Paling in 't groen
Paling in 't groen
Paling in 't groen
Paling in 't groen
Ingrediënten
4 personen
Palingen
1.000 g
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Spinazie
100 g
Kervel
2 bosjes
Peterselie
0,5 bosjes
Munt
1 bosje
Zuring
8 blaadje
Marjolein
Witte wijn
0,3 l
Visfumet
0,5 l
Boter
Peper
Zout
Benodigdheden
Staafmixer, blender, een zeef, een staafmixer, een blender
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Paling in 't groen
1.000 g palingen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 100 g spinazie, 2 bosjes kervel, 0,5 bosjes peterselie, 1 bosje Munt, 8 blaadje zuring, marjolein, 0,3 l witte wijn, 0,5 l visfumet, boter, peper, zout
1
Spoel de verse palingen schoon onder stromend water. Wrijf met je vinger doorheen de buikholte om restjes bloed te verwijderen.
2
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
3
Pel de look en plet de teen tot pulp. Gebruik hiervoor het lemmet van je koksmes, en als je daar niet zo handig in bent, dan is er nog altijd de vertrouwde lookpers.
4
Zet een ruime hoge pan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
5
Stoof de snippers sjalot samen met de lookpulp in de bruisende boter.
6
Snij elke paling in moten van zo’n 7 centimeter. Het dunne staartstukje gebruiken we niet.
7
Doe de stukken paling in de pan en laat ze even stoven in de sjalotjes.
8
Schenk de witte wijn erbij en laat de wrange alcoholsmaak er uitpruttelen.
9
Giet ook de visfumet bij de paling en laat het visgerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
10
Breng intussen water aan de kook om de verse kruiden te blancheren.
11
Maak alle kruiden schoon en verwijder de taaie steeltjes.
12
Spoel de verse spinazie in ruim water. Er mag absoluut geen restje zand op achterblijven.
13
Leg de zuring en de marjolein opzij. Doe de spinazie en alle andere overgebleven kruiden in het kokende water. Laat het groen erin liggen tot het water opnieuw begint te borrelen.
14
Schep al het groen in een zeef en laat er koud stromend water overheen lopen.
15
Doe het geblancheerde groen in de beker van de blender en mix het tot een gladde lopende puree.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
16
Doe ook de blaadjes zuring en de verse marjolein erbij en mix alles nog een laatste keer.
17
Schep de moten paling uit de stoofpan en zet ze ven opzij.
18
Giet de kruidenpuree in de pan en voeg een klontje boter toe. Proef en kruid de saus met peper en zout.
19
Mix de saus licht schuimig met de staafmixer. Voeg de stukken paling toe en serveer.
20
Eet er vers bruin brood bij of gekookte aardappelen.
Paling in 't groen
1.000 g palingen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 100 g spinazie, 2 bosjes kervel, 0,5 bosjes peterselie, 1 bosje Munt, 8 blaadje zuring, marjolein, 0,3 l witte wijn, 0,5 l visfumet, boter, peper, zout
1
Spoel de verse palingen schoon onder stromend water. Wrijf met je vinger doorheen de buikholte om restjes bloed te verwijderen.
2
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
3
Pel de look en plet de teen tot pulp. Gebruik hiervoor het lemmet van je koksmes, en als je daar niet zo handig in bent, dan is er nog altijd de vertrouwde lookpers.
4
Zet een ruime hoge pan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
5
Stoof de snippers sjalot samen met de lookpulp in de bruisende boter.
6
Snij elke paling in moten van zo’n 7 centimeter. Het dunne staartstukje gebruiken we niet.
7
Doe de stukken paling in de pan en laat ze even stoven in de sjalotjes.
8
Schenk de witte wijn erbij en laat de wrange alcoholsmaak er uitpruttelen.
9
Giet ook de visfumet bij de paling en laat het visgerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
10
Breng intussen water aan de kook om de verse kruiden te blancheren.
