Noedelsalade met kalkoenballetjes
De Oosterse keuken heeft in het Westen bijzonder veel fans. Jeroen combineert de typische noedels met groenten en verse kruiden met onze immer-grote liefde voor gehaktballetjes. Die laatste bereiden we op basis van kalkoenfilet, gecombineerd met de populairste aroma’s uit Azië. Zo zet je een eigentijdse maaltijd op de tafel die de beide continenten op een smakelijke manier verenigt.
Noedelsalade met kalkoenballetjes
De Oosterse keuken heeft in het Westen bijzonder veel fans. Jeroen combineert de typische noedels met groenten en verse kruiden met onze immer-grote liefde voor gehaktballetjes. Die laatste bereiden we op basis van kalkoenfilet, gecombineerd met de populairste aroma’s uit Azië. Zo zet je een eigentijdse maaltijd op de tafel die de beide continenten op een smakelijke manier verenigt.
Ingrediënten
4 personen
Olijfolieof arachideolie
1 scheutje
Noedelsnaar keuze, bv. Japanse 'somen'
300 g
Rode paprika
1
Wortel
1
Lente-uien
3
Bicky-uitjesgefrituurde uitjes
40 g
Sojasaus
Zoete chilisaus'sweet chili sauce', loempiasaus
0,1 l
Koriander
0,5 bosjes
Koriander
Munt
0,5 bosjes
Kalkoenfiletsf kalkoengehakt
400 g
Gemberstukje knol
40 g
Look
2 teentjes
Rode chilipeper
1
Limoenen
0,5
Paneermeel
4 el
Eiwit
1
Benodigdheden
Hakmolen, een keukenmachine met hakmolen, keukenpapier, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De noedelsalade
1
Breng water aan de kook om de noedels te garen. Controleer de instructies op de verpakking, want diverse types van noedels hebben verschillende gaartijden. Jeroen gebruikt Japanse ‘somen’-noedels, maar je kan noedels naar keuze gebruiken.
2
Spoel de noedels na het garen onder stromend water, zodat ze niet samenklitten. Hou ze opzij.
3
Schil de wortel met een dunschiller. Snij het topje en het kontje eraf en snij de groente in ‘julienne’. Begin met dunne plakjes wortel, die je vervolgens in fijne reepjes snijdt.
4
Schil de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadjes en mogelijke bleke vliesjes binnenin de vrucht. Snij de stukken paprika net zoals de wortel in zeer fijne reepjes.
5
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in fijne ringen. Snij ze bij voorkeur haaks, zodat je ovale ringen verkrijgt.
6
Meng alle fijne groenten in een ruime schaal en schep er de afgekoelde noedels bij.
7
Schenk een flinke scheut zoete chilisaus (loempiasaus) over de noedelsalade, samen met een beetje sojasaus. Meng en proef of de smaken goed zitten. Voorzie eventueel nog wat chilisaus om apart op de tafel te zetten.
De kalkoenballetjes
1 eiwit
8
Snij de kalkoenfilet in grove stukken en maal ze tot gehakt in de hakmolen van je keukenmachine. Je kan uiteraard ook kant-en-klaar kalkoengehakt aankopen.
9
Scheid het ei en giet het eiwit bij het gemalen vlees. De dooier gebruik je niet. Maal het vlees nog een tweede keer. Zet het kalkoengehakt tussendoor in de koelkast.
10
Snij de chilipeper in grove stukken. Verwijder naar persoonlijke smaak de pittige zaadjes. Wie niet van de pikante toets houdt, gebruikt minder of helemaal geen chilipeper.
11
Schil het stukje gember en snij de knol in grove stukken.
12
Pel de look en zet er even het mes in.
13
Neem de hakmolen erbij. Cutter de chilipeper, de gember en de look tot een fijne pasta.
14
Doe het gemalen kalkoenvlees bij de kruidige pasta, samen met enkele blaadjes koriander, wat vers limoensap en een scheutje sojasaus. Voeg het paneermeel toe en laat de hakmolen nog een minuut draaien zodat je een fijn en kruidig gehakt voor de balletjes bekomt.
15
Hou een kom met water bij de hand, zodat je tussen het balletjes rollen door, je handen nat kan maken. Dan lukt het rollen eens zo gemakkelijk. De ideale kalkoenballetjes hebben een diameter van zo’n 2 tot 3 centimeter.
16
Breng water aan de kook in een kleinere kookpot en voeg er een scheut sojasaus aan toe. Pocheer de kalkoenballetjes in het borrelende water, zodat ze sappig blijven. Zodra de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar. Laat de balletjes nadien kort uitlekken op enkele vellen keukenpapier.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
17
Verhit een braadpan op een matig vuur en giet er een scheutje olijfolie (of arachideolie) in. Bak de uitgelekte vleesballetjes in enkele minuten goudbruin.
