Muffins met bosbessen

Iedereen kent ze wel, de muffins: kleine cakejes die perfect passen bij een potje koffie, maar al even lekker zijn als je ze zo uit het vuistje eet. Volgens Jeroen is dé absolute klassieker onder de muffins de bosbessenmuffin. De Amerikanen die de lekkernij hebben uitgevonden, maken het beslag met olie, maar onze chef gebruikt liever melkerijboter. Daarnaast gaat er ook speltbloem in de muffins. De voorloper van de tarwesoorten die we vandaag kennen, krijgt vandaag de dag weer meer aandacht.

Ben je lactose-intolerant? Dan kan je dit recept toch klaarmaken. Vervang de boter door evenveel kwalitatieve margarine voor bakken en braden en de melk door sojamelk. Door alternatieve ingrediënten te gebruiken, kan het wel dat het beslag anders zal reageren tijdens het bakken, en dat je bijvoorbeeld iets meer bakpoeder nodig zal hebben voor de perfecte luchtige muffin. Even experimenteren met je producten is dus de boodschap!

Ingrediënten

  • 190 g patisseriebloem
  • 190 g speltbloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 130 g bruine suiker
  • 130 g boter
  • 25 cl melk
  • 190 g bosbessen
  • 2 ei

Benodigdheden

  • een keukenmachine met hulpstuk voor het beslag
  • een plastic spuitzak
  • een bakplaat met muffinvormpjes
  • papieren cups voor kleine ronde cakes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Muffins met bosbessen

Een tip vooraf: bij patisserie is het erg belangrijk dat je je ingrediënten goed afweegt. Alleen zo krijg je een geslaagd resultaat.

Doe de speltbloem en de gewone patisseriebloem in de mengbeker van de keukenmachine.

Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de boter in.

Voeg intussen het bakpoeder en de bruine suiker toe aan de bloem. Opmerking: Wie van een iets zoeter gebakje houdt mag er gerust tot 50% extra bruine suiker aan toe voegen.

Plaats de mengbeker in de machine en laat de droge ingrediënten kort mengen op lage snelheid.

Neem een maatbeker en meet de juiste hoeveelheid melk af.

Breek de eieren en doe ze in de mengbeker met bloem en suiker.

Laat de machine rustig draaien en schenk er even later de melk bij. Giet vervolgens ook de gesmolten boter bij het beslag.

Laat de machine nog een minuutje draaien tot je een homogeen beslag krijgt.

Giet nu de bosbessen bij het beslag, en spatel ze er gelijkmatig door.

Neem de bakplaat voor kleine cakes erbij. Plaats in elk vormpje een papieren cup.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Spatel het beslag in de spuitzak. Snij de tip van de zak af. (Let erop dat de opening net groot genoeg is om de bosbessen door te laten.)

Vul elk vormpje tot net onder de rand met het beslag (ongeveer 2/3 van het vormpje).

Bak de muffins goudbruin in de oven op 210°C, gedurende 20 minuten. Tip: Controleer het resultaat, want de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven. Prik in een muffin met een metalen pen of een satéstokje. Als er geen beslag aan de prikker blijft kleven, zijn de cakes gaar.

Haal de muffins uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

Muffins met bosbessen