dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille (thumbnail)Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

1u 30m
19
100%
3K
Recepten

Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

Er staat kip op het menu. Enkele smakelijke kippenbouten verdwijnen in de stoofpot met veel witte champignons en een saus met tomaat en verse dragon. Jeroen serveert het kipgerecht met fijne frietjes.
Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille (thumbnail)Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

1u 30m
19
100%
3K
Recepten

Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

Er staat kip op het menu. Enkele smakelijke kippenbouten verdwijnen in de stoofpot met veel witte champignons en een saus met tomaat en verse dragon. Jeroen serveert het kipgerecht met fijne frietjes.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 30m
Ingrediënten19
Beoordeling100%
Aantal likes3K

Ingrediënten

4 personen
Loskokende aardappelen
600 g
Kippenbouten
4
Parijse champignons
500 g
Uien
2
Look
2 teentjes
Tomatenstukjesin blik
400 g
Tomatenpuree
1 el
Witte wijn
0,3 l
Water
0,2 l
Room
1 scheutje
Platte peterselie
0,5 bosjes
Dragon
0,5 bosjes
Tijm
2 takjes
Laurierblaadjes
3
Bloem
1 el
Kippenkruiden
1
Peper
Zout
Madeirawijn
1 scheutje

Benodigdheden

Een ovenvaste stoofpot met deksel, een eindje keukentouw, een mandoline, een friteuse

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Bereiding

4 kippenbouten, 400 g tomatenstukjes, 1 kippenkruiden, 1 peper
1
Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
2
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
3
Kleur de kippenbouten in de bruisende boter. Draai het vlees na enkele minuten om. Het vlees hoeft bijlange niet gaar te zijn. Enkel de smaak van zo’n korte bakbeurt is van tel.
500 g Parijse champignons
4
Maak de Parijse champignons schoon. Gebruik indien nodig een vel keukenpapier of een borsteltje. Snij elke paddenstoel in kwartjes of in helften, naargelang z’n grootte.
5
Schep de bouten na enkele minuten uit de pot. Zet het vuur wat zachter en bak eerst en vooral de stukken paddenstoel goudbruin. Roer regelmatig in de pot.
2 uien
6
Pel de uien, snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.
2 teentjes Look
7
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Doe de de stukken ui en de lookpulp in de pot en roer. Laat de uien glazig stoven.
8
Verwarm de oven voor tot 170°C.
1 el Tomatenpuree
9
Schep de tomatenpuree in de pot, roer en laat de puree kort bakken. (tomateren)
1 el bloem
10
Strooi een laagje bloem over de gestoofde paddenstoelen en ui. Blijf een minuut roeren zodat de inhoud niet aanbakt.
0,3 l witte wijn, 0,2 l Water
11
Schenk de witte wijn in de pot. Voeg ook een flinke scheut water toe. Roer en laat de alcohol verdampen.Opmerking: Wie niet van wijn houdt, kan gerust water of kippenbouillon gebruiken.
0,5 bosjes platte peterselie, 0,5 bosjes dragon, 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm
12
Spoel de peterselie en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en leg ze opzij. Hou de stengels bij en bind ze met keukentouw samen tot een kruidentuil van peterseliestengels, takjes tijm en blaadjes laurier.
400 g tomatenstukjes
13
Doe de kruidentuil in de pot, gevolgd door de tomatenblokjes uit blik.
peper, zout
14
Leg de kortgebakken kippenbouten in de saus. Bedek ze met saus vol paddenstoelen en ui. Voeg ook wat peper van de molen en een beetje zout toe.
15
Zet het deksel op de pot en gaar de kip in de oven van 170°C. Reken hiervoor zo’n 45 minuten.

Pommes paille (fijne frietjes)

600 g Loskokende aardappelen
16
Bereid in de tussentijd de verse frietjes. Om de fijne ‘pommes paille’ (stro-aardappelen) te snijden heb je een mandoline nodig. De iets bredere ‘pommes alumette’ kan je wel met de hand snijden.
17
Spoel de dunne frietjes in ruim water, zodat een deel van het zetmeel verdwijnt. Dep de frietjes droog in een schone keukenhanddoek.
18
Verhit het frietvet tot 170°C. In tegenstelling tot de klassieke Belgische friet, worden de ultrafijne frietjes in één enkele beurt goudgeel gebakken.
zout
19
Laat ze nadien uitlekken op wat keukenpapier en strooi er een beetje zout over.

