dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Focaccia (thumbnail)Focaccia

Focaccia

2u 20m
17
-
1.7K
Recepten

Focaccia

Focaccia is een traditioneel brood uit Ligurië in het noorden van Italië. Het wordt gemaakt met een mengsel van gewone bloem en semolina en gekruid met typisch Italiaanse kruiden. Na het rijzen strooit Jeroen er polenta over om het brood zijn typische structuur te geven.Brood maken is niet zo moeilijk, maar het vraagt tijd. Begin er dus niet te laat aan. Serveer het bijvoorbeeld met een frisse salade van rucola, gekonfijte tomaten en pecorino.
Focaccia (thumbnail)Focaccia

Focaccia

2u 20m
17
-
1.7K
Recepten

Focaccia

Focaccia is een traditioneel brood uit Ligurië in het noorden van Italië. Het wordt gemaakt met een mengsel van gewone bloem en semolina en gekruid met typisch Italiaanse kruiden. Na het rijzen strooit Jeroen er polenta over om het brood zijn typische structuur te geven.Brood maken is niet zo moeilijk, maar het vraagt tijd. Begin er dus niet te laat aan. Serveer het bijvoorbeeld met een frisse salade van rucola, gekonfijte tomaten en pecorino.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd2u 20m
Ingrediënten17
Beoordeling-
Aantal likes1.7K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie+ extra
75 ml
Zwarte olijven
2 el
Bloem
250 g
Semolatarwegriesmeel
300 g
Zout
1 snuifje
Zout
Gist
42 g
Polentamaïsgriesmeel
50 g
Waterlauw
350 ml
Rozemarijn
1 tl
Salie
1 tl
Gedroogde oregano
1 tl
Tomaten
5
Rucola
2 bosjes
Pecorino
100 g
Olijfolie
1 scheutje
Balsamicoazijn
3 el
Poedersuiker
1 el
Peper

Benodigdheden

Waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De focaccia

42 g gist, 350 ml Water
1
Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
250 g bloem, 300 g semola, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.
1 scheutje olijfolie
3
Giet er de olijfolie bij en voeg er dan langzaam de opgeloste gist aan toe.
TIPZout en gist mogen niet rechtstreeks met elkaar in contact komen omdat het brood dan niet rijst. Daarom roer je eerst het zout door de bloem en voeg je dan pas de opgeloste gist toe.
1 tl rozemarijn, 1 tl Salie, 1 tl gedroogde oregano
4
Doe de gedroogde kruiden bij het deeg en laat de keukenmachine 15 minuten kneden.
5
Vet een grote kom in met olijfolie en bestuif met bloem. Doe het deeg in de kom. Leg er een schone keukenhanddoek over en laat minstens 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
TIPKan je de oven tot 30 °C verwarmen? Dan is dat de ideale plaats om het deeg te laten rijzen
6
Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Vorm een plat ovalen brood.
50 g polenta
7
Strooi wat polenta in een ovenschaal en leg er het deeg in. Strooi de rest van de polenta over het brood zodat het helemaal bedekt is met polenta. Laat nog eens 20 minuten rijzen op een warme plaats. Doe dat eventueel opnieuw in de oven op 30 °C.
8
Haal het deeg uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C.
9
Duw kuiltjes in het deeg met je vinger. Zo ontlucht je het nog een keer en krijg je de typische focaccia-vorm. Sprenkel er een beetje olijfolie over en bak 40 minuten in de oven op 200 °C.
10
Haal het brood uit de oven en laat afkoelen.

De salade

5 tomaten
11
De tomaten worden op lage temperatuur in de oven gekonfijt en ook dat heeft tijd nodig.
TIPHeb je twee ovens? Dan kun je de tomaten in één oven laten drogen terwijl het brood in de andere oven rijst of bakt.
12
Emondeer de tomaten. Snijd een kruisje in de bovenkant en leg ze in een grote kom. Giet er kokend water over, haal ze uit de kom en laat ze schrikken onder koud water. De schil komt er nu gemakkelijk af. Snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
1 scheutje olijfolie, peper, zout, 1 el poedersuiker
13
Leg de tomaten in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Zeef er bloemsuiker over.
14
Laat 1 uur konfijten in een oven op 100 °C.
2 bosjes Rucola, 2 el Zwarte olijven
15
Was de rucola en laat hem uitlekken. Hak de olijven grof.
3 el balsamicoazijn, 100 g pecorino
16
Meng de rucola met de olijven, een scheut olijfolie, de balsamicoazijn en de gekonfijte tomaten. Rasp er de pecorino over en schep alles door elkaar.

Afwerken en serveren

17
Serveer de salade met de (warme) focaccia.
1
Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
2
Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.

Instructies

De focaccia

42 g gist, 350 ml Water
1
Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
250 g bloem, 300 g semola, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.
1 scheutje olijfolie
3
Giet er de olijfolie bij en voeg er dan langzaam de opgeloste gist aan toe.
TIPZout en gist mogen niet rechtstreeks met elkaar in contact komen omdat het brood dan niet rijst. Daarom roer je eerst het zout door de bloem en voeg je dan pas de opgeloste gist toe.
1 tl rozemarijn, 1 tl Salie, 1 tl gedroogde oregano
4
Doe de gedroogde kruiden bij het deeg en laat de keukenmachine 15 minuten kneden.
5
Vet een grote kom in met olijfolie en bestuif met bloem. Doe het deeg in de kom. Leg er een schone keukenhanddoek over en laat minstens 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
TIPKan je de oven tot 30 °C verwarmen? Dan is dat de ideale plaats om het deeg te laten rijzen
6
Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Vorm een plat ovalen brood.
50 g polenta
7
Strooi wat polenta in een ovenschaal en leg er het deeg in. Strooi de rest van de polenta over het brood zodat het helemaal bedekt is met polenta. Laat nog eens 20 minuten rijzen op een warme plaats. Doe dat eventueel opnieuw in de oven op 30 °C.
8
Haal het deeg uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C.
9
Duw kuiltjes in het deeg met je vinger. Zo ontlucht je het nog een keer en krijg je de typische focaccia-vorm. Sprenkel er een beetje olijfolie over en bak 40 minuten in de oven op 200 °C.
10
Haal het brood uit de oven en laat afkoelen.