11
Maak alle kruiden schoon en verwijder de taaie steeltjes.
12
Spoel de verse spinazie in ruim water. Er mag absoluut geen restje zand op achterblijven.
13
Leg de zuring en de marjolein opzij. Doe de spinazie en alle andere overgebleven kruiden in het kokende water. Laat het groen erin liggen tot het water opnieuw begint te borrelen.
14
Schep al het groen in een zeef en laat er koud stromend water overheen lopen.
15
Doe het geblancheerde groen in de beker van de blender en mix het tot een gladde lopende puree.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
16
Doe ook de blaadjes zuring en de verse marjolein erbij en mix alles nog een laatste keer.
17
Schep de moten paling uit de stoofpan en zet ze ven opzij.
18
Giet de kruidenpuree in de pan en voeg een klontje boter toe. Proef en kruid de saus met peper en zout.
19
Mix de saus licht schuimig met de staafmixer. Voeg de stukken paling toe en serveer.
20
Eet er vers bruin brood bij of gekookte aardappelen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Palingen
1.000 g
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Spinazie
100 g
Kervel
2 bosjes
Peterselie
0,5 bosjes
Munt
1 bosje
Zuring
8 blaadje
Marjolein
Witte wijn
0,3 l
Visfumet
0,5 l
Boter
Peper
Zout
Paling in 't groen
Palingliefhebbers vinden het lekker om hun vis in het groen te laten zwemmen. Er bestaan tal van recepten voor paling in ‘t groen. Jeroen houdt het eenvoudig en voegt er geen massa soorten kruiden aan toe. Dit klassiek gerecht smaakt het lekkerst met vers bruin brood of gekookte aardappelen erbij.Om erbij te serveren: gekookte aardappelen of vers bruin broodInstructies
Paling in 't groen
1.000 g palingen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 100 g spinazie, 2 bosjes kervel, 0,5 bosjes peterselie, 1 bosje Munt, 8 blaadje zuring, marjolein, 0,3 l witte wijn, 0,5 l visfumet, boter, peper, zout
1
Spoel de verse palingen schoon onder stromend water. Wrijf met je vinger doorheen de buikholte om restjes bloed te verwijderen.
2
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
3
Pel de look en plet de teen tot pulp. Gebruik hiervoor het lemmet van je koksmes, en als je daar niet zo handig in bent, dan is er nog altijd de vertrouwde lookpers.
4
Zet een ruime hoge pan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
5
Stoof de snippers sjalot samen met de lookpulp in de bruisende boter.
6
Snij elke paling in moten van zo’n 7 centimeter. Het dunne staartstukje gebruiken we niet.
7
Doe de stukken paling in de pan en laat ze even stoven in de sjalotjes.
8
Schenk de witte wijn erbij en laat de wrange alcoholsmaak er uitpruttelen.
9
Giet ook de visfumet bij de paling en laat het visgerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
10
Breng intussen water aan de kook om de verse kruiden te blancheren.
11
Maak alle kruiden schoon en verwijder de taaie steeltjes.
12
Spoel de verse spinazie in ruim water. Er mag absoluut geen restje zand op achterblijven.
13
Leg de zuring en de marjolein opzij. Doe de spinazie en alle andere overgebleven kruiden in het kokende water. Laat het groen erin liggen tot het water opnieuw begint te borrelen.
14
Schep al het groen in een zeef en laat er koud stromend water overheen lopen.
15
Doe het geblancheerde groen in de beker van de blender en mix het tot een gladde lopende puree.
16
Doe ook de blaadjes zuring en de verse marjolein erbij en mix alles nog een laatste keer.
17
Schep de moten paling uit de stoofpan en zet ze ven opzij.
18
Giet de kruidenpuree in de pan en voeg een klontje boter toe. Proef en kruid de saus met peper en zout.
19
Mix de saus licht schuimig met de staafmixer. Voeg de stukken paling toe en serveer.
20
Eet er vers bruin brood bij of gekookte aardappelen.