Krokante balletjes van geitenkaas met biet en kruidendressing
Krokante balletjes van geitenkaas met biet en kruidendressing
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Rode bietendik
1
Balsamico
1 scheutje
Peper
Zout
Yoghurtnatuur
75 g
Dragon
0,25
Basilicum
0,25
Look
0,5 teentjes
Mosterd
1 el
Slaolie
0,15 l
Natuurazijn
1 scheutje
Romeinse sla
0,5
Waterkers
0,5
Geitenkaasvers, zonder korst
450 g
Bloem
4 el
Maïszetmeelbv Maizena
2 el
Amandelschilfers
120 g
Eieren
2
Benodigdheden
Staafmixer, een zeef, een staafmixer, een friteuse met olie, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Kook de rode biet gaar in water. Reken ongeveer een uur om een dikke biet zacht te krijgen. Laat de groente nadien afkoelen. Wie sneller wil werken kan ook voorgekookte rode bieten kopen in de supermarkt.
Sla van rode biet
2
Schil de koude rode biet en snij ze in plakken van zo'n centimeter breed. Verdeel ze vervolgens in balkjes en tenslotte in kleine dobbelstenen.
3
Verzamel de blokjes biet in een schaal en schenk er een scheut olijfolie over. Voeg een beetje balsamico toe, peper van de molen en zout. Roer even en zet de bietensla opzij.
De yoghurtdressing met groene kruiden
4
Spoel de takjes dragon en basilicum. Pluk de blaadjes van de kruiden en doe ze in een (kleine) pot met water. Breng het water aan de kook en gaar de kruiden gedurende enkele minuten.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
5
Giet de inhoud van de pot door een zeef en koel de slappe kruiden af onder een straal koud water. Knijp het groen uit, tot er nog amper vocht in achterblijft.
2 eieren
6
Scheid het ei. Neem een hoge mengbeker en doe er de dooier in. Het eiwit gebruik je niet. Schep er wat mosterd bij, een scheutje natuurazijn en een heel klein beetje water.
7
Schenk er een eerste scheut slaolie bij en mix alle ingrediënten met de staafmixer, tot ze binden.
8
Pel de look en snipper het stuk dat je nodig hebt fijn.
9
Doe de lookstukjes in de beker en voeg de prop gekookte groene kruiden toe. Mix alle ingrediënten en schenk er tussendoor de rest van de slaolie bij. Blijf mixen tot je een gebonden kruidenmayonaise overhoudt.
10
Schep tenslotte de yoghurt in de groene mayonaise en mix opnieuw.
11
Proef de saus en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Mix de dressing een laatste keer en bewaar ze koel.
Vers groen
12
Pluk de bladeren van de Romeinse sla los en spoel ze in ruim koud water. Breek de grootste bladeren in stukken. Laat de slablaadjes uitlekken.
13
Pluk taaie stelen weg en spoel ook de fragiele takjes waterkers. Laat het groen uitlekken.
Krokante balletjes van geitenkaas
14
Neem drie schaaltjes. Meng in het eerste de maizena en de bloem. Breek het ei in het tweede en kluts het los met de garde. In het laatste schaaltje strooi je schilfers van amandelnoten. Verklein de schilfers een beetje door er even in te knijpen.
15
Verhit friteuse tot 170°C.
16
Neem de verse geitenkaas erbij en rol de kaas tot balletjes met een diameter van zo'n 3 centimeter. Wentel elk balletje zorgvuldig door het bloemmengsel. Rol ze aansluitend door het geklutste ei en tenslotte door de nootschilfers. Druk de nootjes zacht aan, zodat elk balletje kaas een stevig jasje heeft.
17
Bak de balletjes van geitenkaas in de friteuse van 170°C. Geef ze een bakbeurt van ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin zijn en warm tot in de kern. Bak geen te grote hoeveelheden van de balletjes in één en dezelfde beurt.
18
Schik op ieders bord een kunstig hoopje Romeinse sla met takjes waterkers.
19
Schep er blokjes gemarineerde rode biet over en leg ieders portie geitenkaasballetjes errond.