De salade

5 tomaten
11
De tomaten worden op lage temperatuur in de oven gekonfijt en ook dat heeft tijd nodig.
TIPHeb je twee ovens? Dan kun je de tomaten in één oven laten drogen terwijl het brood in de andere oven rijst of bakt.
12
Emondeer de tomaten. Snijd een kruisje in de bovenkant en leg ze in een grote kom. Giet er kokend water over, haal ze uit de kom en laat ze schrikken onder koud water. De schil komt er nu gemakkelijk af. Snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
1 scheutje olijfolie, peper, zout, 1 el poedersuiker
13
Leg de tomaten in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Zeef er bloemsuiker over.
14
Laat 1 uur konfijten in een oven op 100 °C.
2 bosjes Rucola, 2 el Zwarte olijven
15
Was de rucola en laat hem uitlekken. Hak de olijven grof.
3 el balsamicoazijn, 100 g pecorino
16
Meng de rucola met de olijven, een scheut olijfolie, de balsamicoazijn en de gekonfijte tomaten. Rasp er de pecorino over en schep alles door elkaar.

Afwerken en serveren

17
Serveer de salade met de (warme) focaccia.
1
Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
2
Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Focaccia (thumbnail)Focaccia
4 personen
2u 20m
Ingrediënten
Olijfolie+ extra
75 ml
Zwarte olijven
2 el
Bloem
250 g
Semolatarwegriesmeel
300 g
Zout
1 snuifje
Zout
Gist
42 g
Polentamaïsgriesmeel
50 g
Waterlauw
350 ml
Rozemarijn
1 tl
Salie
1 tl
Gedroogde oregano
1 tl
Tomaten
5
Rucola
2 bosjes
Pecorino
100 g
Olijfolie
1 scheutje
Balsamicoazijn
3 el
Poedersuiker
1 el
Peper

Focaccia

Focaccia is een traditioneel brood uit Ligurië in het noorden van Italië. Het wordt gemaakt met een mengsel van gewone bloem en semolina en gekruid met typisch Italiaanse kruiden. Na het rijzen strooit Jeroen er polenta over om het brood zijn typische structuur te geven.Brood maken is niet zo moeilijk, maar het vraagt tijd. Begin er dus niet te laat aan. Serveer het bijvoorbeeld met een frisse salade van rucola, gekonfijte tomaten en pecorino.
Instructies

De focaccia

42 g gist, 350 ml Water
1
Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
250 g bloem, 300 g semola, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.
1 scheutje olijfolie
3
Giet er de olijfolie bij en voeg er dan langzaam de opgeloste gist aan toe.
TIPZout en gist mogen niet rechtstreeks met elkaar in contact komen omdat het brood dan niet rijst. Daarom roer je eerst het zout door de bloem en voeg je dan pas de opgeloste gist toe.
1 tl rozemarijn, 1 tl Salie, 1 tl gedroogde oregano
4
Doe de gedroogde kruiden bij het deeg en laat de keukenmachine 15 minuten kneden.
5
Vet een grote kom in met olijfolie en bestuif met bloem. Doe het deeg in de kom. Leg er een schone keukenhanddoek over en laat minstens 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
TIPKan je de oven tot 30 °C verwarmen? Dan is dat de ideale plaats om het deeg te laten rijzen
6
Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Vorm een plat ovalen brood.
50 g polenta
7
Strooi wat polenta in een ovenschaal en leg er het deeg in. Strooi de rest van de polenta over het brood zodat het helemaal bedekt is met polenta. Laat nog eens 20 minuten rijzen op een warme plaats. Doe dat eventueel opnieuw in de oven op 30 °C.
8
Haal het deeg uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C.
9
Duw kuiltjes in het deeg met je vinger. Zo ontlucht je het nog een keer en krijg je de typische focaccia-vorm. Sprenkel er een beetje olijfolie over en bak 40 minuten in de oven op 200 °C.
10
Haal het brood uit de oven en laat afkoelen.

De salade

5 tomaten
11
De tomaten worden op lage temperatuur in de oven gekonfijt en ook dat heeft tijd nodig.
TIPHeb je twee ovens? Dan kun je de tomaten in één oven laten drogen terwijl het brood in de andere oven rijst of bakt.
12
Emondeer de tomaten. Snijd een kruisje in de bovenkant en leg ze in een grote kom. Giet er kokend water over, haal ze uit de kom en laat ze schrikken onder koud water. De schil komt er nu gemakkelijk af. Snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes.
1 scheutje olijfolie, peper, zout, 1 el poedersuiker
13
Leg de tomaten in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Zeef er bloemsuiker over.
14
Laat 1 uur konfijten in een oven op 100 °C.
2 bosjes Rucola, 2 el Zwarte olijven
15
Was de rucola en laat hem uitlekken. Hak de olijven grof.
3 el balsamicoazijn, 100 g pecorino
16
Meng de rucola met de olijven, een scheut olijfolie, de balsamicoazijn en de gekonfijte tomaten. Rasp er de pecorino over en schep alles door elkaar.

Afwerken en serveren

17
Serveer de salade met de (warme) focaccia.