
In de keuken van het Verre Oosten bedachten ze hoe je loempia’s maakt. Het zijn knapperig gebakken pakketjes met daarin een mengeling van groenten en vlees. Met die vulling kan je natuurlijk ook creatief aan de slag.
Jeroen leert je alvast hoe je zelf zo’n snack maakt. De flinterdunne lapjes loempiadeeg kan je in grote supermarkten vinden, of kopen in een Oosterse winkel.
om erbij te serveren: loempiasaus
Ingrediënten
- 20 loempiadeeg
- 2 kipfilet
- 1 prei
- 0.5 courgette
- 8 babymaïs
- 200 g sojascheut
- 2 lente-uitje
- sesamolie
- sojasaus
- 0.5 limoen
- peper
- 1 dooier
Benodigdheden
- een keukenpenseel
- een friteuse
Bereiding
De kip
Laat (indien nodig) de vellen loempiadeeg ontdooien.
Verwarm de kippenbouillon tot tegen het kookpunt. Het recept om zelf verse kippenbouillon te maken, vind je hier. (Wie geen bouillon heeft kan ook water verwarmen met een bouillonblokje erin, maar dat vind ik persoonlijk minder lekker.)
Maak de kipfilets schoon en leg ze in de hete bouillon. Laat ze 10 minuten garen, en laat ze nadien wat afkoelen. De bouillon kan je later nog gebruiken om er bv. soep mee te maken.
De groenten
De afwerking
Verwarm het frietvet op 180°C.
Breek het ei en doe de dooier in een potje. Klop het eigeel los met een piepklein scheutje water. Neem er een keukenpenseel bij.
Maak de loempia’s één voor één. Leg een vel loempiadeeg voor je, met een punt die naar je toewijst.
Schik een hoopje van de vulling in het midden van het vel deeg.
Strijk de randen van het deeg in met een laagje losgeklopt eigeel. Dat is de lijm die het pakketje zal bijeen houden.
Plooi de linker- en rechtertip van het deeg over de vulling. Druk het lapje deeg even voorzichtig aan. Plooi vervolgens de onderste hoekpunt van het lapje deeg over de vulling heen en rol tot je een mooie loempia krijgt.
Bak de pakketjes op 180°C tot ze goudbruin en krokant zijn. Bak niet teveel loempia’s in één keer.
Serveer ze uit het vuistje met loempiasaus (sweet chilisaus).