Oliebollen
Oliebollen
Zet smoutebollen of oliebollen op de tafel en het is altijd een beetje kermis. Het recept is eenvoudig, de bereiding gaat snel en het resultaat is een instant hit bij jong en oud. Voor wie op dieet is, zijn deze bollen misschien geen goed idee... maar een kleine zonde moet toch kunnen, zo af en toe?
Oliebollen
Oliebollen
Zet smoutebollen of oliebollen op de tafel en het is altijd een beetje kermis. Het recept is eenvoudig, de bereiding gaat snel en het resultaat is een instant hit bij jong en oud. Voor wie op dieet is, zijn deze bollen misschien geen goed idee... maar een kleine zonde moet toch kunnen, zo af en toe?
Ingrediënten
4 personen
Boter
25 g
Melk
0,25 l
Gist
15 g
Patisseriebloem
200 g
Eieren
2
Zout
Bloemsuiker
Benodigdheden
Een zeef, een ijsschepper, een friteuse
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Oliebollen
25 g boter, 0,25 l melk, 15 g gist, 200 g patisseriebloem, 1 ei, zout, bloemsuiker
1
Zorg voor melk, boter en een ei op kamertemperatuur.
2
Weeg alle ingrediënten voor dit recept zorgvuldig af.
3
Neem een ruime mengschaal en zeef er de bloem in. Door de bloem te zeven voorkom je klontertjes in het beslag. (Jeroen gebruikt gewone patisseriebloem.)
4
Brokkel de verse gist in een maatbeker en schenk er de juiste hoeveelheid melk bij. (Indien je droge gist gebruikt, heb je de helft van deze hoeveelheid nodig.)
5
Roer het mengsel met een garde, zodat de gist oplost in de melk.
6
Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de boter in.
7
Schenk de melk met de opgeloste gist bij de bloem en meng alles grondig met de garde.
1 ei
8
Breek het ei en scheid het eiwit en de dooier.
9
Meng de dooier en de gesmolten boter onder het beslag van bloem en melk.
10
Gebruik een ontvette mengschaal en klop daarin het eiwit tot een stevig schuim. (Je kan de schaal vooraf even ontvetten met een beetje citroensap of azijn.)
11
Spatel het eiwitschuim onder het beslag.
12
Controleer het beslag. Als het beslag te vast is, mag je nog een scheutje melk toevoegen.
13
Strooi een snuif zout in het beslag en roer het eronder. Wie van een iets zoeter beslag houdt, kan ook nog een lepeltje suiker toevoegen.
14
Verhit de friteuse op 180 tot 190°C.
15
Vul de ijsschepper met een portie van het beslag en giet dat beslag in één keer in het hete frietvet. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, zodat ze niet aan mekaar kleven. (De hoeveelheid per bakbeurt is afhankelijk van de maat van je friteuse.)
16
Bak de smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om.
17
Leg een servet of een vel keukenpapier in een serveerschaal en laat de hete smoutebollen even uitlekken.
18
Bepoeder de bollen royaal met bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Oliebollen
25 g boter, 0,25 l melk, 15 g gist, 200 g patisseriebloem, 1 ei, zout, bloemsuiker
1
Zorg voor melk, boter en een ei op kamertemperatuur.
2
Weeg alle ingrediënten voor dit recept zorgvuldig af.
3
Neem een ruime mengschaal en zeef er de bloem in. Door de bloem te zeven voorkom je klontertjes in het beslag. (Jeroen gebruikt gewone patisseriebloem.)
4
Brokkel de verse gist in een maatbeker en schenk er de juiste hoeveelheid melk bij. (Indien je droge gist gebruikt, heb je de helft van deze hoeveelheid nodig.)
5
Roer het mengsel met een garde, zodat de gist oplost in de melk.
6
Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de boter in.
7
Schenk de melk met de opgeloste gist bij de bloem en meng alles grondig met de garde.
1 ei
8
Breek het ei en scheid het eiwit en de dooier.
9
Meng de dooier en de gesmolten boter onder het beslag van bloem en melk.
10
Gebruik een ontvette mengschaal en klop daarin het eiwit tot een stevig schuim. (Je kan de schaal vooraf even ontvetten met een beetje citroensap of azijn.)
11
Spatel het eiwitschuim onder het beslag.
12
Controleer het beslag. Als het beslag te vast is, mag je nog een scheutje melk toevoegen.
13
Strooi een snuif zout in het beslag en roer het eronder. Wie van een iets zoeter beslag houdt, kan ook nog een lepeltje suiker toevoegen.
14
Verhit de friteuse op 180 tot 190°C.
15
Vul de ijsschepper met een portie van het beslag en giet dat beslag in één keer in het hete frietvet. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, zodat ze niet aan mekaar kleven. (De hoeveelheid per bakbeurt is afhankelijk van de maat van je friteuse.)
16
Bak de smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om.
17
Leg een servet of een vel keukenpapier in een serveerschaal en laat de hete smoutebollen even uitlekken.
18
Bepoeder de bollen royaal met bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Boter
25 g
Melk
0,25 l
Gist
15 g
Patisseriebloem
200 g
Eieren
2
Zout
Bloemsuiker
Oliebollen
Zet smoutebollen of oliebollen op de tafel en het is altijd een beetje kermis. Het recept is eenvoudig, de bereiding gaat snel en het resultaat is een instant hit bij jong en oud. Voor wie op dieet is, zijn deze bollen misschien geen goed idee... maar een kleine zonde moet toch kunnen, zo af en toe?Instructies
Oliebollen
25 g boter, 0,25 l melk, 15 g gist, 200 g patisseriebloem, 1 ei, zout, bloemsuiker
1
Zorg voor melk, boter en een ei op kamertemperatuur.
2
Weeg alle ingrediënten voor dit recept zorgvuldig af.
3
Neem een ruime mengschaal en zeef er de bloem in. Door de bloem te zeven voorkom je klontertjes in het beslag. (Jeroen gebruikt gewone patisseriebloem.)
4
Brokkel de verse gist in een maatbeker en schenk er de juiste hoeveelheid melk bij. (Indien je droge gist gebruikt, heb je de helft van deze hoeveelheid nodig.)
5
Roer het mengsel met een garde, zodat de gist oplost in de melk.
6
Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de boter in.
7
Schenk de melk met de opgeloste gist bij de bloem en meng alles grondig met de garde.
1 ei
8
Breek het ei en scheid het eiwit en de dooier.
9
Meng de dooier en de gesmolten boter onder het beslag van bloem en melk.
10
Gebruik een ontvette mengschaal en klop daarin het eiwit tot een stevig schuim. (Je kan de schaal vooraf even ontvetten met een beetje citroensap of azijn.)
11
Spatel het eiwitschuim onder het beslag.
12
Controleer het beslag. Als het beslag te vast is, mag je nog een scheutje melk toevoegen.
13
Strooi een snuif zout in het beslag en roer het eronder. Wie van een iets zoeter beslag houdt, kan ook nog een lepeltje suiker toevoegen.
14
Verhit de friteuse op 180 tot 190°C.
15
Vul de ijsschepper met een portie van het beslag en giet dat beslag in één keer in het hete frietvet. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, zodat ze niet aan mekaar kleven. (De hoeveelheid per bakbeurt is afhankelijk van de maat van je friteuse.)
16
Bak de smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om.
17
Leg een servet of een vel keukenpapier in een serveerschaal en laat de hete smoutebollen even uitlekken.
18
Bepoeder de bollen royaal met bloemsuiker.