Noedelsalade met gewokt rundvlees en andijvie

Jeroen marineert het vlees kort in een rijkelijke Oosterse saus die je eenvoudigweg zelf maakt. Zoete, zure, zoute en pittige smaken mix je in geen tijd tot een stroperige smaakbom. Wokken doe je kort en krachtig, en in geen tijd vul je de borden met een heerlijke lauw-warme mix van rijstnoedels met groenten, paddenstoelen en de lekkerste reepjes rundvlees.

Ingrediënten

  • 500 g entrecote
  • 2 teentje look
  • 7 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepel sherryazijn
  • 2 koffielepel bruine suiker
  • 4 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 scheutje chilisaus
  • zwarte peper
  • 1 scheutje arachideolie
  • 1 scheutje slaolie
  • 250 g rijstnoedels
  • 200 g sojascheut
  • 100 g shiitake-paddenstoel
  • 1 paprika
  • 0.5 andijvie
  • 4 lente-uitje
  • koriander

Benodigdheden

  • een wok

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de look en plet de tenen tot pulp. Doe het met het brede lemmet van je koksmes of tover de lookpers tevoorschijn.
Neem een mengschaaltje en doe er de lookpulp in. Brouw nu de Oosterse saus ‘van het huis’. Werk gedeeltelijk op je gevoel, zodat de smaken in balans zijn. Meng eerst de ketchup, de sherryazijn, de soyasaus, de sesamolie en een beetje hete chilisaus.
Roer, proef en voeg de bruine suiker toe en wat grof gemalen zwarte peper. Roer de marinade glad met een garde. (Wil je een zoetere marinade, gebruik dan wat extra bruine suiker.)
Neem een vlijmscherp mes en snij de entrecote in reepjes van een kleine centimeter breed. Laat het randje smakelijk rundervet aan de lapjes vlees hangen.
Leg de lapjes rundvlees in de kruidige saus en wentel ze erdoor. Spoel nadien de plank waarop je het vlees hebt versneden.
Neem een ruime slaschotel om het gerecht in samen te stellen.
Pluk de bladeren andijvie los, spoel ze schoon en laat de krokante sla uitlekken. Snij de bladeren andijvie in grove stukken en leg ze in de slaschotel.
Maak de lenteuitjes schoon: snij het wortelstukje, het donkerste loof en het buitenste blad weg. Snipper de uitjes in fijne ringen (evt. haaks, in ovale ringen) en doe ze bij de andijvie.
Spoel de koriander, en scheur de blaadjes boven de kom met sla.
Nu kan je stilaan wokken. Spoel de sojascheuten schoon en laat ze voldoende uitlekken.
Schil de rode paprika met een dunschiller. Breek de vrucht open en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in dikke repen.
Controleer de shiitake en snij eventueel het taaie steelstukje van de paddenstoelen weg.
Breng water aan de kook om de rijstnoedels te garen. Controleer de verpakking om de correcte werkwijze en de gaartijd te kennen.
Doe de noedels in een ruime schaal of pot, schenk het kokende water erover zodat ze kunnen garen. Laat de noedels nadien goed uitlekken.
Verhit je wok op een stevig vuur, want wokken staat voor kort en krachtig bakken. Giet een scheut olie met een neutrale smaak in de wok. Gebruik bv. arachideolie en wacht tot ze dampt.
Schep de reepjes entrecote uit de marinade en schroei het vlees kort in de gloeiend hete olie. Kijk wel uit dat de marinade die rond het vlees kleeft niet verbrandt. Voeg minder dan een minuut later de shiitake toe. Vermijd dat de vlam in de pan slaat, want dat helpt de smaak om zeep.
Vervolgens zijn de reepjes paprika en de sojascheuten aan de beurt. Schud de inhoud van de pan op en wok alle groenten kort, zodat ze beetgaar blijven.
Schep de warme noedels bovenop de verse salade. Druppel er een beetje olie overheen (slaolie of olijfolie), zodat de noedels niet kleverig worden.
Giet de hele inhoud van de wok daarbovenop.
Meng de gewokte groenten met gemarineerd rundvlees doorheen de sla met noedels.
Zet de schotel op tafel en vul de borden.
Noedelsalade met gewokt rundvlees en andijvie