![Opgelegde haring op zuurdesemtoast met bloemkooltartaar en postelein](https://images.vrt.be/dako2017_1600s_j75/2024/05/14/e1f1b2d4-1203-11ef-8fc9-02b7b76bf47f.jpg)
Jeroen gaat aan de slag met haring op een fijne, culinaire manier. Meer bepaald met een krokante toast van zuurdesembrood met tartaar van bloemkool, stukjes opgelegde zure haring en gepickelde bloemkoolroosjes. Perfect voor een originele lunch of als voorgerecht.
Ingrediƫnten
- 2 ei
- 400 g bloemkool
- een scheut witte azijn
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 steranijs
- een takje tijm
- 2 laurierblaadje
- 1 pot haring
- 3 dooier
- een scheut water
- 1 koffielepel mosterd
- zwarte peper
- keukenzout
- 3 dl arachideolie
- 3 eetlepel zilveruitjes
- 2 eetlepel kappertjes
- 3 eetlepel augurk
- enkele takjes dragon
- enkele takjes kervel
- enkele takjes bladpeterselie
- 4 sneden zuurdesembrood
- 50 g postelein
Benodigdheden
- zeef
![](/themes/custom/drupack/images/app-preview.png)
Bereiding
Bereiding
Breng een pot water aan de kook. Kook twee eieren hard in negen minuten.
Snijd de helft van de bloemkool in kleine roosjes en hou ze even apart. Kook de rest van de bloemkool gaar in het gezouten water van de eieren.
Giet het vocht van de opgelegde haring in een steelpan, samen met de azijn, de suiker en de steranijs. Voeg de tijm en laurier toe. Warm het geheel lichtjes op. Giet het daarna over de bloemkoolroosjes.
Doe de dooiers met de azijn, het water en de mosterd in een maatbeker en voeg er peper en zout aan toe. Mix terwijl je de olie er in een straaltje bijgiet tot je een gebonden mayonaise hebt.
Hak de zilveruitjes, de kappertjes en de augurken grof. Voeg ze samen in een kom en hou apart.
Snipper de dragon, de kervel en de peterselie fijn en doe ze bij de zilveruitjes en co. Meng er enkele lepels van de zelfgemaakte mayonaise onder
Schep de gekookte bloemkoolroosjes in een zeef en spoel ze met koud water. Knijp het meeste water eruit en snijd fijn. Snijd ook de hardgekookte eieren fijn. Voeg beide toe aan de mengeling met de zilveruitjes.
Laat wat olijfolie en boter smelten in een pan. Snijd enkele plakken van het zuurdesembrood en bak ze krokant.
Schep een flinke lepel bloemkooltartaar op een stuk krokant brood. Verdeel er wat stukjes haring over. Werk af met de gepickelde bloemkool, enkele stukjes opgelegde ui (uit de pot van de haring) en een paar blaadjes postelein.