
Een merveilleux is een echte patisserieklassieker. Het zijn de ronde gebakjes met meringue en veel slagroom vanbinnen en een buitenkant van chocoladeschilfers. Ze zijn minder moeilijk om te maken dan je denkt.
Ingrediënten
- 200 g suiker
- 8 dl room
- 3 eetlepel bloemsuiker
- 1 vanillestokje
- scheutje Mandarin Napoleon
- 200 g chocoladeschaafsel
- 0.5 quatre quarts cake
- 4 eiwit
- maraschinokers
Benodigdheden
- keukenmachine met klopper
- spuitzakken
- een ronde spuitmond
- een gekartelde spuitmond
- een siliconen bakmatje of bakpapier
Bereiding
Meringue
Verwarm de oven voor tot 90 °C.
Splits de eieren en klop het eiwit stijf met de keukenmachine. Mix beetje bij beetje de suiker door het eiwit.
Leg een bakmat met de zachte kant naar boven op een bakplaat.
Knip een puntje van de spuitzak en stop er een ronde spuitmond (douille) in. Schep het eiwitschuim in een spuitzak en spuit platte cirkels met een doorsnee van 4 tot 5 cm op het matje.
Laat 2 uur opdrogen in de oven.
Haal de meringue uit de oven en laat afkoelen. Je kunt de meringues langere tijd bewaren.
Afwerken en serveren
Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes. Doe ze bij de room.
Klop de room stevig met de vanille en de poedersuiker. Schep de opgeklopte room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond (douille).
Snijd de cake in blokjes.
Doe de Mandarin Napoleon in een kommetje en het chocoladeschaafsel in een platte schaal.
Spuit een toef slagroom op een meringue. Dep een blokje cake in de Mandarin Napoleon en duw het in de slagroom. Spuit er nog wat slagroom op en dek af met een tweede meringue.
Maak de buitenkant van het gebakje mooi glad met een mes of spatel. Rol het gebakje door het chocoladeschaafsel.
Werk de merveilleux af met een toef slagroom en een Maraschino kers.