
De zeekat of sepia is een soort inktvis die wordt gevangen in de Noordzee. De hagelwitte tubes of ‘futten', zoals de vissers ze noemen, zijn het eetbare gedeelte van deze nachtelijke rovers. Jeroen versnijdt en bakt ze tot heel decoratieve rolletjes inktvis. Ze belanden vervolgens in een kruidige oosters geïnspireerde noedelsla met groentjes. Het loont zeer de moeite om eens met dit smakelijk stukje zeebewoner aan de slag te gaan, bij voorkeur in de periode van oktober tot maart.
Ingrediënten
- 200 g sobanoedels
- zout
- 3 zeekat
- 1 chilipeper
- 60 g gember
- 1 teentje look
- 1 stengel citroengras
- 2 limoen
- 2 eetlepel bruine suiker
- 1 scheutje vissaus
- 1 scheutje sesamolie
- 0.5 bussel waterkers
- 1 busseltje lente-uitje
- 0.5 komkommer
- 1 scheutje arachideolie
- peper
- zout
- 1 scheutje Ketjap Manis
- koriander
- munt
Benodigdheden
- een vijzel
- een wok
Bereiding
De noedels
De zeekat of sepia
De dressing
De afwerking
Zet een grote mengschaal klaar.
Maak de verse waterkers voorzichtig schoon in ruim water. Pluk de taaiste steeltjes eraf. De waterkers is helemaal niet typisch oosters, maar ze is zeer smaakvol en past er prima bij.
Maak de lenteuitjes en de komkommer schoon. De komkommer hoef je niet te schillen.
Snij de lenteuitjes diagonaal in fijne ringen. Snij de komkommer overlangs in kwarten en snij de zaadlijsten eraf. Snij het vruchtvlees van de komkommer ook diagonaal in fijne stukjes.
Doe de stukjes lenteui en komkommer in de mengschaal, voeg de noedels toe en meng alles met propere handen.
Lepel de kruidige dressing erover en meng.
Zet een braadpan (of een wok) op een stevig vuur en doe er scheutje arachideolie in.
Haal de lapjes ingesneden inktvis tevoorschijn en kruid ze met wat peper en zout.
Bak de lapjes inktvis in de gloeiend hete olie. Ze zullen opkrullen en een bijzondere decoratieve vorm krijgen, dankzij de insnijdingen die je eerder gemaakt hebt.
Voeg tijdens het bakken een scheutje zoete ketjap manis toe. Dit is een Indonesische zoete soyasaus die makkelijk verkrijgbaar is. Meng alles, zodat de rolletjes zeekat bedekt worden met een laagje van de stroperige saus.
Neem de pan al een halve minuut later van het vuur en schep de gebakken stukjes zeekat bij de noedels met groenten en kruiden.
Werk het gerecht af met (gescheurde) blaadjes verse koriander en munt. Voeg ook de pluksels waterkers toe.
Meng de noedelsalade een laatste keer en serveer meteen.