Mexicaanse soep met gebakken mais
Mexicaanse soep met gebakken mais
Denken aan Mexico roept meteen een hoop cliché’s op: van Mexico ‘86, over sombrero’s en dikke snorren tot Speedy Gonzales. Mexicaanse gerechten bevatten ook vaak enkele zeer herkenbare ingredIënten. Die smaken zal je ongetwijfeld terugvinden in Jeroens Mexicaanse soep, op basis van mais en zoete aardappelen. De ‘bataat’ heeft oranje vruchtvlees en is verre familie van onze doordeweekse aardappel. Jeroen rekent voor 4 personen, 1 grote ketel soep.
Mexicaanse soep met gebakken mais
Mexicaanse soep met gebakken mais
Denken aan Mexico roept meteen een hoop cliché’s op: van Mexico ‘86, over sombrero’s en dikke snorren tot Speedy Gonzales. Mexicaanse gerechten bevatten ook vaak enkele zeer herkenbare ingredIënten. Die smaken zal je ongetwijfeld terugvinden in Jeroens Mexicaanse soep, op basis van mais en zoete aardappelen. De ‘bataat’ heeft oranje vruchtvlees en is verre familie van onze doordeweekse aardappel. Jeroen rekent voor 4 personen, 1 grote ketel soep.
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Groentebouillon
3 l
Zoete aardappelenbataat
600 g
Rode uien
3
Wortels
2
Rode paprika
1
Rode chilipeper
1
Look
2 teentjes
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Zoete maïsuit blik
500 g
Maïskolven
2
Currypoedermild
1
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Zout
Koriander
Limoenen
0,5
Zure room
1,5 dl
Boter
1
Benodigdheden
Staafmixer, een staafmixer, een grote zeef, evt een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De soep bereiden
1
Ontdooi en verwarm voldoende groentebouillon. Het recept voor een ketel verse bouillon lees je hier.
2
Pel de rode uien en snij ze in grove snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp. (gebruik een hoeveelheid naar smaak)
3
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui met lookpulp.
4
Snij de rode chilipeper, of een deel ervan, in grove stukken. Stoof ze mee. (Gebruik minder of geen chilipeper als je niet van pikant houdt.)
5
Schil de zoete aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze in de pot en roer.
6
Schil de wortelen. Snij de penen en de zoete rode paprika in grove stukken en stoof ze mee.
7
Kruid de stovende groenten met een flinke snuif mild currypoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif komijnpoeder. Durf voldoende smaak toe te voegen!
8
Roer en laat de specerijen even meebakken. Schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.
9
Doe de zoete maiskorrels uit blik in de soepbereiding en schenk er de warme groentebouillon bij.
10
Voeg (samengebonden) takjes verse tijm en blaadjes laurier toe, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Gebakken verse mais
11
Verwijder de bladeren die rond de maiskolven zitten en snij de uiteinden bij. Zet de kolven rechtop je werkblad en snij de maiskorrels eraf. Snij van boven naar onder, rondomrond.
12
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur. Laat de boter een klein beetje kleuren. (hazelnootboter of beurre noisette)
13
Schep de verse maiskorrels in de sissende boter en geef ze een bakbeurt van enkele minuten. Schud de korrels regelmatig op of roer af en toe. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
De soep afwerken en serveren
14
Vis de takjes tijm en laurier uit de pot. Mix de soep glad met de staafmixer.
15
Zeef de soep in porties. Roer ze met de bolle zijde van een (kleine) pollepel door een ruime zeef.
16
Proef en breng de soep – indien nodig - op smaak met wat zout.
17
Meng een scheutje vers limoensap met wat zure room.
18
Schenk de borden vol met Mexicaanse soep. Lepel in ieders portie wat van de frisse zure room, gebakken verse maiskorrels en werk af met pluksels koriander.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De soep bereiden
1
Ontdooi en verwarm voldoende groentebouillon. Het recept voor een ketel verse bouillon lees je hier.
2
Pel de rode uien en snij ze in grove snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp. (gebruik een hoeveelheid naar smaak)
3
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui met lookpulp.
4
Snij de rode chilipeper, of een deel ervan, in grove stukken. Stoof ze mee. (Gebruik minder of geen chilipeper als je niet van pikant houdt.)
5
Schil de zoete aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze in de pot en roer.
6
Schil de wortelen. Snij de penen en de zoete rode paprika in grove stukken en stoof ze mee.