Afwerken
18
Spoel de verse koriander en de munt en pluk de blaadjes van de kruiden.
19
Serveer elke tafelgast een portie van de koude noedelsalade met kleurige groenten.
20
Strooi wat frisgroene pluksels koriander en munt over de salade.
21
Schep er een portie warme kalkoenballetjes bij en werk elk bord af met een klein handje knapperige (voor)gebakken uitjes.
22
Zet eventueel nog een schaaltje zoete chilisaus op de tafel. Het sausje is ideaal om er de balletjes in te dippen.
1
Breng water aan de kook om de noedels te garen. Controleer de instructies op de verpakking, want diverse types van noedels hebben verschillende gaartijden. Jeroen gebruikt Japanse ‘somen’-noedels, maar je kan noedels naar keuze gebruiken.
2
Spoel de noedels na het garen onder stromend water, zodat ze niet samenklitten. Hou ze opzij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De noedelsalade
1
Breng water aan de kook om de noedels te garen. Controleer de instructies op de verpakking, want diverse types van noedels hebben verschillende gaartijden. Jeroen gebruikt Japanse ‘somen’-noedels, maar je kan noedels naar keuze gebruiken.
2
Spoel de noedels na het garen onder stromend water, zodat ze niet samenklitten. Hou ze opzij.
3
Schil de wortel met een dunschiller. Snij het topje en het kontje eraf en snij de groente in ‘julienne’. Begin met dunne plakjes wortel, die je vervolgens in fijne reepjes snijdt.
4
Schil de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadjes en mogelijke bleke vliesjes binnenin de vrucht. Snij de stukken paprika net zoals de wortel in zeer fijne reepjes.
5
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in fijne ringen. Snij ze bij voorkeur haaks, zodat je ovale ringen verkrijgt.
6
Meng alle fijne groenten in een ruime schaal en schep er de afgekoelde noedels bij.
7
Schenk een flinke scheut zoete chilisaus (loempiasaus) over de noedelsalade, samen met een beetje sojasaus. Meng en proef of de smaken goed zitten. Voorzie eventueel nog wat chilisaus om apart op de tafel te zetten.
De kalkoenballetjes
1 eiwit
8
Snij de kalkoenfilet in grove stukken en maal ze tot gehakt in de hakmolen van je keukenmachine. Je kan uiteraard ook kant-en-klaar kalkoengehakt aankopen.
9
Scheid het ei en giet het eiwit bij het gemalen vlees. De dooier gebruik je niet. Maal het vlees nog een tweede keer. Zet het kalkoengehakt tussendoor in de koelkast.
10
Snij de chilipeper in grove stukken. Verwijder naar persoonlijke smaak de pittige zaadjes. Wie niet van de pikante toets houdt, gebruikt minder of helemaal geen chilipeper.
11
Schil het stukje gember en snij de knol in grove stukken.
12
Pel de look en zet er even het mes in.
13
Neem de hakmolen erbij. Cutter de chilipeper, de gember en de look tot een fijne pasta.
14
Doe het gemalen kalkoenvlees bij de kruidige pasta, samen met enkele blaadjes koriander, wat vers limoensap en een scheutje sojasaus. Voeg het paneermeel toe en laat de hakmolen nog een minuut draaien zodat je een fijn en kruidig gehakt voor de balletjes bekomt.
15
Hou een kom met water bij de hand, zodat je tussen het balletjes rollen door, je handen nat kan maken. Dan lukt het rollen eens zo gemakkelijk. De ideale kalkoenballetjes hebben een diameter van zo’n 2 tot 3 centimeter.
16
Breng water aan de kook in een kleinere kookpot en voeg er een scheut sojasaus aan toe. Pocheer de kalkoenballetjes in het borrelende water, zodat ze sappig blijven. Zodra de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar. Laat de balletjes nadien kort uitlekken op enkele vellen keukenpapier.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
17
Verhit een braadpan op een matig vuur en giet er een scheutje olijfolie (of arachideolie) in. Bak de uitgelekte vleesballetjes in enkele minuten goudbruin.
Afwerken
18
Spoel de verse koriander en de munt en pluk de blaadjes van de kruiden.
19
Serveer elke tafelgast een portie van de koude noedelsalade met kleurige groenten.
20
Strooi wat frisgroene pluksels koriander en munt over de salade.
21
Schep er een portie warme kalkoenballetjes bij en werk elk bord af met een klein handje knapperige (voor)gebakken uitjes.
22
Zet eventueel nog een schaaltje zoete chilisaus op de tafel. Het sausje is ideaal om er de balletjes in te dippen.
1
Breng water aan de kook om de noedels te garen. Controleer de instructies op de verpakking, want diverse types van noedels hebben verschillende gaartijden. Jeroen gebruikt Japanse ‘somen’-noedels, maar je kan noedels naar keuze gebruiken.
