
Denken aan Mexico roept meteen een hoop cliché’s op: van Mexico ‘86, over sombrero’s en dikke snorren tot Speedy Gonzales. Mexicaanse gerechten bevatten ook vaak enkele zeer herkenbare ingredIënten. Die smaken zal je ongetwijfeld terugvinden in Jeroens Mexicaanse soep, op basis van mais en zoete aardappelen. De ‘bataat’ heeft oranje vruchtvlees en is verre familie van onze doordeweekse aardappel. Jeroen rekent voor 4 personen, 1 grote ketel soep.
Ingrediënten
- 3 liter groentebouillon
- 600 g zoete aardappel
- 3 rode ui
- 2 wortel
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- 2 teentje look
- 4 takje tijm
- 4 blaadje laurier
- 500 g maïs
- currypoeder
- snuifje paprikapoeder
- snuifje komijnpoeder
- olijfolie
- zout
- 2 maïs
- koriander
- 0.5 limoen
- 1.5 dl zure room
- boter
Benodigdheden
- een staafmixer
- een grote zeef
- evt. een eindje keukentouw
Bereiding
De soep bereiden
Ontdooi en verwarm voldoende groentebouillon. Het recept voor een ketel verse bouillon lees je hier.
Pel de rode uien en snij ze in grove snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp. (gebruik een hoeveelheid naar smaak)
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui met lookpulp.
Snij de rode chilipeper, of een deel ervan, in grove stukken. Stoof ze mee. (Gebruik minder of geen chilipeper als je niet van pikant houdt.)
Schil de zoete aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze in de pot en roer.
Schil de wortelen. Snij de penen en de zoete rode paprika in grove stukken en stoof ze mee.
Kruid de stovende groenten met een flinke snuif mild currypoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif komijnpoeder. Durf voldoende smaak toe te voegen!
Roer en laat de specerijen even meebakken. Schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.
Doe de zoete maiskorrels uit blik in de soepbereiding en schenk er de warme groentebouillon bij.
Voeg (samengebonden) takjes verse tijm en blaadjes laurier toe, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.