7
Kruid de stovende groenten met een flinke snuif mild currypoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif komijnpoeder. Durf voldoende smaak toe te voegen!
8
Roer en laat de specerijen even meebakken. Schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.
9
Doe de zoete maiskorrels uit blik in de soepbereiding en schenk er de warme groentebouillon bij.
10
Voeg (samengebonden) takjes verse tijm en blaadjes laurier toe, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Gebakken verse mais
11
Verwijder de bladeren die rond de maiskolven zitten en snij de uiteinden bij. Zet de kolven rechtop je werkblad en snij de maiskorrels eraf. Snij van boven naar onder, rondomrond.
12
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur. Laat de boter een klein beetje kleuren. (hazelnootboter of beurre noisette)
13
Schep de verse maiskorrels in de sissende boter en geef ze een bakbeurt van enkele minuten. Schud de korrels regelmatig op of roer af en toe. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
De soep afwerken en serveren
14
Vis de takjes tijm en laurier uit de pot. Mix de soep glad met de staafmixer.
15
Zeef de soep in porties. Roer ze met de bolle zijde van een (kleine) pollepel door een ruime zeef.
16
Proef en breng de soep – indien nodig - op smaak met wat zout.
17
Meng een scheutje vers limoensap met wat zure room.
18
Schenk de borden vol met Mexicaanse soep. Lepel in ieders portie wat van de frisse zure room, gebakken verse maiskorrels en werk af met pluksels koriander.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Groentebouillon
3 l
Zoete aardappelenbataat
600 g
Rode uien
3
Wortels
2
Rode paprika
1
Rode chilipeper
1
Look
2 teentjes
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Zoete maïsuit blik
500 g
Maïskolven
2
Currypoedermild
1
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Zout
Koriander
Limoenen
0,5
Zure room
1,5 dl
Boter
1
Mexicaanse soep met gebakken mais
Denken aan Mexico roept meteen een hoop cliché’s op: van Mexico ‘86, over sombrero’s en dikke snorren tot Speedy Gonzales. Mexicaanse gerechten bevatten ook vaak enkele zeer herkenbare ingredIënten. Die smaken zal je ongetwijfeld terugvinden in Jeroens Mexicaanse soep, op basis van mais en zoete aardappelen. De ‘bataat’ heeft oranje vruchtvlees en is verre familie van onze doordeweekse aardappel. Jeroen rekent voor 4 personen, 1 grote ketel soep.Instructies
De soep bereiden
1
Ontdooi en verwarm voldoende groentebouillon. Het recept voor een ketel verse bouillon lees je hier.
2
Pel de rode uien en snij ze in grove snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp. (gebruik een hoeveelheid naar smaak)
3
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui met lookpulp.
4
Snij de rode chilipeper, of een deel ervan, in grove stukken. Stoof ze mee. (Gebruik minder of geen chilipeper als je niet van pikant houdt.)
5
Schil de zoete aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze in de pot en roer.
6
Schil de wortelen. Snij de penen en de zoete rode paprika in grove stukken en stoof ze mee.
7
Kruid de stovende groenten met een flinke snuif mild currypoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif komijnpoeder. Durf voldoende smaak toe te voegen!
8
Roer en laat de specerijen even meebakken. Schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.
9
Doe de zoete maiskorrels uit blik in de soepbereiding en schenk er de warme groentebouillon bij.
10
Voeg (samengebonden) takjes verse tijm en blaadjes laurier toe, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Gebakken verse mais
11
Verwijder de bladeren die rond de maiskolven zitten en snij de uiteinden bij. Zet de kolven rechtop je werkblad en snij de maiskorrels eraf. Snij van boven naar onder, rondomrond.
12
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur. Laat de boter een klein beetje kleuren. (hazelnootboter of beurre noisette)
13
Schep de verse maiskorrels in de sissende boter en geef ze een bakbeurt van enkele minuten. Schud de korrels regelmatig op of roer af en toe. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.
De soep afwerken en serveren
14
Vis de takjes tijm en laurier uit de pot. Mix de soep glad met de staafmixer.
15
Zeef de soep in porties. Roer ze met de bolle zijde van een (kleine) pollepel door een ruime zeef.
16
Proef en breng de soep – indien nodig - op smaak met wat zout.
17
Meng een scheutje vers limoensap met wat zure room.
18
Schenk de borden vol met Mexicaanse soep. Lepel in ieders portie wat van de frisse zure room, gebakken verse maiskorrels en werk af met pluksels koriander.