20
Werk de borden af met een lepel van de frisse kruidensaus en verhuis de borden meteen naar de tafel.
Voorbereiding
1
Kook de rode biet gaar in water. Reken ongeveer een uur om een dikke biet zacht te krijgen. Laat de groente nadien afkoelen. Wie sneller wil werken kan ook voorgekookte rode bieten kopen in de supermarkt.
Sla van rode biet
2
Schil de koude rode biet en snij ze in plakken van zo'n centimeter breed. Verdeel ze vervolgens in balkjes en tenslotte in kleine dobbelstenen.
3
Verzamel de blokjes biet in een schaal en schenk er een scheut olijfolie over. Voeg een beetje balsamico toe, peper van de molen en zout. Roer even en zet de bietensla opzij.
De yoghurtdressing met groene kruiden
4
Spoel de takjes dragon en basilicum. Pluk de blaadjes van de kruiden en doe ze in een (kleine) pot met water. Breng het water aan de kook en gaar de kruiden gedurende enkele minuten.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
5
Giet de inhoud van de pot door een zeef en koel de slappe kruiden af onder een straal koud water. Knijp het groen uit, tot er nog amper vocht in achterblijft.
2 eieren
6
Scheid het ei. Neem een hoge mengbeker en doe er de dooier in. Het eiwit gebruik je niet. Schep er wat mosterd bij, een scheutje natuurazijn en een heel klein beetje water.
7
Schenk er een eerste scheut slaolie bij en mix alle ingrediënten met de staafmixer, tot ze binden.
8
Pel de look en snipper het stuk dat je nodig hebt fijn.
9
Doe de lookstukjes in de beker en voeg de prop gekookte groene kruiden toe. Mix alle ingrediënten en schenk er tussendoor de rest van de slaolie bij. Blijf mixen tot je een gebonden kruidenmayonaise overhoudt.
10
Schep tenslotte de yoghurt in de groene mayonaise en mix opnieuw.
11
Proef de saus en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Mix de dressing een laatste keer en bewaar ze koel.
Vers groen
12
Pluk de bladeren van de Romeinse sla los en spoel ze in ruim koud water. Breek de grootste bladeren in stukken. Laat de slablaadjes uitlekken.
13
Pluk taaie stelen weg en spoel ook de fragiele takjes waterkers. Laat het groen uitlekken.
Krokante balletjes van geitenkaas
14
Neem drie schaaltjes. Meng in het eerste de maizena en de bloem. Breek het ei in het tweede en kluts het los met de garde. In het laatste schaaltje strooi je schilfers van amandelnoten. Verklein de schilfers een beetje door er even in te knijpen.
15
Verhit friteuse tot 170°C.
16
Neem de verse geitenkaas erbij en rol de kaas tot balletjes met een diameter van zo'n 3 centimeter. Wentel elk balletje zorgvuldig door het bloemmengsel. Rol ze aansluitend door het geklutste ei en tenslotte door de nootschilfers. Druk de nootjes zacht aan, zodat elk balletje kaas een stevig jasje heeft.
17
Bak de balletjes van geitenkaas in de friteuse van 170°C. Geef ze een bakbeurt van ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin zijn en warm tot in de kern. Bak geen te grote hoeveelheden van de balletjes in één en dezelfde beurt.
18
Schik op ieders bord een kunstig hoopje Romeinse sla met takjes waterkers.
19
Schep er blokjes gemarineerde rode biet over en leg ieders portie geitenkaasballetjes errond.