De stoofpot met kip afwerken

20
Verzamel de blaadjes dragon die je eerder opzij hield. Voeg ook een portie loof van platte peterselie toe en snipper het groen zo fijn mogelijk.
1 scheutje Room
21
Doe de kruiden in de pot, schenk een scheut room in de saus, roer en proef of er extra peper of zout ontbreekt.
1 scheutje madeirawijn
22
Extra aan toe te voegen: een klein scheutje madeirawijn voor extra smaak.
23
Serveer ieder z’n kippenbout, overgoten met de paddenstoelensaus en met een hoopje fijne frietjes ernaast.
1
Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
2
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.

Instructies

Bereiding

4 kippenbouten, 400 g tomatenstukjes, 1 kippenkruiden, 1 peper
1
Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
2
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
3
Kleur de kippenbouten in de bruisende boter. Draai het vlees na enkele minuten om. Het vlees hoeft bijlange niet gaar te zijn. Enkel de smaak van zo’n korte bakbeurt is van tel.
500 g Parijse champignons
4
Maak de Parijse champignons schoon. Gebruik indien nodig een vel keukenpapier of een borsteltje. Snij elke paddenstoel in kwartjes of in helften, naargelang z’n grootte.
5
Schep de bouten na enkele minuten uit de pot. Zet het vuur wat zachter en bak eerst en vooral de stukken paddenstoel goudbruin. Roer regelmatig in de pot.
2 uien
6
Pel de uien, snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.
2 teentjes Look
7
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Doe de de stukken ui en de lookpulp in de pot en roer. Laat de uien glazig stoven.
8
Verwarm de oven voor tot 170°C.
1 el Tomatenpuree
9
Schep de tomatenpuree in de pot, roer en laat de puree kort bakken. (tomateren)
1 el bloem
10
Strooi een laagje bloem over de gestoofde paddenstoelen en ui. Blijf een minuut roeren zodat de inhoud niet aanbakt.
0,3 l witte wijn, 0,2 l Water
11
Schenk de witte wijn in de pot. Voeg ook een flinke scheut water toe. Roer en laat de alcohol verdampen.Opmerking: Wie niet van wijn houdt, kan gerust water of kippenbouillon gebruiken.
0,5 bosjes platte peterselie, 0,5 bosjes dragon, 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm
12
Spoel de peterselie en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en leg ze opzij. Hou de stengels bij en bind ze met keukentouw samen tot een kruidentuil van peterseliestengels, takjes tijm en blaadjes laurier.
400 g tomatenstukjes
13
Doe de kruidentuil in de pot, gevolgd door de tomatenblokjes uit blik.
peper, zout
14
Leg de kortgebakken kippenbouten in de saus. Bedek ze met saus vol paddenstoelen en ui. Voeg ook wat peper van de molen en een beetje zout toe.
15
Zet het deksel op de pot en gaar de kip in de oven van 170°C. Reken hiervoor zo’n 45 minuten.

Pommes paille (fijne frietjes)

600 g Loskokende aardappelen
16
Bereid in de tussentijd de verse frietjes. Om de fijne ‘pommes paille’ (stro-aardappelen) te snijden heb je een mandoline nodig. De iets bredere ‘pommes alumette’ kan je wel met de hand snijden.
17
Spoel de dunne frietjes in ruim water, zodat een deel van het zetmeel verdwijnt. Dep de frietjes droog in een schone keukenhanddoek.
18
Verhit het frietvet tot 170°C. In tegenstelling tot de klassieke Belgische friet, worden de ultrafijne frietjes in één enkele beurt goudgeel gebakken.
zout
19
Laat ze nadien uitlekken op wat keukenpapier en strooi er een beetje zout over.

De stoofpot met kip afwerken

20
Verzamel de blaadjes dragon die je eerder opzij hield. Voeg ook een portie loof van platte peterselie toe en snipper het groen zo fijn mogelijk.
1 scheutje Room
21
Doe de kruiden in de pot, schenk een scheut room in de saus, roer en proef of er extra peper of zout ontbreekt.
1 scheutje madeirawijn
22
Extra aan toe te voegen: een klein scheutje madeirawijn voor extra smaak.
23
Serveer ieder z’n kippenbout, overgoten met de paddenstoelensaus en met een hoopje fijne frietjes ernaast.
1
Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
2
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille (thumbnail)Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
600 g
Kippenbouten
4
Parijse champignons
500 g
Uien
2
Look
2 teentjes
Tomatenstukjesin blik
400 g
Tomatenpuree
1 el
Witte wijn
0,3 l
Water
0,2 l
Room
1 scheutje
Platte peterselie
0,5 bosjes
Dragon
0,5 bosjes
Tijm
2 takjes
Laurierblaadjes
3
Bloem
1 el
Kippenkruiden
1
Peper
Zout
Madeirawijn
1 scheutje

