
De klassieke mille-feuille is een populair gebakje uit de patisserie. Het is ook een ideaal stukje zoetigheid om creatief mee om te springen. Jeroen gebruikt flinterdunne plakjes peperkoek om dessert-stapeltjes te maken die tegelijk krokant, zoet, fruitig en fluwelig zijn. En daarvoor heb je geen banketbakkersdiploma nodig.
Ingrediënten
- 1 peperkoek
- 3 Jonagold appel
- 1 eetlepel bruine suiker
- boter
- 5 ei
- 2 eierdopje suiker
- 1 eierdopje vanillesuiker
- 2 eierdopje witte wijn
- 1 eierdopje Gold Strike
- snuifje kaneelpoeder
Benodigdheden
- een vel bakpapier of een bakmatje
Bereiding
Peperkoek en appelen
De sabayon bereiden
Breek de eieren en doe enkel de eigelen in een steelpan. (5 dooiers per 4 personen)
Gebruik een halve eierschaal (een dopje) als maatbeker. Schenk per dessert voor 4 personen deze dopjes vloeistof bij de 5 dooiers: 3 dopjes witte wijn, 1 dopje likeur met kaneelsmaak.
Voeg vervolgens 2 dopjes suiker en 1 dopje vanillesuiker toe. Klop met de garde een beetje lucht onder het mengsel.
Zet de pan vervolgens op een zacht vuur en blijf zonder ophouden kloppen tot je een schuimige sabayon krijgt.
Klop in een 8-vorm of draai je pan heen en weer tijdens de arbeid. Hou vol!
INFO: Werk tijdens het kloppen vanuit de pols.
Hou het vuur onder controle zodat de eigelen niet in een omelet veranderen. Neem de pan af en toe even weg van het vuur. (Zodra de sabayon begint te bubbelen.) Ga door tot je een luchtig schuim krijgt waarin de garde sporen achterlaat.
Roer een snuifje kaneelpoeder doorheen en proef het resultaat.