20
Werk de borden af met een lepel van de frisse kruidensaus en verhuis de borden meteen naar de tafel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Rode bietendik
1
Balsamico
1 scheutje
Peper
Zout
Yoghurtnatuur
75 g
Dragon
0,25
Basilicum
0,25
Look
0,5 teentjes
Mosterd
1 el
Slaolie
0,15 l
Natuurazijn
1 scheutje
Romeinse sla
0,5
Waterkers
0,5
Geitenkaasvers, zonder korst
450 g
Bloem
4 el
Maïszetmeelbv Maizena
2 el
Amandelschilfers
120 g
Eieren
2
Krokante balletjes van geitenkaas met biet en kruidendressing
Dit voorgerecht met krokant gebakken balletjes geitenkaas is 100% vegetarisch, maar zelfs de overtuigde liefhebber van vlees en vis zal hiervan genieten. De warme kaasballetjes krijgen een korstje van amandelschilfers en Jeroen combineert ze met fris groen, de 'aardse' smaak van gekookte rode biet en een grasgroene yoghurtdressing met verse dragon en basilicum. Probeer het en je tafelgasten zullen onder de indruk zijn.Met de ingrediënten van dit recept maak je ongeveer 14 tot 16 kaasballetjes.Instructies
Voorbereiding
1
Kook de rode biet gaar in water. Reken ongeveer een uur om een dikke biet zacht te krijgen. Laat de groente nadien afkoelen. Wie sneller wil werken kan ook voorgekookte rode bieten kopen in de supermarkt.
Sla van rode biet
2
Schil de koude rode biet en snij ze in plakken van zo'n centimeter breed. Verdeel ze vervolgens in balkjes en tenslotte in kleine dobbelstenen.
3
Verzamel de blokjes biet in een schaal en schenk er een scheut olijfolie over. Voeg een beetje balsamico toe, peper van de molen en zout. Roer even en zet de bietensla opzij.
De yoghurtdressing met groene kruiden
4
Spoel de takjes dragon en basilicum. Pluk de blaadjes van de kruiden en doe ze in een (kleine) pot met water. Breng het water aan de kook en gaar de kruiden gedurende enkele minuten.
5
Giet de inhoud van de pot door een zeef en koel de slappe kruiden af onder een straal koud water. Knijp het groen uit, tot er nog amper vocht in achterblijft.
2 eieren
6
Scheid het ei. Neem een hoge mengbeker en doe er de dooier in. Het eiwit gebruik je niet. Schep er wat mosterd bij, een scheutje natuurazijn en een heel klein beetje water.
7
Schenk er een eerste scheut slaolie bij en mix alle ingrediënten met de staafmixer, tot ze binden.
8
Pel de look en snipper het stuk dat je nodig hebt fijn.
9
Doe de lookstukjes in de beker en voeg de prop gekookte groene kruiden toe. Mix alle ingrediënten en schenk er tussendoor de rest van de slaolie bij. Blijf mixen tot je een gebonden kruidenmayonaise overhoudt.
10
Schep tenslotte de yoghurt in de groene mayonaise en mix opnieuw.
11
Proef de saus en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Mix de dressing een laatste keer en bewaar ze koel.
Vers groen
12
Pluk de bladeren van de Romeinse sla los en spoel ze in ruim koud water. Breek de grootste bladeren in stukken. Laat de slablaadjes uitlekken.
13
Pluk taaie stelen weg en spoel ook de fragiele takjes waterkers. Laat het groen uitlekken.
Krokante balletjes van geitenkaas
14
Neem drie schaaltjes. Meng in het eerste de maizena en de bloem. Breek het ei in het tweede en kluts het los met de garde. In het laatste schaaltje strooi je schilfers van amandelnoten. Verklein de schilfers een beetje door er even in te knijpen.
15
Verhit friteuse tot 170°C.
16
Neem de verse geitenkaas erbij en rol de kaas tot balletjes met een diameter van zo'n 3 centimeter. Wentel elk balletje zorgvuldig door het bloemmengsel. Rol ze aansluitend door het geklutste ei en tenslotte door de nootschilfers. Druk de nootjes zacht aan, zodat elk balletje kaas een stevig jasje heeft.
17
Bak de balletjes van geitenkaas in de friteuse van 170°C. Geef ze een bakbeurt van ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin zijn en warm tot in de kern. Bak geen te grote hoeveelheden van de balletjes in één en dezelfde beurt.
18
Schik op ieders bord een kunstig hoopje Romeinse sla met takjes waterkers.
19
Schep er blokjes gemarineerde rode biet over en leg ieders portie geitenkaasballetjes errond.
20
Werk de borden af met een lepel van de frisse kruidensaus en verhuis de borden meteen naar de tafel.