
De Mexicaanse keuken is vaak een gepeperde kwestie, maar je bepaalt uiteraard zelf hoe ‘hot’ je jouw maaltijd maakt. In dit gerecht spelen varkensblokjes en zacht-zoete paprika’s en milde salsa een hoofdrol. Ook de combinatie van rijst met zwarte bonen kennen ze goed in het land van de sombrero.
Ingrediënten
- 600 g varkensvlees
- 1 ui
- 2 teentje look
- 2 paprika
- 1 chilipeper
- 300 g salsa
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel paprikapoeder
- olijfolie
- peper
- zout
- 350 g rijst
- 400 g bonen
- 0.5 rode ui
- 7 dl water
- peper
- zout
- 1 avocado
- 1 rode paprika
- 0.5 rode ui
- 0.5 limoen
- koriander
- peper
- zout
Benodigdheden
- een dunschiller
Bereiding
De stoofpot
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.
Het vlees heeft enkel wat kleur nodig, want straks kan het verder garen. Leg de blokjes niet op mekaar tijdens het kleuren. Laat de blokjes vlees een paar minuten onaangeroerd in de pan liggen, zodat ze kunnen korsten. Roer dus niet meteen! Strooi wel een beetje peper van de molen en een snuifje zout over het varkensvlees.
Schep het gekleurde vlees na enkele minuten uit de pan en zet het opzij.
Pel en halveer tussendoor de ui. Snij de rode ui in vrij grove stukjes.
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de vruchten in grove stukjes.
Snipper de kleine chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beslis naar persoonlijke smaak hoeveel chilipeper je gebruikt.
Pel de look, snij de tenen eerst fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
Zet de pan waarin je het vlees kleurde terug op een matig vuur. Stoof er de stukjes rode ui, paprika en chilipeper in. Voeg de lookpulp toe en roer regelmatig even.
Geef de groentesaus nu een beetje karakter. Voeg een ferme snuif mild (gerookt) paprikapoeder toe en bijna evenveel komijnpoeder, en roer.
Schep er nu de milde salsa in. Vul het bokaaltje nadien met water, en giet dat ook in de pan.
Schep de varkensblokjes in de Mexicaans geïnspireerde saus. Plaats het deksel op de pan of pot en laat de bereiding 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de rijst en de koude salsa.