2
Spoel de noedels na het garen onder stromend water, zodat ze niet samenklitten. Hou ze opzij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Olijfolieof arachideolie
1 scheutje
Noedelsnaar keuze, bv. Japanse 'somen'
300 g
Rode paprika
1
Wortel
1
Lente-uien
3
Bicky-uitjesgefrituurde uitjes
40 g
Sojasaus
Zoete chilisaus'sweet chili sauce', loempiasaus
0,1 l
Koriander
0,5 bosjes
Koriander
Munt
0,5 bosjes
Kalkoenfiletsf kalkoengehakt
400 g
Gemberstukje knol
40 g
Look
2 teentjes
Rode chilipeper
1
Limoenen
0,5
Paneermeel
4 el
Eiwit
1
Noedelsalade met kalkoenballetjes
De Oosterse keuken heeft in het Westen bijzonder veel fans. Jeroen combineert de typische noedels met groenten en verse kruiden met onze immer-grote liefde voor gehaktballetjes. Die laatste bereiden we op basis van kalkoenfilet, gecombineerd met de populairste aroma’s uit Azië. Zo zet je een eigentijdse maaltijd op de tafel die de beide continenten op een smakelijke manier verenigt.Instructies
De noedelsalade
1
Breng water aan de kook om de noedels te garen. Controleer de instructies op de verpakking, want diverse types van noedels hebben verschillende gaartijden. Jeroen gebruikt Japanse ‘somen’-noedels, maar je kan noedels naar keuze gebruiken.
2
Spoel de noedels na het garen onder stromend water, zodat ze niet samenklitten. Hou ze opzij.
3
Schil de wortel met een dunschiller. Snij het topje en het kontje eraf en snij de groente in ‘julienne’. Begin met dunne plakjes wortel, die je vervolgens in fijne reepjes snijdt.
4
Schil de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadjes en mogelijke bleke vliesjes binnenin de vrucht. Snij de stukken paprika net zoals de wortel in zeer fijne reepjes.
5
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in fijne ringen. Snij ze bij voorkeur haaks, zodat je ovale ringen verkrijgt.
6
Meng alle fijne groenten in een ruime schaal en schep er de afgekoelde noedels bij.
7
Schenk een flinke scheut zoete chilisaus (loempiasaus) over de noedelsalade, samen met een beetje sojasaus. Meng en proef of de smaken goed zitten. Voorzie eventueel nog wat chilisaus om apart op de tafel te zetten.
De kalkoenballetjes
1 eiwit
8
Snij de kalkoenfilet in grove stukken en maal ze tot gehakt in de hakmolen van je keukenmachine. Je kan uiteraard ook kant-en-klaar kalkoengehakt aankopen.
9
Scheid het ei en giet het eiwit bij het gemalen vlees. De dooier gebruik je niet. Maal het vlees nog een tweede keer. Zet het kalkoengehakt tussendoor in de koelkast.
10
Snij de chilipeper in grove stukken. Verwijder naar persoonlijke smaak de pittige zaadjes. Wie niet van de pikante toets houdt, gebruikt minder of helemaal geen chilipeper.
11
Schil het stukje gember en snij de knol in grove stukken.
12
Pel de look en zet er even het mes in.
13
Neem de hakmolen erbij. Cutter de chilipeper, de gember en de look tot een fijne pasta.
14
Doe het gemalen kalkoenvlees bij de kruidige pasta, samen met enkele blaadjes koriander, wat vers limoensap en een scheutje sojasaus. Voeg het paneermeel toe en laat de hakmolen nog een minuut draaien zodat je een fijn en kruidig gehakt voor de balletjes bekomt.
15
Hou een kom met water bij de hand, zodat je tussen het balletjes rollen door, je handen nat kan maken. Dan lukt het rollen eens zo gemakkelijk. De ideale kalkoenballetjes hebben een diameter van zo’n 2 tot 3 centimeter.
16
Breng water aan de kook in een kleinere kookpot en voeg er een scheut sojasaus aan toe. Pocheer de kalkoenballetjes in het borrelende water, zodat ze sappig blijven. Zodra de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar. Laat de balletjes nadien kort uitlekken op enkele vellen keukenpapier.
17
Verhit een braadpan op een matig vuur en giet er een scheutje olijfolie (of arachideolie) in. Bak de uitgelekte vleesballetjes in enkele minuten goudbruin.
Afwerken
18
Spoel de verse koriander en de munt en pluk de blaadjes van de kruiden.
19
Serveer elke tafelgast een portie van de koude noedelsalade met kleurige groenten.
20
Strooi wat frisgroene pluksels koriander en munt over de salade.
21
Schep er een portie warme kalkoenballetjes bij en werk elk bord af met een klein handje knapperige (voor)gebakken uitjes.
22
Zet eventueel nog een schaaltje zoete chilisaus op de tafel. Het sausje is ideaal om er de balletjes in te dippen.