Muffins van suikerbrood met gebakken appel en vanillesaus

12 luchtige, warme muffins op basis van oud suikerbrood, flanbeslag en gebakken appeltjes. Supermakkelijk en overheerlijk, zeker met een flinke lepel vanillesaus.

Ingrediënten

  • een klontje boter
  • 2 Boskoop appel
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 400 g suikerbrood
  • 4 dl melk
  • 2 dooier
  • 2 ei
  • 100 g witte suiker
  • een snuif kaneelpoeder
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 g amandelschilfers
  • 5 dl melk
  • 4 dooier
  • 100 g witte suiker
  • 1 vanillestokje
  • ijsblokjes
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Benodigdheden

  • maatbeker
  • staafmixer
  • muffinvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 210 °C. Boter een muffinvorm in.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de blokjes appel. Strooi er de bruine suiker over en laat karamelliseren. Draai het vuur uit wanneer de appeltjes gekleurd zijn.

Breek het brood in stukken en doe het in een kom. Schep de gebakken appels erbij.

Schenk de melk voor het flanbeslag in een maatbeker en doe er de hele eieren en de dooiers bij. Voeg de suiker en een flinke snuif kaneel toe en mix het beslag kort.

Giet het beslag bij het brood en de appels en voeg het bakpoeder eraan toe. Meng het geheel voorzichtig met je handen. Verdeel het beslag over de vormpjes.

Strooi de amandelschilfers over de muffins en schuif de vorm 20 minuten in de oven.

De vanillesaus

Doe de melk in een steelpan.

Doe de dooiers met de suiker in een kom en roer ze los.

Snijd een vanillestokje in twee en voeg de peul en de zaadjes toe aan de melk.

Breng de melk aan de kook en giet ze bij de dooiers met de suiker. Roer tot een homogene saus en giet terug in de kookpot.

Zet de pan weer op het vuur en laat de saus zachtjes indikken. Haal de saus van het vuur als deze genoeg dikte heeft.

Doe de ijsblokjes in een grote kom en voeg er een scheut water aan toe. Zet de pan met de vanillesaus in het ijswater en laat ze al roerend afkoelen.

Afwerken en serveren

Haal de muffins uit de oven en laat even afkoelen. Strooi er wat bloemsuiker over en haal ze voorzichtig uit de vorm.

Muffins van suikerbrood met gebakken appel en vanillesaus