peper.
17
Neem de kwartels erbij en ontbeen ze voorzichtig.
18
Voeg een klontje boter toe aan de saus.
1 scheutje dragonazijn
19
Giet een scheutje azijn over het spek en de erwtjes.
1 krop kropsla
20
Was de sla en laat uitlekken.
Serveren maar!
21
Leg enkele blaadjes sla op het bord. Lepel er de erwten en het spek overheen samen met het kwarteltje.
22
Werk af met de jus.
Voorbereiding
1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
0,5 l Kippenbouillon
2
Laat de kippenbouillon inkoken.
1 scheutje arachideolie
3
Zet een pot met een scheutje arachideolie op het vuur.
De kwartel en de erwtjes
4 kwartels, peper, zout
4
Kruid de kwartels met peper en zout.
5
Bak de kwartels aan in de olie.
boter
6
Zet een pan op het vuur en smelt een klontje boter.
250 g gerookt spek
7
Snijd het zwoerd van het spek en verwijder ook eventuele stukken kraakbeen. Snijd het vlees vervolgens in kleine dikke reepjes. Bak deze in de boter.
8
Laat het zwoerd van het spek even meebakken met de kwartels zodat het zijn smaak kan afgeven voor de saus later.
3 ajuinen
9
Pel de ui en snipper fijn.
10
Haal de kwartels uit de pot en giet de olie over in een klein potje. Laat een klontje boter smelten in de pot waarin je de kwartels hebt aangebakken en leg de kwartels terug.
11
Zet het deksel op de pot en steek in de oven.
1.000 g erwten
12
Laat de ui meestoven met het spek. Voeg ook de erwtjes toe samen met een scheutje water. Kruid af met een snuifje zout en wat peper van de molen. Zet het deksel op de pan en laat stomen.
1 teentje Look, 1 ajuin
13
Pel de ui en snijd in grove stukken. Pel ook de knoflook en snijd in stukjes.
tijm, laurier, 0,05 l port of madeira
14
Haal de kwartels even uit de oven en lepel wat van het vet eroverheen (aroseren). Voeg de ui, de look, de tijm en de blaadjes laurier toe aan de pot. Bevochtig met de porto of madeira en zet terug in de oven.
15
Laat de kwartels rusten in de pan met het spek en de erwtjes.
16
Giet het vocht uit de pot van de kwartels door een zeef in een nieuwe pan. Giet er wat bouillon aan toe en laat kort inkoken. Kruid af met een snuifje zout en wat peper.
17
Neem de kwartels erbij en ontbeen ze voorzichtig.
18
Voeg een klontje boter toe aan de saus.
1 scheutje dragonazijn
19
Giet een scheutje azijn over het spek en de erwtjes.
1 krop kropsla
20
Was de sla en laat uitlekken.
Serveren maar!
21
Leg enkele blaadjes sla op het bord. Lepel er de erwten en het spek overheen samen met het kwarteltje.
22
Werk af met de jus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Kippenbouillon
0,5 l
Arachideolie
1 scheutje
Kwartels
4
Peper
Zout
Boter
Gerookt spek
250 g
Ajuinen
4
Erwten
1.000 g
Look
1 teentje
Tijm
Laurier
Port of madeira
0,05 l
Dragonazijn
1 scheutje
Kropsla
1 krop
Kwartel met erwtjes, spek en kropsla
Met dit gerechtje reis je direct terug naar de jaren 60 en 70. Een fijn gerechtje op grootmoeders wijze. Wil je er een volwaardige maaltijd van maken, voeg er dan gewoon enkele gekookte aardappelen aan toe.Instructies
Voorbereiding
1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
0,5 l Kippenbouillon
2
Laat de kippenbouillon inkoken.
1 scheutje arachideolie
3
Zet een pot met een scheutje arachideolie op het vuur.
De kwartel en de erwtjes
4 kwartels, peper, zout
4
Kruid de kwartels met peper en zout.
5
Bak de kwartels aan in de olie.
boter
6
Zet een pan op het vuur en smelt een klontje boter.
250 g gerookt spek
7
Snijd het zwoerd van het spek en verwijder ook eventuele stukken kraakbeen. Snijd het vlees vervolgens in kleine dikke reepjes. Bak deze in de boter.
8
Laat het zwoerd van het spek even meebakken met de kwartels zodat het zijn smaak kan afgeven voor de saus later.
3 ajuinen
9
Pel de ui en snipper fijn.
10
Haal de kwartels uit de pot en giet de olie over in een klein potje. Laat een klontje boter smelten in de pot waarin je de kwartels hebt aangebakken en leg de kwartels terug.
11
Zet het deksel op de pot en steek in de oven.
1.000 g erwten
12
Laat de ui meestoven met het spek. Voeg ook de erwtjes toe samen met een scheutje water. Kruid af met een snuifje zout en wat peper van de molen. Zet het deksel op de pan en laat stomen.
1 teentje Look, 1 ajuin
13
Pel de ui en snijd in grove stukken. Pel ook de knoflook en snijd in stukjes.
tijm, laurier, 0,05 l port of madeira
14
Haal de kwartels even uit de oven en lepel wat van het vet eroverheen (aroseren). Voeg de ui, de look, de tijm en de blaadjes laurier toe aan de pot. Bevochtig met de porto of madeira en zet terug in de oven.
15
Laat de kwartels rusten in de pan met het spek en de erwtjes.
16
Giet het vocht uit de pot van de kwartels door een zeef in een nieuwe pan. Giet er wat bouillon aan toe en laat kort inkoken. Kruid af met een snuifje zout en wat peper.
17
Neem de kwartels erbij en ontbeen ze voorzichtig.
18
Voeg een klontje boter toe aan de saus.
1 scheutje dragonazijn
19
Giet een scheutje azijn over het spek en de erwtjes.
1 krop kropsla
20
Was de sla en laat uitlekken.
Serveren maar!
21
Leg enkele blaadjes sla op het bord. Lepel er de erwten en het spek overheen samen met het kwarteltje.
22
Werk af met de jus.