
Voor de eerste keer in Dagelijkse kost gaat Jeroen aan de slag met tofoe. Dit sojaproduct is al lang geen culinaire onbekende meer. Vooral mensen die graag vegetarisch eten, gebruiken tofoe als vleesvervanger
Ingrediënten
- 2 dl groentebouillon
- 250 g oesterzwam
- 200 g sluimererwten
- olijfolie
- 3 sjalot
- 2 teentje look
- 60 g gember
- 2 chilipeper
- 2 stengel citroengras
- 1 koffielepel kurkuma
- 3 eetlepel plantaardige olie
- 4 dl kokosmelk
- 400 g noedels
- zout
- 400 g tofoe
- 100 g pindanoten
- koriander
- 1 limoen
Benodigdheden
- een keukenmachine met hakmolen
- een friteuse met plantaardige olie
Bereiding
De groenten stoven
Ontdooi een portie verse groentebouillon.
Snij de oesterzwammen in grove stukken.
Spoel de sluimererwten en snij ze in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie op een matig tot hoog vuur, in een brede, diepe pan (of pot).
Stoof de stukken oesterzwam en sluimererwt gedurende een paar minuten in de hete olie.
Neem de pan van het vuur en schep er de dampende groenten uit. Hou ze even opzij. Hou ook de pan opzij.
De saus bereiden
Gebruik bij voorkeur een keukenmachine met hakmolen. Vul ze met diverse smaakmakers die we kennen uit de oosterse keuken.
Pel de sjalotten en snij ze grof. Pel ook de look.
Schil de gember en snij het stukje knol in stukjes. Snij ook het taaie citroengras in kleine stukjes.
Snij de chilipepers in grove stukken. Jeroen laat de zaadjes erin. Wie niet van een pikante bereiding houdt gebruikt minder of geen chilipepers.
Druk op ‘start’ en maal alle ingrediënten tot een fijne en aromatische pasta. Laat de machine voldoende lang draaien.
Voeg wat kurkuma (gemalen geelwortel) toe voor een zonnig gele kleur. Schenk er ook een scheut olie bij. Mix alles een laatste keer.
Verhit de pan (waarin je eerder de groenten hebt gestoofd) op een matig vuur.
Schep de kruidige pasta in de warme pan en stoof ze gedurende 5 minuten. Roer zeer regelmatig in de pan.
Schenk er de groentebouillon bij en de ongezoete kokosmelk. Laat de saus zacht pruttelen.