Kippenbouten met champignons, dragon en pommes paille

Er staat kip op het menu. Enkele smakelijke kippenbouten verdwijnen in de stoofpot met veel witte champignons en een saus met tomaat en verse dragon. Jeroen serveert het kipgerecht met fijne frietjes.
Instructies

Bereiding

4 kippenbouten, 400 g tomatenstukjes, 1 kippenkruiden, 1 peper
1
Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
2
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
3
Kleur de kippenbouten in de bruisende boter. Draai het vlees na enkele minuten om. Het vlees hoeft bijlange niet gaar te zijn. Enkel de smaak van zo’n korte bakbeurt is van tel.
500 g Parijse champignons
4
Maak de Parijse champignons schoon. Gebruik indien nodig een vel keukenpapier of een borsteltje. Snij elke paddenstoel in kwartjes of in helften, naargelang z’n grootte.
5
Schep de bouten na enkele minuten uit de pot. Zet het vuur wat zachter en bak eerst en vooral de stukken paddenstoel goudbruin. Roer regelmatig in de pot.
2 uien
6
Pel de uien, snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.
2 teentjes Look
7
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Doe de de stukken ui en de lookpulp in de pot en roer. Laat de uien glazig stoven.
8
Verwarm de oven voor tot 170°C.
1 el Tomatenpuree
9
Schep de tomatenpuree in de pot, roer en laat de puree kort bakken. (tomateren)
1 el bloem
10
Strooi een laagje bloem over de gestoofde paddenstoelen en ui. Blijf een minuut roeren zodat de inhoud niet aanbakt.
0,3 l witte wijn, 0,2 l Water
11
Schenk de witte wijn in de pot. Voeg ook een flinke scheut water toe. Roer en laat de alcohol verdampen.Opmerking: Wie niet van wijn houdt, kan gerust water of kippenbouillon gebruiken.
0,5 bosjes platte peterselie, 0,5 bosjes dragon, 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm
12
Spoel de peterselie en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en leg ze opzij. Hou de stengels bij en bind ze met keukentouw samen tot een kruidentuil van peterseliestengels, takjes tijm en blaadjes laurier.
400 g tomatenstukjes
13
Doe de kruidentuil in de pot, gevolgd door de tomatenblokjes uit blik.
peper, zout
14
Leg de kortgebakken kippenbouten in de saus. Bedek ze met saus vol paddenstoelen en ui. Voeg ook wat peper van de molen en een beetje zout toe.
15
Zet het deksel op de pot en gaar de kip in de oven van 170°C. Reken hiervoor zo’n 45 minuten.

Pommes paille (fijne frietjes)

600 g Loskokende aardappelen
16
Bereid in de tussentijd de verse frietjes. Om de fijne ‘pommes paille’ (stro-aardappelen) te snijden heb je een mandoline nodig. De iets bredere ‘pommes alumette’ kan je wel met de hand snijden.
17
Spoel de dunne frietjes in ruim water, zodat een deel van het zetmeel verdwijnt. Dep de frietjes droog in een schone keukenhanddoek.
18
Verhit het frietvet tot 170°C. In tegenstelling tot de klassieke Belgische friet, worden de ultrafijne frietjes in één enkele beurt goudgeel gebakken.
zout
19
Laat ze nadien uitlekken op wat keukenpapier en strooi er een beetje zout over.

De stoofpot met kip afwerken

20
Verzamel de blaadjes dragon die je eerder opzij hield. Voeg ook een portie loof van platte peterselie toe en snipper het groen zo fijn mogelijk.
1 scheutje Room
21
Doe de kruiden in de pot, schenk een scheut room in de saus, roer en proef of er extra peper of zout ontbreekt.
1 scheutje madeirawijn
22
Extra aan toe te voegen: een klein scheutje madeirawijn voor extra smaak.
23
Serveer ieder z’n kippenbout, overgoten met de paddenstoelensaus en met een hoopje fijne frietjes ernaast.